Jag är i Champagne & Paris denna veckan..

I veckan som gick var jag uppe i Stockholm på en Master Class med vinhuset Bollinger. Det var deras Chef de Cave som tagit sig till storstaden för att presentera ett koppel av viner under en blindprovning. Många tycker att mitt jobb är glassigt och jag skall inte klaga.. Men provningarna av de syrarika och sura basvinerna är ingen njutning, men väldigt intressant. Denna typ av provning som kallas för ”Vin de clair” har jag upplevt vid två tillfällen på plats nere i byn Aÿ i Champagne hos Bollinger. Detta är en provning av det klara basvinet innan det blir mousserande. Vid detta tillfälle serverades först tre glas med stilla vitt vin. Alla var från samma Grand Cru-läge där 1an var vinifierat på ståltank, 2an på begagnade 400 liters ekfat och trean på 250 liters begagnade fat. Man kunde ganska lätt identifiera skillnaderna i glasen.

Vi fortsatte med samma upplägg då vinet fått en tillsats av socker och jäst och blivit mousserande. Man hade valt ut viner från samma växtplatser av årgång 2009. Vidare fick vi prova något betydligt mer njutbart i form av Bollinger Grande Année 2005 och 2007. Här föredrog jag den något underskattade årgången från 2007. Vi avslutade provningen med deras utsöka röda vin på Pinot Noir.. som var alldeles ljuvlig.

Imorgon bitti (läs måndag) blir det väckning i ottan och jag skall hämta upp fyra av mina resenärer 04:30 här i Helsingborg. Vi blir 26 personer på denna resa och vi kommer att sammanstråla på Charles de Gaulle flygplatsen vid nio-tiden då samtliga landat från sina destinationer.

Under veckan kommer vi att besöka några av de förnämsta vinhusen som Ruinart, Moët & Chandon, Bollinger, Pol Roger, Deutz samt Taittinger. Vi bor centralt i Reims under de tre första nätterna och avslutar vår vistelse i Champagnedistriktet på torsdag med en tvåstjärnig lunch på Les Crayerés. Jag vet att en del av gästerna bokat upp lite egna gastronomiska mattempel under ledig tid. Själv har jag bokat två ”treor” och dessa är L´Assiette de Champenoise i Reims och Alain Ducasse i Paris på Plaza Athénee på fredag.

Jag längtar rejält ner till Champagne och Paris. Denna resa blev väldigt snabbt fulltecknad och jag kommer garanterat att arrangera en liknande resa under nästa år.

När jag landar på lördag eftermiddag skall jag svida om till kvällen då jag skall presentera vinerna på Gastro då man gästas av kocken Alexander Sjögren som presenterar en avsmakningsmeny. Alexander var vår senaste representant i världsmästerskapen i kokkonst på tävlingen Bocuse d´Or där han kom på en fin tredjeplats bland all världens toppkockar.

Annars kan jag berätta för er att gårdagens bastubad på Pålsjöbaden var årets bästa.. kristallklart vatten som låg spegelblank mot den vita sandbotten ute på bryggan.

Idag (läs söndag) har min vän Clas Håkansson vernissage av sin fina vinkonst för andra dagen. Gårdagens visning gick väldigt bra med många alster sålda. Jag kommer att vara på plats ett bra tag innan jag beger mig till Höganäs på sena eftermiddagen. Där skall jag hålla ett föredrag om Australien och leda en provning på sex viner för Munskänkarna. Denna sektion är utan tvekan en av de trevligaste jag besökt och medlemmarna är verkligen på hugget och väldigt intresserade. Kul att man även prioriterar klassen på vinerna som gärna får kosta en krona…..

Jag får annars önska er en riktigt fin vecka

Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.