Hemma från Sydamerika samt oseriöst utskick om Éxzito

Avslutande fin provning och lunch på vingården Errazuriz i Aconcagua Valley - Chile

Jag har nu varit hemma från Sydamerika sedan tisdagskväll. För en vecka sedan när jag lanserade förra veckans blogg var jag i skrivande stund på väg till den upphaussade restaurangen Boragó i Santiago.

När man tittar på listan över världens TOP 50 restauranger så ligger en hel del i Sydamerika. Boragó ligger på 37e plats och är belägen i det fina området Vitacura i Santiago. Jag hade ett bord bokat sedan mitten av september månad för 5 personer. Vi anlände förväntansfulla och inledde med varsin cocktail. På Boragó arbetar man endast med råvaror från Chile. Kanske lite av en motsvarighet till Noma där skandinaviska ingredienser präglar krogen. Man har inte mycket att välja på utan här är det två avsmakningsmenyer som gäller. 16 rätter i små storlekar eller 8 rätter som är något större. Vi valde 16 och blev serverade regnvatten från Patagonien som genomgående törstsläckare.

Köket är väldigt experimentellt och uppläggningarna vackra samt mycket genomtänkta. Inledningen är lysande med ett koppel av riktigt trevliga kreationer från havet där man har mycket från växtriket som ett välkommet tillbehör. Deras sommelier gav oss två val. Ett vinpaket med 8 olika matchande viner eller olika typer av juicer. Servicen är snabb och maträtterna presenteras av någon av de tjugo kockarna i köket likt Noma i Köpenhamn. Dessvärre skulle rätterna gå ner i en svacka och under den långa menyn hämtar man sig inte riktigt.

Än värre är vinerna. Vad är det för fel på Almaviva, Errazuriz, Casa Lapostolle och andra godsaker? Nej här skall man konstra till det och servera defekta naturviner som är helt odrickbara. En riesling som är oxiderad och så långt man kan komma från denna utsökta druvsort. Hade jag fått detta vin blint hade jag gissat på en ålder av 30 år! Och vinet var från 2017?! En pinot noir som bjuder på en bitter eftersmak som jag inte känt på tjugo år då jag provade urdåliga pinotageviner i Sydafrika. Priset tar kvällens sista vin som är en mousserande Blanc de blancs som bjuder på tydliga toner av ruttet äpple. Varför skall man hålla på med sådant trams som gjorde att vi lämnade denna upphaussade krog något besvikna. Det enda riktigt positiva var den faktiskt blygsamma notan som landade på 2.000:- p.p. för 16 rätter med 8 så kallade viner.

När hovmästaren frågade om allt var till belåtenhet så svarade jag att maten var intressant och bra. Men vinerna var direkt dåliga. När viner inte smakar bra, har en oren karaktär så kontrar man med att det är ”naturligt”. Vad är det för fel på alla världens klassiska viner?

Det mest anmärkningsvärda hände annars på krogen exakt 22:15 när vi nästan var klara. Min vän Lennart gick på toaletten och kom tillbaka smått chockad. – Jag måste ha rört vid någon knapp på toalettsitsen!? För hela toaletten vibrerade. Vi kunde tala om för honom att vi precis varit med om en jordbävning som varade i nästan 30 sekunder. Hela matsalen stannade upp. Det började plinga i min telefon från Lis och andra vänner. – Har ni klarat er? Det hade kommit ut på nyheterna att Chile drabbats av en jordbävning som mätte 6,7 på Richterskalan och två rapporterades som döda. Men det stora skalvet skedde 40 mil norr om oss i Santiago och dödsfallen berodde på hjärtstopp på två äldre personer.

Avslutningen i Chile var helt underbar och en bidragande orsak var vår eminente guide Javier. En man som fick fly till Europa under tio år på sjuttiotalet med en fantastisk sprudlande berättarförmåga.

Denna resa som blev den bästa någonsin till Argentina & Chile planerar jag att köra igen i början av året 2021.

Nu är jag hemma fram till torsdag då det bär iväg på nästa gruppresa till Sydafrika. Vi kommer att flyga med Swiss via Zürich direkt till Cape Town. På fredag morgon möter Richard Hilton upp som vanligt på flygplatsen. Eftersom det är stor gruvkonferens i Cape Town första veckan av februari har vi svängt om i programmet och inleder med Stellenbosch för att ta Cape Town därefter och avsluta med safarin.

Jag försöker alltid att ändra lite i mitt program. Denna gång inleder vi med en bättre lunch på Idiom i Somerset West där ägaren Bottega b.l.a gör en väldigt trevlig Sangiovese. Vi bor som vanligt på fina Spier Village under de fem första nätterna. Vi äter även middag på nya Bistro at Glen Elly hos min vän Chistophe och en ny rapport om vad som händer kommer till helgen.

Éxzito
Den spanska vinsajten Gassås skickade häromdagen ut ett ytterst oseriöst utskick med ett erbjudande till många i mitt kontaktnät om att kunna förboka Éxzito 2018 som Primeur. Detta utsökta vin från Ribera del Duero har vi producerat på vingården Pico Cuadro sedan 2014 och vinet har blivit en enorm succé. Ägarna på vingården samt mina partners på plats i Valladolid ringde mig, väldigt upprörda omgående och undrade vad Gassås håller på med? Vi har ännu inte diskuterat varken priser för vinet eller kvantiteter. Hur kan då denna On-line sajt erbjuda 12 fat av ett vin som inte är lanserat än? Många av mina vänner har hört av sig om detta chockerande utskick och jag kan bara lugna alla med att inom kort kommer vi att lansera vinet för primeurförsäljning.

Ha en riktigt bra helg!
Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.