Underbart i Stellenbosch med min grupp

Fantastisk provning på legendariska Rust En Vrede med ikon-vinerna Estate, Single Vineyard Syrah, Single vineyard Cabernet Sauvignon samt 1694

Det är lördagskväll här i Stellenbosch – Sydafrika i skrivande stund. Jag och min grupp landade här i Cape Town i igår fredag efter en natts flygning från olika destinationer. Som vanligt var min ovärderlige vän och guide Richard Hilton på plats med den uppbokade bussen med Derek bakom ratten.

Värmen slog emot oss med sina 28 grader och vi hade ingen längtan tillbaka hem till Sverige. Flygningen rakt söderut utan någon nämnvärd tidsskillnad är som vanligt väldigt smidig. Efter många år som researrangör till detta underbara land så gäller det att hitta nya ställen. Denna gången åkte vi direkt till den vackra vingården Idiom som ligger längst bort mot Gordons Bay i Stellenbosch-distriktet. Ägaren Roberto Bottega välkomnade oss med ett gott glas importerad Prosecco och berättade utförligt om familjens livsprojekt. Maten här är fantastisk och vi avnjöt både deras Sémillon samt toppvinet på druvan Sangiovese. Stämningen var på topp då vi checkade in på fina Spier Hotel. Efter lite avkoppling vid poolen dressade vi om till kvällens middag på Bistro Glen Elly. Om det var Italienskt stuk på lunchen så var det definitivt franskt på kvällen då min vän Christophe basar vid grytorna på denna fina vingård. Glen Elly ägs av den legendariska Mme. Lenquesang från Chateau Pichon-Lalande i Bordeaux. Vid 90 års ålder kände denna dam att hon ville hitta på något och storsatsade här nere på en egendom. Jag har aldrig varit överförtjust i hennes viner från Sydafrika, men nu måste jag erkänna att de har verkligen blivit riktigt bra.

Idag har vi besökt skulpturparken Dylan Lewis. Ett mycket uppskattat inslag som framöver kommer att vara en självskriven punkt i mitt program. De vackra bronsskulpturerna med djur avbildade har jag njutit av här nere vid flera tillfällen. Inte minst på Delaire Graff. Men att det fanns en vacker park visste jag inte. Vidare till dagens provning på Rust En Vrede. 2015 är en magisk årgång vilket jag fick tydligt klart för mig då vi testade deras Estate, 2 x Single vineyard på Syrah & Cabernet Sauvignon samt 1694. Stämningen var på topp och skulle bli ännu bättre efter fyrarätters lunchen på Overture at Hidden Valley. Alla var helt saliga… inklusive reseledaren som ännu en gång njöt av deras magnifika kokkonst. Glädjen var så stor att jag spelade favoriten ”Femton minuter från Eslöv” med Östen Warnebring i bussen. Ikväll skall Richard Hilton bjuda på sina viner på 96 Winery Road. Ett uppskattat inslag som alltid är återkommande på denna resa.

Vidare i Stellenbosch dessa dagar väntar besök på Hartenberg, Delaire Graff, Boekenhoutskloof samt Rustenberg för fina provningar. Själv är jag hembjuden till James Browne som äger Hartenberg på söndag kväll. Då gräver han fram lite godsaker ur sin fina källare och själv har jag tagit med en god Condrieu från Louis Cheze samt en magnum Éxzito 2014 från Ribera del Duero som present.

På onsdag lämnar vi vindistrikten bakom oss för Cape Town med inbokade besök på Table mountain, Groothe Shuur, Robben Island, Kirstenbosch Botanic Garden, Boulders Beach och Cape Point. Som vanligt kommer vi att äta väldigt gott på Den Anker, The Bungalow, Black Marlin, Baia Seafood och Klein Constantia. Jag har själv bokat in lite nya ställen på ledig tid. B.l.a kommer jag att träffa lite sydafrikanska vänner och besöka Salsify vilken är det nya namnet på Luke Dale Roberts krog i Camps Bay.

Efter bara ett par dygn har gruppen blivit väldigt sammansvetsad. Efter presentationen vem man är så lockade det fram väldigt många skratt och denna resa är väldigt speciell för mig då många är förstagångsresenärer och inte känner till mig alls. Denna resa har blivit lite av en signaturresa för mig där mina många kontakter hjälper till att göra resan oförglömlig. Och redan till nästa år är det endast 4 platser kvar.

Ännu en gång vill jag lyfta fram Richard Hilton som är en helt fantastisk vän och partner här i Sydafrika. Han håller i de gemensamma bokningarna och jag bara betalar.

Hoppas ni har det bra därhemma. Vi njuter i fulla drag här i Stellenbosch

Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.