Hemma från Champagne… och nu är det påskvecka..

Trevligt provning på Moët & Chandon av deras båda Vintage Champagne av årgång 2008

Jag är hemma igen efter en fin vecka i Champagne och Paris. Vi hann med sex väldigt fina vinbesök under veckan och jag har försökt att få så stor spridning som möjlighet vad det gäller karaktär på vinhusen.

Vi inledde med Ruinart som är det äldsta vinhuset i Champagne med munsken Dom Ruinart som grundare. Här fick vi direkt en fin känsla genom deras helt fantastiska underjordiska gångar (les crayéres), där Ruinart är en av sex källare som är med på Unesco´s världsarvlista. Vi provade ett par Blanc de Blancs där 2006 Dom Ruinart tog priset.

På kvällen besökte jag och vännerna Jarl Söderman och Jonas Hartwig den trestjärniga krogen L´Assiette de Champanoise. Här skulle vi få en helt magisk resa genom deras helt underbara kokkonst och detta gastronomiska mattempel ligger väldigt högt upp på min lista. Jarl utropade den till och med som ”Best Ever!!”..

Kökschefen Arnaud Lallement är väldigt relaxad och jordnära. Han kom till vårt bord flera gånger under middagen och undrade om vi var nöjda. Jag som älskar goda såser var helt lyrisk. Till varje rätt fick man en separat såskanna med sked som man kunde sitta och sörpla i sig. Vi drack Champagne från Ulusse-Colin, Chassagne-Montrachet ”Les Ruchottes” från Ramonet, Gangloff Condrieu och Cote-Rotie från Jamet. Vilken kväll!

Jag besökte för första gången jätten Moët&Chandon. Detta vinhus som årligen producerar över 50 miljoner imponerade stort på mig. Vilken stil på stället och personalen, som var uppdressade i Louis Vuitton. Vi provade här deras två ljuvliga Vintage från 2008. Vidare besökte vi Bollinger som har sig särpräglade stil med svagt oxiderade toner med inslag av lite fat. Besöket andas som alltid exklusivitet och vi promenerade runt i deras gamla Pinot Noirfält där druvorna blir till vinet Vieilles Vignes Francaise.

I onsdags inledde vi med Pol Roger och många i gruppen tyckte detta besöket var det bästa på resan även om det är svårt att jämföra. Två oerhört proffsiga representanter guidade oss runt. Man har inga turistvisningar och är stängt för besökare. När man tar emot gäster gör man det med bästa känsla. Vi fick träffa Pascal som vrider (remuage) 60.000 buteljer dagligen nere i katakomberna innan vi fick prova deras prestigevin Cuvée Sir Winston Churchill. Gud så god 2006an är! Efter en god lunch besökte vi Deutz inne i byn Aÿ där Jean-Marc Lallier-Deutz välkomnade oss på sitt vanliga så trevliga sätt. Deras standard Champagne Classic har alltid varit en favorit för mig.

Vi avslutade vår vistelse i Champagne på bästa sätt med ett besök hos Taittinger och mycket under besöket skulle handla om ”favoriten” Comtes de Champagne Blanc de Blanc”. Och provningen på fyra viner fungerade perfekt som apéretif innan lunchen på tvåstjärniga Les Crayéres. Här njöt vi av en trevlig femrätters meny med väldigt intressanta och passande viner därtill.

Vi har sedan tillbringat två nätter i Paris med ett underbart soligt vårväder. Sightseeing och krogbesök på egen hand. Vi var fem personer som i fredags åt en bättre lunch hos Alain Ducasse på Plaza Athénée. Det var premiär för mig på detta mytomspunna tempel med tre stjärnor. Men det skulle visa sig vara otroligt dyrt. Jag hade läst att man kunde få en lunchmeny för strax över 200 euro.. men när vi fick menyn presenterad för oss var det á la carte där förrätterna kostade mellan 150-195 euro, varmrätterna 150-170 euro och desserterna 45 euro. Vi blev erbjudna att testa tre rätter i mellanrättsstorlek + ostar och dessert för 395 euro. Det kändes som det billigaste alternativet och vi slog till. Måste säga att lunchen var väldigt bra utan att lyfta till högre höjder. Vår middag i Reims på måndagen på L´Assiette de Champenoise var skyhögt bättre. Jag valde viner i hyfsad prisklass och det blev: Champagne Alain Ducasse, Saint-Aubin 1 Cru från Hubert Lamy, Chablis Montee de Tonnerre från Raveneau, Chassagne-Montrachet 1 Cru från Paul Pillot, Saint-Joseph från J-L Chave samt ett sött från Coteaux de Layon. Nu har jag varit hos Ducasse också, men föredrar andra bättre och mer prisvärda alternativ i Paris på lunchtid.

I lördags gästade Alexander Sjögren Gastro under ett gästspel. Alexander var Sveriges representant i Bocuse d´Or senast i Lyon. Han serverade en del tävlingsbidrag under sin avsmakningsmeny denna kväll. Vi var 40 gäster som var helt lyriska och jag presenterade vinerna.

Nu väntar en ny vecka och det kommer att bli tema Champagne på vinkursen. På onsdag har MFF-legenden Tobbe Persson dragit ihop ett gott gäng för lite padelturnering med eftersits på O´Learys där vi skall titta på Champions League matchen mellan Bayern München och Real Madrid. Sen är det påsklov och vi är bortbjudna till lite trevliga vänner.

Ha en fin vecka!

Håkan

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.