På väg till Alicante och Jumilla i veckan..

På torsdag skall jag besöka Jumilla och vingården El Nido

Det är dagen efter en magisk föreställning med Johan Glans på Helsingborgs Arena och jag lider fortfarande att skrattkramp. Har var så briljant och med sin kvickhet är han helt oslagbar som ”ståuppare”. Priset tar han när han benar ut texten i luciasången och skämtsamt ifrågasätter denna tradition. Som krydda på kvällen avslutade jag och Lis på Drottninggatan 35 med lite smårätter och en god flaska Brunello.

På onsdag skall det bli väldigt intressant och kul. Då är det dags för den årliga gastronomiska- vinstudieresan till något ”nytt distrikt”. Denna tradition startades 1986 och i nu drygt trettio år har vi gjort ett nedslag i ett intressant distrikt under vecka 12. Sedan starten har alltid Magnus Alqvist och Per Dahlberg varit med. Fjärdemannen har bytts ut under åren av olika anledningar och sedan några år är barndomsvännen Thomas Raber från London en stabil deltagare. Målet är att utforska ett distrikt på alla plan. Jag har bokat in intressanta vinbesök och restauranger. Och jag har fått mandat från gänget att alltid boka något trevligt. Genom åren har dessa studieresor resulterat till ett nytt resmål för mina gruppresor. Förra årets resa till Piemonte blev avgörande till att jag återvänder dit igen med en grupp i oktober månad.

Vi flyger ner till Alicante på onsdag förmiddag där Thomas Raber ansluter. Hyrbilen är förbokad och Per Dahlberg får igen äran att agera chaufför.. Vi kör västerut inåt landet i ca. 1 1/2 timme till Jumilla i närheten av Murcia. Här bor vi under den första natten och äter en trevlig middag på en lokal krog (med bra vinlista och en vertikal på El Nido). På torsdag välkomnas vi av Lorén Gil på Bodegas El Nido.

Detta vin har jag följt sedan produktionsstarten 2003. Och allt började i Australien i Adelaide på krogen Universal WineBar där jag fick testa ett vin som fått 100 poäng plus!! av Robert Parker. Vinet var The Three Rivers Shiraz från Barossa Valley och vinmakaren var Australiensaren Chris Ringland. Vinet imponerade stort på mig och jag fick med en butelj hem i kofferten. 2005 besökte jag krogen Malvasia i Palma de Mallorca. Man hade öns mest imponerande källare där ingenting fattades. Jag fick rådet att testa ett nytt vin som hette El Nido från Jumilla!? Sagt och gjort så beställdes en flaska in och jag föll pladask och blev fullständigt förälskad. Jag har testat och druckit vinet över 100 gånger i olika sammanhang. Även deras andravin Clio har imponerat på mig. Vid fotbollsresor i både Barcelona & Madrid har vi ofta uppsökt vinbarer för att testa ”det bästa i Spanien” och alltid har just detta vin tagit priset. Och konsulterande vinmakare är denna Chris Ringland som i samarbete med familjen Gil uträttat stordåd i denna kommande region. Ni förstår att det skall bli spännande att träffa ägaren och utbyta erfarenheter. Min vän Mats Nihlén bjöd hem för några år sedan och bjöd då på en vertikal av El Nido med 10 årgångar. Alla lika imponerande och med väldigt små årgångsvariationer.

På torsdag kväll åker vi ut till kusten och byn Dénia. Här driver kökschefen Quique Dacosta sin trestjärniga krog som vi med spänning skall besöka. Vi fortsätter sedan söderut mot Alicante på fredag för ännu ett gastronomiskt nedslag hos två stjärniga BonAmb. Vi knyter ihop säcken på fredag med övernattning i Alicante för att sedan flyga hemåt på morgonen på lördag. Jag lovar att återkomma med en rapport nästa söndag om utfallet av resan.

På lördag är jag och Lis hembjudna till den legendariske krögaren Jean-Louis från La Petite och hans hustru Margaretha. Jean-Louis lyckades med bedriften att driva denna klassiska franska krog under 35 år utan ägarbyte i en knivskarp konkurrens. Imponerande.. och jag blir inte förvånad om han bjuder på någon klassiker som sniglar etc.

Nu väntar snart en skön bastu på Pålsjö med gubbarna..

Ha en fin vecka!

Håkan

One thought on “På väg till Alicante och Jumilla i veckan..

 1. Hej Håkan
  Kul att läsa dina synpunkter om viner runt Alicante. Just köpt hus i gamla stan i Altea, som ju är en härlig riktig spansk året-runt-stad. Sett att Ureil-Requena norrut också gör en god Bobal som vore spännande att prova. Annars ju förstås mest Monastrell i området.
  Blir säkert en tur till Jumilla och Yecla för provning med goda vänner och vinnördar.
  Undrar om du har fler tips om bodegor och boende.
  Hälsningar
  Bo
  Örsundsbro

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.