Rapport från Ribera del Duero.. I veckan väntar Stockholm med fotboll samt Malaga till helgen

Provning av underbara Aalto årgång 2014

I måndags efter landning i Madrid åkte vi norrut mot Valladolid. Halvvägs stannade vi till i den mycket fina staden Segovia. Anledningen till detta stopp var att vi kände oss både törstiga och hungriga. Det var ingen slump att jag bokat bord hos ”spädgrislegenden” José Maria. Uppe på toppen av byn ligger hans krog som säkert inrymmer 500 gäster och hit vallfärdar gourmander från all världens hörn.

José Maria själv delade på våra två små grisar med en tallrik då han klöv den möra kultingen i lagom stora bitar. Till detta drack vi hans eget vin Autor från Bodegas Pago de Carraojejas. Denna dynamiska krögare började en gång i tiden med vinproduktion i liten skala för att kunna förse sina gäster med ett riktigt bra vin från Ribera del Duero. Resultatet har sedan blivit en imponerande bodega som vi avslutade med ett besök i torsdags.

Annars har min grupp besökt Bodegas Mauro där vinet VS 2014 tog priset. Vidare åkte vi till Aalto som jag följt sedan starten 1999. Det blev en trevlig upprepning från i höstas med både Aalto & PS från 2014. Allt är slutsålt från denna fantastiska årgång och dessa buteljer är idag hårdvaluta.

Det var premiär för mig att besöka Abadia Retuerta. Denna vingård ligger i Sardon del Duero och har valt att experimentera med internationella druvsorter som Syrah, Cabernet Sauvignon, Touriga Nacional och inte minst toppvinet på Petit Verdot. Vinerna håller alla toppkvalitet och rankas väldigt högt. Det blev en magnum med hem i bagaget av deras Petit Verdot av årgång 2014 som inte kommer att korkas upp på många år.

Självklart blev det även en provning av vinet Éxzito av årgångarna 2014 på flaska, 2015 färdigblandat på stora fat samt 2016 som nyligen tappats över på barriquefat. Mina gäster var lyriska och imponerade. Nu väntar 60 ägare att deras vin från 2015 skall buteljeras senare denna höst. Men gud så gott vinet smakar redan idag!

Vi knöt ihop säcken med två förnämliga besök på i torsdags. Vi åkte på morgonen längst österut i Ribera del Duero och passerade byn Roa. På gården Viña Sastre välkomnade ägaren Jesus oss och här blev besöket en riktig höjdare. Dessa viner har blivit något av mina nya favoriter. Deras välgjorda Crianza är lysande. Pago Santa Cruz är ett vin med påtaglig fatkaraktär och detta för att vinet enbart lagrats på amerikansk ek. Med en extra dimension i karaktär går man upp till vinet Regina Vides och då är man i himmelriket. Jag trodde aldrig att Jesus skulle korka upp ikonvinet Pesus. Produktionen ligger på max 1.800 buteljer årligen och kostar 240 euro/flaskan på gården. Oj så gott det var! Och det blev faktiskt en flaska med hem i resväskan.

Vistelsen uppe i Ribera del Duero avslutades med Pago de Carraovejas. Här har man nyligen öppnat sin otroligt påkostade och tjusiga restaurang. Vi fick efter visning testa deras olika viner till en femrätters meny. Vinerna överglänste maten med hästlängder och deras Anejon 2009 tog priset.

Annars blev det mycket god mat. Valladolid bjuder på en uppsjö av läckra matställen och vattenhål. I Madrid besökte hela gruppen TenConTen efter en trevlig sightseeing till fots med svenska Angelica. Vid de fria måltiderna var vi några stycken som tog ut svängarna lite. I torsdagskväll blev det nya BiBo där den tvåstjärniga köksmästaren Dani Garcia från Andalusien kreerat ett hypermodernt koncept som mest kan liknas vid ett besök på Tivoli. Maten var helt lysande medan servicen haltade något. Avslutningsvis åt jag middag på favoriten El Paraguas. Här har jag alltid svårt att bestämma mig vad jag skall välja. Det blev deras paradrätt med murklor i gåsleversås, gratinerad spindelkrabba med sparris samt tonfisktartar innan den möra ryggbiffen från mjölkko kom in.

Nu skall det bli skönt med en avkopplande söndag och måndag. Helt tomt i boken och det skall jag njuta av.

På tisdag flyger jag upp till Stockholm på förmiddagen. Jag skall äta en lite senare lunch med Patrik Andersson. Han är fullt upptagen som ambassadör för Euro-League finalen på onsdag mellan Manchester United – Ajax. Jag är oerhört glad att min vän lyckats hitta en lucka i sitt hektiska program för en lunch. Patrik har även fixat 2 biljetter till mig och sonen Markus till denna stora final på Friends Arena.

Jag kommer att bo hos Markus och hans flickvän Sofia när jag är uppe och jag vet att ungdomarna bokat något trevligt ställe att käka på. Det gäller att passa på när daddy är i stan.

På torsdag flyger jag hem till Skåne igen. Och på fredag flyger jag och Lis ner till Malaga för att utforska denna stad. Jag har hört så mycket gott om Malaga och vi skall bara koppla av och njuta. Det är bokat bord på enstjärniga José Carlos Garcia och det skall bli intressant att se vad han hittar på i köket.

Ha nu en riktigt trevlig vecka!
Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.