Fantastiska dagar i Cape Town och nu väntar spännande safari

Min vän Thulani på Cape Milner Hotel i Cape Town när jag precis överlämnat en landslagströja signerad av Henrik Larsson till honom

Det är sista dagen här i Cape Town och imorgon lämnar vi civilisationen för safari uppe vid Krügerparken för att avsluta en helt magisk resa.

Men först måste jag berätta om alla trevligheter vi upplevt uppe i Stellenbosch. Förra helgen hade vi ett inbokat besök på Hartenberg och dessvärre är det den enda dagen på två veckor som vi har haft regn. Carl Schultz och hans team fick ändra om i planerna och köra hela aktiviteten inomhus. Vi provade som vanligt deras bästa viner innan vi satte oss till bords i deras källare för att avnjuta en riktigt bra lunch med ikon-vinerna The Stork och Gravel Hill Shiraz i glaset. År efter år slår vi rekord vid detta besök när det gäller att fylla i beställningssedlar och att få deras viner hemskickade hem till dörren från det Luxemburgbaserade företaget Taste of Africa. Denna gång köpte jag och mina gäster för sammanlagt 290.000 RAND!!! – Julafton kom tidigt i år utbrast den oerhört sympatiske Carl Schultz.

På kvällen var jag och min guide Richard Hilton hembjudna till ägaren på Hartenberg: James Browne och nyheten om våra inköp hade nått honom. Och han snålade verkligen inte när han grävde djupt i sin privata källare och bjöd på 2000 Hermitage från Jean-Louis Chave, 2000 Chambertin från Armand Rousseau, 2006 Chateau Léoville-Barton samt 1996 Chateau Mouton-Rothschild.

Dagen därpå fortsatte vi till vackra Rustenberg där ägaren Murray Barlow dukat upp i sin trädgård med de bästa vinerna med Five Soldiers Chardonnay samt Peter Barlow Cabernet Sauvignon i spetsen. Mina gäster var helt saliga när vi gick mot bussen genom deras färgsprakande trädgård. Lunchen intog vi på ännu vackrare Delaire Graff och denna lunch med tonfisk och springbok glömmer vi aldrig.

Vi avslutade dagarna uppe i vindistrikten med en dag i Franschhoek. Som vanligt har Marc Kent på Boekenhoutskloof kvar sin skylt att man har stängt för renovering. Detta enbart för att mota besökare vid grinden då man är slutsåld på sina bättre viner som Sémillon, Syrah och Cabernet Sauvignon. Men vi var som vanligt välkomna och fick prova 7 viner med deras Late harvest Sémillon på slutet. Jag måste nämna att aldrig har deras så populära vin Chocolate Block smakat bättre och denna 2017 har honorerats med fem stjärnor i John Platter guiden. Vi avslutade dagarna med trevliga måltider på La Petite Ferme och Tokara.

Som sammanfattning kan jag bara nämna att sedan jag började resa till Sydafrika 1999 så har vinerna blivit så oerhört mycket bättre. Jag blir ständigt överraskad över den fantastiska kvalitén där vinerna visar prov på enorm stabilitet. Jag tror även det kan hjälpa landet framöver när man äntligen fått en 100-poängare i vinet 2015 Kanonkop ”Paul Sauer”.

På resan försöker jag blanda mat, vin med kultur. Mot slutet här i Cape Town besökte mina gäster sjukhuset, där Dr. Kristiaan Barnard genomförde den första hjärttransplantationen. Till min hjälp hade jag botanisten Andrew Jacobs när vi besökte Kirstenbosch Botanical Garden. Det blev en tur upp på Table Mountain men tyvärr blev turen över till Robben Island inställd igår då det hade börjat blåsa rejält. Det är tyvärr sånt som händer i ”Cape of storms”.

Sista kvällen här i Cape Town var jag hembjuden till Hans Åström som driver Klein Constantia. Det var extra trevligt eftersom även vännerna Inga-lill och Ulf Wagner kommit ner.

Idag måndag förmiddag flyger vi på förmiddagen direkt från Cape Town upp till Hoedspruit vid Krügerparken. Vi bor de två avslutande nätterna på Tshukudu Game Lodge. Vädret skall vara lika fint som under hela resan med trettio grader och jag hoppas på att få se riktigt många djur.

Jag måste även nämna ett av de trevligaste ögonblicken på resan. Det var när jag gav vår bartender Thulani på Hotel Cape Milner en signerad landslagströja från Henrik Larsson till honom. Thulani är en kille som har det knapert och brinner så oerhört mycket för fotboll. Han är själv tränare för ungdomar på sin lediga tid och kan namnen på alla världens stora spelare. Och Henrik Larsson glömmer han aldrig.

På onsdag flyger vi hem med Swiss via Zürich och jag landar på torsdagsmorgon i Köpenhamn. Efter mycket resande sedan den 18 december skall det bli oerhört skönt att komma hem till vardagen. På fredag gästar jag min moderklubb inom Munskänkarna i Helsingborg, där jag varit medlem sedan 1983 och innehar tre-betyg. Jag skall hålla i en Toscana-provning och förhoppningsvis kan jag locka några resenärer till den kommande resan i september/oktober.

Och för er som funderar på Sydafrika till nästa år så har jag endast några enstaka platser kvar på resan som går mellan den 8 – 22 februari.

Ha en riktigt fin vecka!
Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.