Min första resa i Sydafrika är avslutad

En vacker cheetah från Dylan Lewis på egendomen Delaire Graff

Jag sitter nu på Hoedspruit flygplats och temperaturen visar på 39 grader. Precis har jag tagit farväl av mina gäster på resa 1, som flyger via Johannesburg och hem. Själv tar jag flyget ner till Cape Town för en fri kväll och imorgon inväntar jag mina gäster på resa 2.

Safarin på Tshukudu Game Reserve är alltid en fin och minnesvärd avslutning på en trevlig resa tillsammans. Det har varit väldigt varmt och då söker sig djuren till skuggan och är något svårfunna. Vi har haft tur och fått se fyra av fem Big Five. Det är som vanligt leoparden som saknas. Man har sedan ett par år tillbaka i tiden graderat upp hela lodgen till fyrstjärnigt och detta märkts speciellt på det fina pool-området, där vi tillbringade all tid mellan våra turer ut bland de vilda djuren i våra jeepar.

Som vanligt får jag kommentarer från mina gäster att kvalitén på resan ökar under resans gång. I mitt inlägg för en vecka sedan hade vi precis landat uppe i Stellenbosch. Min guide Richard Hilton höll i en uppskattad middag på 96 Winery Road, där han presenterade sina viner och som kunde beställas hem genom Cape Wine Experience. Mina gäster älskade Richard´s viner och speciellt hans viognier föll många på läppen. Bruwer Raats var själv väldigt busy och ursäktade att han var tvungen att övervaka den nyss inkomna frukten. Men provningen av Raats Family Wines blev ändå väldigt uppskattad då man som vanligt lagt fokus på chenin blanc samt cabernet franc och som avslutning ikon-vinet MR de Compostela, som Bruwer producerar tillsammans med Sydafrikas första svarta vinmakare Mvemve.

Sydafrika är idag världens åttonde största vin-nation och man ligger strax före både Tyskland och Portugal, men precis bakom rivalen Australien. Antalet druvodlare minskar hela tiden men när man skall göra nyplanteringar är det mestadels rött som gäller och där är shiraz/syrah populärast. På den vita sidan ökar odlingen av sauvignon blanc mest följt av chardonnay. Fortfarande dominerar de vita vinerna i Sydafrika med 55 %. Cabernet sauvignon är mest odlad bland de röda och chenin blanc är fortfarande landets mest odlade druvsort och har dominerat sedan starten för 370 år sedan.

Maten skulle även den stegra sig och jag har funnit en ny klar favorit i Stellenbosch som heter De Eetkamer. Enorma smaker och helt otroligt prisvärt. Med gruppen åt vi väldigt gott på Delaire Graff. Detta överdådigt lyxiga ställe blev jag oerhört besviken på vid förra årets båda besök. Men man har verkligen tagit till sig av kritiken och visade återigen vilken bra restaurang detta är. Vi besökte även GlenElly Estate som startades upp för tjugo år sedan av Mme. May de Lencquesaing från slottet Chateau Pichon-Lalande i Pauillac- Bordeaux. Tänk er att denna dam var 79 år då hon sålde slottet och vägrade att slå sig till ro. Nyligen fyllde denna energiska dam 99 år och hon har fortfarande stora planer. Hennes barnbarn Nicolas välkomnade oss och franske Christophe i köket hade lagat den mest underbara springbock till deras viner.

Sen får jag inte glömma fantastiska Boekenhoutskloof i Franschhoek. Där tog vinmakaren Gottfried Mocke emot, då ägaren Marc Kent var i sitt nya hem i Portugal. Deras viner med ”de sju stolarna” är alltid underbara, där deras cabernet sauvignon från Stellenbosch-frukt från 2017 tog priset. Jag fick med mig hem i present min stora favorit bland chardonnay i Sydafrika. Cape Maritime från deras gård i Hemel-en-Aarde. Här visar Gottfried prov på vilken eminent vinmakare han är och man kan lätt förväxla vinet med en stor vit Bourgogne.

Nu väntar två nya spännande veckor. Programmet är i stort sett detsamma, med vissa små omkastningar. Vi kommer denna gång att äta middag på Restaurant Beyond, som ligger på Buitenverwachting i Constantia. Jag skall även prova Galjoen, som serverar en avsmakningsmeny med allt det bästa från havet. Denna restaurang är systerkrog till Belly of the Beast.

Vi håller kontakten och till nästa helg kommer jag med en ny text på denna vin-blogg
Bästa hälsningar
Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.