I veckan väntar en spännande studieresa till Beirut – Libanon

Viner på vinkursen på Jacob Hansens Hus i tisdag med tema på Syrah/Shiraz druvan

Jag har nu varit hemma i nästan en vecka från vår fantastiska resa till Maldiverna. Jag skall i ärlighetens namn erkänna att jag känt mig lite kymig. Kan det vara väderomställningarna att komma från 30 grader och klarblå himmel till mulet, kallt och ösregn. Eller är det den gigantiska skillnaden med lugnet på en paradisö med fullständig relaxation mot att plötsligt ha en klocka på ärmen med tider att passa. Jag vet inte. Men en sak är säker och det är att jag har haft lock för vänster öra sedan hemkomsten. Det känns som att gå i en bubbla. Besökte läkarstationen igår och fick beskedet att det är bara att vänta ut att trycket skall släppa. Har provat med nässpray och tryckutjämning, men än har inget hjälpt.

Om jag får fortsätta att gnälla så är det ingen padel på ett tag. Mitt vänsterknä är kasst och i tisdags besökte jag ortopeden Ola Olsson som opererade mig  samma knä för 5-6 år sedan. Nu väntar jag på magnetröntgen och sedan ett återbesök och tid för operation. Det som oroar mig är när jag skall ha tid för ingreppet i en mycket späckad vårsäsong.

Veckans bild kommer från tisdagens vinkurs på Jacob Hansens Hus. Där hade jag temat Syrah VS. Shiraz. Efter föredrag och bildvisning skulle mina elever försöka hitta rätt i olika stilar på denna omtyckta druvsort. Den stramare Syrah-stilen mot ”nya världens” mer fruktdrivna Shiraz-stil. Överraskande fick det billigaste vinet från Crasto i Portugal priset som kvällens vin. Australiensaren prickade samtliga med sin tydliga ålderston och sen gick samtliga bet och förväxlade Sydafrikanen mot Rhonevinet. Denna förväxling gjorde att jag uppmanade samtliga att komma på höstens fortsättningskurs då ingen känns som fullärd. Men det kan också bero på en dålig lärare!?

På kroghimmeln här i Helsingborg har det hänt en del. Min gamle vapendragare Torbjörn Lagmark är ute i kylan och hans krog Lagmarks hörna har stängt med omedelbar verkan. Ägarna till krogen har lovat en nyöppning i maj och då utan Torbjörn. Jag har starka känslor för min gamle kompanjon Torbjörn och hoppas verkligen att han ”reser sig på åtta” och hittar något vettigt.

Hela Helsingborgs krogätare har annars rasat över Helsingborgs Dagblads fullständigt horribla sågning förra fredagen av Restaurang Gastro. Själva texten är hyfsad, men rubriken att Gastro är på dekis kan fälla vem som helst. Vad har en tidning för rättighet att fullständigt göra ner en krog. Det finns ingen annan bransch där man blir lika hårt bedömd som i krog-branschen. Jag vet folk som aldrig återvänder till en krog eftersom det varit så dåligt. När jag frågar när deras besök hände så var det för femton år sedan och sedan dess har man haft fem nya krögare. En dålig recension hänger i väldigt länge, tyvärr.

På måndag är det vecka 12 och sedan 1986 har vi fyra ”bästisar” gjort en studieresa till något vindistrikt. Idén är att besöket är lite av ”Once in a lifetime” och noggrant har vi valt ut det bästa på platsen. Förra året var det Verona som gällde med besök hos de bästa producenterna i Valpolicella som Quintarelli, Dal Forno, Allegrini och Roccolo Grassi med två trestjärniga besök.

Jag har alltid hållit i trådarna. Men i år är det Londonbaserade Thomas Raber och hans assistent Michal Javorka som sytt ihop ett spännande program till Beirut och Libanon. Många höjer på pannan när dom hör att vi skall besöka Beirut??? Men Thomas har varit där ett par gånger och älskar Beirut.  Man kanske skall lägga UD´s rekommendationer åt sidan denna gången och hålla sig en bit från den Syriska gränsen och även kanske Bekaa-dalen.

Vi flyger väldigt tidigt måndagsmorgon via Istanbul till Beirut. Här bor vi under fyra nätter. Vi har bokat bord på krogarna Merry Go Round, Babel Bay, Em Sherif samt Mayrig. Tre av dagarna besöker vi vingårdarna Chateau Musar, Ixsir Winery, Chateau Ksara, Chateau St.Thomas samt Chateau Kefraya. På programmet står även sightseeing och mycket annat spännande.

Glöm inte att en gång i tiden kallades Beirut för ”Lilla Paris” och maten har alltid tilltalat mig med stor förtjusning. Vinerna med Chateau Musar känner jag mycket väl till. Mitt mål är att förhoppningsvis komma hem med ett väldigt positivt intryck och med många idéer i bakfickan kan det bli en planerad gruppresa till Beirut om ett år. Det är i alla fall min plan och jag har redan nu bokat upp påsken här med min familj för ett återbesök och att reka ytterligare.

Jag återkommer om en vecka med en matig reseberättelse om vistelsen i Beirut som jag vet att många är nyfikna på.

Ha en fin vecka!

Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.