Underbart i Argentina!

Sightseeing i Buenos Aires med ett stopp vid Plaza de Mayo

Det är söndag morgon här i Buenos Aires och vi har om någon dag nått halvtid på denna gastronomiska- vin & kulturresa till Argentina & Chile. Det enda jag inte kan påverka på en resa är vädret och det har hittills varit alldeles perfekt med temperaturer på mellan 25 – 32 grader.

Flygningen från Paris till Buenos Aires gick mycket bra och vi landade en timme före tidtabell. Men tiden skulle hinna i kapp oss eftersom vi stod säkert en dryg timme i kö vid passkontrollen. Välkommen till Sydamerika!

Det skiljer fyra timmar i tid mot Sverige och mitt upplägg är avkoppling de två första dygnen ute på pampas på Estancia San Ceferino. Här gick man inte ner i vikt. 08:00 frukost, 11:00 kaffe & kaka, 13:00 lunch med stor buffé, 17:30 kaffe & kaka, 20:30 tre-rätters middag. Mina gäster var dessutom skapligt törstiga då det gick 91 buteljer vin under dessa inledande dygn.

Här kopplade vi av vid poolen, tog promenader, en del red och andra åkte häst & vagn samt att vi hade en lättsam cooking class där vi fick lära oss att göra empanadas vilket är deras lokala specialitet som liknar små fyllda piroger. Vi var fyra killar som lirade två trevliga matcher tennis i den stekande hettan. Det enda negativa jag kan komma på är att jag är märkt av en massa knott och moskiter.

Vi fortsatte sedan in mot Buenos Aires med stopp vid katedralen i Lujan som är så oerhört viktig för katolikerna i Argentina. Buenos Aires är en gigantisk stad med 15 miljoner invånare. Vi bor under dessa fyra dygn alldeles i centrum på väldigt fina Hotel Pan Americano. Vi har gjort en trevlig sightseeing där mycket handlade om Evita Peron samt en del militanta tveksamma beslut under 1970-talet. Och Argentina fortsätter att leva i en ekonomisk kris med en devalvering på 40 % under det senaste året.

Jag brukar skämtsamt säga att denna resa är inget för vegetarianer. Och visst har det varit en del rejäla köttbitar på Las Lilas & La Cabrera som tillhör stadens främsta bland stekhusen. Men priset bland kött tog krogen igår kväll då vi var fem i gruppen som lyckats få bord på Don Julio. Krogen ligger på listan bland världens 100 bästa restauranger och jag var tveksamt att en stekhus placerat sig så högt.

Det var stor folksamling utanför krogen som ligger i stadsdelen Recoleta. Många hoppas på en avbokning i sista stund och mina förväntningar stegrades. Krogen är verkligen genuin med oxhudar på väggarna och som bordstabletter. Bilder på prisbelönta tjurar vittnade om att här kunde man förvänta sig köttbitar av sällan skådat slag. Vi inledde med en Chardonnay från Angelica Zapata som en apéretif. Jag tog först lite Provolone ost som var grillad samt grillad kalvbräss med en citronklyfta som tillbehör. Jag skulle sedan få avnjuta en helt magisk köttbit på 900 gram. En T-bone steak som var grillad i största perfektion. Till detta två buteljer från favoriten Cobos samt en butelj Achaval-Ferrer Malbec. Detta besök var helt magiskt och vi avslutade i deras mäktiga vinkällare med 40.000 buteljer från Argentina.

Gruppen är fantastisk och väldigt homogen där man under denna lediga söndag kan hitta på lite av varje. Efter gårdagens trevliga båttur till Tigre-deltat vid Rio de la Plata så är det nog ingen som åker ut till sjöss idag. Själv kommer jag att ta mig bort till San Telmo och strosa runt längs den stora marknaden.

Vi har hela tiden blivit varnade för ficktjuvar och själv så bär jag ingen klocka för att vara på den säkra sidan. Första gången vi besökte tango-showen Porteño rakt över gatan från vårt hotell så hade vi en chartrad buss av säkerhetsskäl. Det skippade vi denna gången också och säkert promenerade över denna världens bredaste aveny på 140 meter. Och vilken tangoföreställning! Helt magisk och mina gäster var helt lyriska.

Imorgon startar denna vinresa på riktigt även om vi druckit massvis med goda viner vid våra måltider. 11:10 flyger vi västerut mot Mendoza. Här stannar vi i tre dygn och besöker några av de bästa vinhusen: Zuccardi, Cobos, Finca Decero och Catena Zapata. Det blir luncher på vingårdarna och vi avrundar med en finare middag på högt upphaussade Francis Mallman. Vid den lediga dagen kommer jag att erbjuda trekking samt rafting uppe i bergskedjan Anderna. Vi är fem våghalsar som skall prova på denna typ av forsränning i små gummibåtar som rasar ner för Mendozafloden. Jag har gjort detta tidigare och måste hänga på igen när gästerna vill boka detta äventyr.

På torsdag flyger vi över Anderna till Santiago i Chile. Vi inleder med ett besök i Maipo Valley där ”landets bästa vin” produceras: Almaviva, som är ett lyckat samarbete mellan Concha y Toro och familjen Rothschild på slottet Mouton i Bordeaux. Vi kopplar sedan av ute vid kusten i Viña del Mar med lite sol och bad. De rejäla köttbitarna byts här ut mot fisk och skaldjur. Sen väntar Santiago till helgen och jag återkommer med en ny rapport.

Jag älskar denna resa och skall man besöka dessa två länder i Sydamerika är denna resa helt perfekt. Jag kommer som bekant att köra Australien & Nya Zeeland om ett år och det är inte omöjligt att denna resa dyker upp igen i januari 2021.

Ha en riktigt fin vecka!
Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.