Slutspurten på Tour de France och nu är vi hemma.

I lördags kan jag lova er att vi inte var ensamma på de franska vägarna. Sällan har jag upplevt lika långa köer och stillastående. Normalt skulle vår bilfärd till Annecy ta 5 timmar och vår tur tog 8 ½ timme. Vi checkade in på hotellet där vi även åt en enklare måltid. Jag skall ärligt erkänna att jag inte har någon större kunskap om vinerna från Savoie. Mina erfarenheter kommer från de ströbuteljer som lanserats på Systembolaget under de tjugo år jag satt och provade nyheter. Vinerna har varit rena, välgjorda, men inget jag fyllt källaren med. Denna kväll testade vi en Apremont på Roussette-druvan som var torr, fruktig och fin. Det röda vinet på Mondeuse-druvan drog lite åt naturvinshållet och då hade jag svårare att avsluta flaskan.

I Annecy värnar man mycket om det lokala. Vinlistorna domineras av viner från Savojen och man äter ost i alla dess former med favoriten Reblochon i spetsen.

I söndags tog jag och Lis en härlig promenad in till byn där det var tätt med folk p.g.a marknad. Vi hade fått tips om Restaurant Savoyard och vi åt deras specialitet ”Moelleux du Revard” som var en i ugnen uppvärmd ost med samma namn. Till denna varma ost charkuterier, kokt Ratte-potatis och grönsallad. Detta var guda gott! Och till detta en ljuvlig Roussanne från Chignin. På eftermiddagen blev det ett dopp i Annecy-sjön med kristallklart vatten. Jag haffade en dykare med tuber och frågade om djupet i sjön? 80 meter på det djupaste stället berättade hon.

På kvällen skulle vi avsluta vårt trestjärniga äventyr med Le Clos Des Sens som drivs av kocken Laurent Petit. Jag hade förberett mig med att titta på en film om deras koncept på deras hemsida. Här handlar det till 100 % om lokala produkter. När vi anlände fick vi ett glas.. 3 cl. vatten!? Som var smaksatt med örter från trädgården. Vi fick ett brev där alla leverantörer var namngivna. Bruno som levererar äggen, Jean-Marc som plockat svampen, Catherine som mjölkat kossan etc.  Kanske lite överdrivet. Man har inte serverat något som helst kött sedan 2015 med undantag på en kycklingfond. Allting är vegetariskt eller kommer från någon av de närliggande sjöarna. Vår sommelier höll med om att vitt vin passade bäst genomgående.

Jag valde en alldeles lysande Sancerre från Francois Cotat i årgång 2011. Denna Sauvignon Blanc skall gärna ha 10 år på nacken för att visa sin storhet. Vi stegrade med en 2016 Saint-Aubin 1 Cru ”Remilly” från Pierre-Yves Colin-Morey. Vi valde deras stora meny på 9 rätter. Den lilla menyn hade 7 serveringar och allt var i form av en överraskning. Allt var vackert och merparten var väldigt bra. Men det var mer berg- och dalbana än de fyra övriga trestjärniga krogarna vi besökt under vår Tour de France-resa. Jag förstår de tre stjärnorna helt klart och för vegetarianen måste ett besök vara en fullträff. Men väljer man att vara helt lokal i sina råvaror så exkluderar man väldigt mycket gott.

När vi började vår hemresa gjorde vi ett stopp i Bourgogne för att hämta upp lite goda lådor. Jag tycker att Chassagne-Montrachet 1 Cru är relativt prisvärt. Det har visat sig att alla i byn är släkt med varandra. Samtliga heter Colin eller Morey i efternamn och dessa namn är säkra kort, även om jag har några personliga favoriter.  Vi fortsatte upp till Alsace för lite mer inköp hos b.l.a Rolly Gassmann i Rorschwihr. Det blev en Tarte Flambée au Munster inne i Ricquewihr. Vi bodde över hos Mme. Keller i Kaysersberg och vi knöt ihop säcken med en Choucroute Garnie på Lion d´Or i samma byn. Den svala Rieslingen från Faller och Cuvée Théo satt som en smäck.

Om jag inledningsvis gnällde över långa köer så var resan hem till Helsingborg och 120 mil en fröjd. Allt flöt på bra och inga köer. Turen tog 12 ½ timme.

Nu har jag varit hemma i fyra dagar och börjat smälta intrycken. Jag är så tacksam att allt har fungerat perfekt. I onsdag blev vi hembjudna till Ann & Magnus Alqvist för en bättre middag med Sara & Per Dahlberg. Det blev ett par årgångar Aalto PS (2005 & 2012) samt den vita Coma Blanca från Priorat. Och självklart alltid hos Alqvist.. 1 flaska Vintage Port.. och det blev en sanslöst fin Taylors´s 1994.

I torsdags hade vi själv lite gäster och bjöd på lite gott som Tarte Flambée, sniglar, grillad Waguy flapsteak från Snake River Farm i Idaho, osten Citeaux från Bourgogne samt en maräng-dessert. Höjdarvinet denna kväll var en 1982 Chateau d´Yquem från Sauternes. Igår fredag var vi hos Karin & Kjell i Skummeslövstrand tillsammans med familjerna Wahlströms. Dom bjöd på ett fantastiskt spanskt tema med underbara träffsäkra maträtter. Det blev lite Aalto PS 2004 och Mauro V.S 2003 för att nämna några godsaker.

Jag kommer under nästa vecka att tillbringa lite tid på kontoret, då det skall regna lite. Det är lite betalningar och bekräftelser som måste skickas i väg. Det märks att folk är ressugna .. för det inkommer dagligen bokningsförfrågningar inför 2022. Jag tror att mitt program inför nästa år är klart inom ett par veckor.

På onsdag är det träff med Gastronauterna med temat ”Hela havet stormar” där var och en tar med en god butelj. Pengarna för kvällen fryses inne och sparas till vår reskassa.

Sen blir det Båstad och padel torsdag, fredag och lördag. Sydamerika möter Europa och hela världseliten är på plats och jag finns på läktaren för att se och lära.

Jag vill önska er alla en fin vecka!

Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.