Nu är jag snart inne på min fjärde vecka i Sydafrika

På Meerlust Wine Estate i Stellenbosch har man precis skördat sina merlot-druvor

Vilket flygbolag skall jag välja på mina resor? Som rutinerad researrangör vet jag i ärlighetens namn inte vad jag skall välja. Det verkar vara dagsformen på kabinpersonalen och att man skall ha flyt med anslutningsflyget. Till min hjälp har jag alltid haft eminenta Gabriela på Tur & Retur. Hon är en fena på att fixa och trixa efter mina resenärers önskemål. När Gabriela bokar en resa får hon ett förslag från flygbolaget på en route där man anser att man skall hinna med nästa flyg. Sen kan det bli dimma, förseningar av olika anledningar, alltså inget man kan råda över.

Några av mina gäster missade anslutningsflyget för en vecka sedan mellan Paris och Köpenhamn, då är Air France urkassa. Förra året strejkade Lufthansa så mina resenärer missade flyget till Cape Town och tappade en dag på resan, då är Lufthansa dåliga. På samma resa blev några gäster ombokade med British Airways och fick inte sitt bagage på ett par dagar, därför skall man aldrig flyga med BA. För fyra år sedan när vi skulle mellanlanda i Frankfurt var där en drönare i luften och vi kunde inte landa utan fick flyga vidare till Leipzig!? När vi anlände till Frankfurt ett par timmar senare hade vårt flyg lyft precis och vi blev ombokade 24 timmar senare med sex olika varianter på flyg för att komma ner till Sydafrika. Aldrig mer Lufthansa. På väg hem från Santiago i Chile 2019 var det fullt vid gaten vid ankomst i Amsterdam och vi missade flyget, likaså var flyget överbokat från Bordeaux till Amsterdam i höstas. Skippa KLM. För fem år sedan skulle vi flyga hem från Hoedspruit på safarin till Johannesburg. Då var det en strejk/dåligt väder så att jag fick hyra tre minibussar som tog oss över Drakensbergen på 6 timmar de 55 mil för att hinna med flyget hem till Europa. SA Airlink är inte att lita på! Så här kan jag fortsätta hur länge som helst.

Jag vill bara att ni skall veta att både jag och Gabriela gör vårt yttersta för att hitta bästa och smidigaste flyg till förmånligaste pris och ibland händer något som ingen av oss kan rå över. Det finns saker i livet man inte kan påverka.

Nu har det gått en vecka för grupp 2 i Sydafrika. En lika underbar grupp som den förra och allt har flutit på bra på bästa sätt. Några var lite oroliga inför resan, då man hört från olika håll att man känner sig lite otrygg här nere. Denna oro är som bortblåst och samtliga mina gäster är fullständigt förälskade i Sydafrika. Maten har fortsatt varit helt lysande. En ny bekantskap för mig har varit Galjoen, som är systerrestaurangen till Belly of the Beast inne i Cape Town. Här serverar man rätter i tapas-format och allt från havet. Alldeles glimrande. Vi åt även en enastående lunch på Beyond Restaurant på vingården Buitenverwachting. En läcker seared struts och därefter den ljuvligaste kingklip man kan önska sig. Som reseledare är det väldigt roligt när merparten av gästerna bokat upp egna krogar vid lediga stunder efter min uppmaning samt att jag skickat ut en värdefull lista över matställen man inte får missa. När mina vänner återkommer med superlativ blir jag väldigt glad.

Nu har vi kommit till Stellenbosch och framför oss har vi besök på Hartenberg, Rustenberg, Boekenhoutskloof, Delaire Graff samt GlenElly. På onsdag knyter vi ihop säcken, då vi flyger upp till Hoedspruit och safarin.

Igår (läs lördag) var det regn och kallt för ovanlighetens skull under Sydafrikas varmaste månad. Men ser man på väderleksrapporten förväntas det bli 25 idag, 35 imorgon och 37 på tisdag.

Man får nypa sig i armen att man får tillbringa en hel månad i detta paradis.
Bästa hälsningar
Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.