Lyckad WineMakersDinner på Gastro

Wilhelm Schultz & Francesco Allegrini på Gastro

Det är nu söndag och jag mår prima efter en skön bastu och ett par svalkande dopp i Öresund. Beträffande bastu så inviterade jag mina vänner Wilhelm Schultz & Francesco Allegrini till detta avkopplande ställe i fredags innan vår härliga vinmiddag på Gastro. Jag har alltid haft som tradition att ta med vinmakarna till Pålsjöbaden och bjuda dem på en bastu. Man kan som Francesco ha ”otur” och komma hit i mars då vattentemperaturen bara håller knappt fyra grader. Men han gillade det!

Middagen på Gastro var en stor succé med 80 gäster. Vi skulle lätt kunna dubblera denna kvällen med tanke på den stora efterfrågan om platser. Francesco är son till vinmakaren & brorson till den dynamiska Marilisa Allegrini som jag profilerade på vingården Poggio Al Tesoro i Bolgheri när jag gjorde min bok Provsmakning i Toscana. Kontakten med Francesco känns ovärderlig med hans enorma kontaktnät med toppkrögare och han lovade vara behjälplig om jag hade svårt att få bord på någon trestjärnig krog i Italien. Vi kommer att ses igen om en månad då jag besöker Verona och Valpolicella med en grupp.

Det var även riktigt kul att träffa min gamle sommeliervän Wilhelm Schultz. Vi har känt varandra sedan 1988 då vi träffades på Cote d´Azur med Richard Juhlin. Wille vann Trophée Ruinart – Sveriges bästa sommelier 1991 och det året kom jag tvåa… Han vann en jorden runt resa och jag fick ”en varm applåd”.. Jag tog revansch och vann sedan titeln 1992. Vinner du denna titel är det många importörer som drar i dig. Du blir erbjuden en betydlig högre lön än som sommelier och så har du inga dåliga arbetstider på helger och kvällar. Idag jobbar Wille på Enjoy Wines som är en av landets ledande importfirmor och som representerar Allegrini här i Sverige.

Nästa vinmiddag blir den 30e mars då vi gästas av legendariska Antinori från Toscana. Även denna kväll är fullbokad med en lång kölista. Men det finns platser kvar den 9 maj då Francois Lurton från Bordeaux kommer hit. Han kommer att presentera sina viner som han producerar i samarbete med sin bror Jacques Lurton från alla världens hörn.

Idag är det dagen efter en väldigt trevlig överraskningsdag för min vän Rolle Johansson. Han överraskades först med en padelturnering med 16 goa gubbar. Vi fortsatte sedan ner till O´Learys med pilsner och burgare där 15 andra vänner anslöt för att fira vår gode vän på sin 60-års dag.

I veckan är det vinkurs och på onsdag vinkväll på Pålsjö krog, då vi är ett sällskap som skall njuta av lite goda viner till en fyrarätters meny. På tal om Pålsjö krog så har min vän Clas Håkansson en vernissage mellan 12-18:00 både den 1 & 2 april. Det är bara att dyka upp och njuta av fin konst. Man kan även boka ett bord och äta något gott. 042-149730 är numret och man har tagit in vårt vin Éxzito från Ribera del Duero som både serveras glasvis eller varför inte en hel flaska. Clas har även gjort två tryck av Éxzito som kan förbeställas eller köpas på plats.

Jag vill annars bara önska dig en härlig vecka!

Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.