Nu är jag på Nya Zeeland och resan lider mot sitt slut..

Australien

Resan till Australien & Nya Zeeland börjar lida mot sitt slut.I veckan som gick tillbringade jag två dagar på Australian Open i tennis på Rod Laver Arena. För 280:- kan man köpa ett Ground Pass som ger en acces till 20 banor. Här såg jag b.l.a Cilic (9) samt Berdych (7) spela i den stekheta sommarvärmen på 37 grader. Denna turnering är en stor folkfest som lockar entusiaster från världens alla hörn.På tisdagen unnade jag mig en uppgradering och köpte till biljett till Center Court där jag fick se både Serena Williams och Rafael Nadal vinna sina öppningsmatcher.

 Men jag får inte glömma att nämna den oerhört fina middagen förra söndagen då vi var några som fått Chef´s Table på lyxiga Dinner at Heston Blumenthal. Vi blev här serverade en tiorätters meny med passande viner därtill. Deras sommelier Harry var utan tvekan den bästa och mest kunniga sommelier jag någonsin stött på under alla mina år i gastronomins tjänst. Harry hade valt ut ett koppel av intressanta drycker med tonvikt på viner från området Victoria runt Melbourne. Notan blev ganska saftig.. så jag får hitta lite extra jobb.Heston hade först tanke på att öppna upp i New York under renoveringen av sin toppkrog Fat Duck utanför London, men valde till slut Melbourne.

 Hela gruppen åt en fin avsmakningsmeny på Nobu i Melbourne och samtliga gäster var lyriska över deras presentationer. I tisdagskväll flög vi över till Christ Church på Nya Zeeland.

 I onsdags åkte vi norrut med ett stopp i Waipara Valley på utsökta Pegasus Bay. Här blev många totalt överraskade över den enorma kvalitet som mötte oss. Allt från presentation av vinerna till en helt formidabel lunch. Mina gäster drack litervis av deras fantastiska Riesling.Vi har fått lägga om resan efter jordbävningen i Kaikoura. Denna plats är total förstörd och det går inte att ta sig dit. Vi fick byta ut Kaikoura mot en övernattning uppe i Nelson. I onsdags vaknade vi upp till ett fruktansvärt busväder med ösregn och en vindstyrka på 16 sekundmeter. Jag var beredd att ställa in vår seglats med katamaranen denna morgon. Men man lovade att det skulle klarna upp!? Jag och delar av gruppen var ytterst tveksamma.Men vips så var ovädret passerat och vi fick uppleva en mycket fin båttur.

 Marlborough stod sedan på programmet med besök hos Allan Scott och Dog Point Winery. Jag hade Matt Sutherland på Dog Point hos mig i höstas på en WineMakers Dinner och han ställde upp med en fin provning. Vi bodde två nätter i Blenheim och våra vinbesök fortsatte i fredags med Cloudy Bay där vi provade hela deras utsökta sortiment samt fyra fatprover. Vidare till Greywacke där ägaren/fotografen Kevin Judd tog emot. Här blev samtliga i gruppen fullständigt lyriska över kvalitén. Vi avslutade dagen med lunch på vingården Saint Clair. På kvällen var jag hembjuden till familjen Sutherland på Dog Point där pappan Ian grävt djupt i sin källare och bjöd på storheter som 2002 Silex från Didier Dagueneau i Loire, Clos de la Rocke & Chambertin Clos de Beze från Armand Rousseau av årgångarna 2010 och 2011. Dessa stora viner ackompanjerades av äldre årgångar från Dog Point.Enormt generöst!

 Nu sitter jag på färjan och är på väg över till Wellington. Här skall vi avsluta med två trevliga dygn med ett nedslag i vindistriktet Martinborough och vingården Ata Rangi.På måndag flyger vi via Auckland upp till Singapore för en sista natt. Vi gör ett besök på akvariet ute på Sentosa Island innan vi avslutar med en bättre middag på Raffel´s. Här lär det även slinka ner en Singapore Sling.

 Jag landar på onsdag lunch i Köpenhamn. Det kommer säkert att bli en jobbig vecka med tolvtimmars tidsskillnad i benen. Vi har möte med Gastronauterna på onsdagskväll då Magnus Alqvist är värd. Jag är ytterst tveksam till ett deltagande!?På torsdag håller jag i en provning för en Fondförvaltare på Dunkers kulturhus. På fredag är det en stor kväll på Sillen & Makrillen där jag skall kåsera och presentera vinerna. På lördag håller jag i en Spanienafton på Erikstorp utanför Landskrona. På söndag är jag och Lis bjudna på brunch på Gastro då Ann Alqvist skall fira sin femtioårsdag.

 Sen laddar jag inför nästkommande resa till Sydafrika på onsdagen veckan därpå.

 Ha en fin vecka!

Håkan

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.