På väg hem från Sydafrika

Ett trevligt möte med min vän Bruwer Raats som jag besökte med min grupp i Stellenbosch

Jag sitter nu på Hoedspruit Airport, 30 minuter från Tshukudu Game Lodge. Temperaturen visar på dryga 30 grader och solen är väldigt skarp. Vi är nu på väg hem efter två fantastiska veckor tillsammans. En safari är aldrig någon garanti för vad man kan stöta på för djur. Men denna gång var vi väldigt lyckosamma då två av fyra jeepar även såg en leopard som blev bortjagad av två lejon och deras Big Five-konto kunde bockas av. Vi övriga fick nöja oss med fyra. En bil såg även en svart mamba på avstånd och i vår bil var vi väldigt lyckliga då elefanterna kom mycket nära samt att vi stötte på tre geparder som precis klippt en stenbock.

Safarin är den perfekta avslutningen på en resa i Sydafrika. Vid mina första resor hit avslutade vi alltid med en rundtur i Soweto. En kåkstad i Johannesburg där det uppskattningsvis bor 3,5 miljoner i plåtskjul. Mina gäster uppskattade aldrig detta inslag utan föredrar att ha de vilda djuren i bushen på näthinnan.

Sammanhållningen i båda mina grupper har varit väldigt fin och många har fått nya vänner för livet. En del har redan bokat in sig på resor med mig 2025, vilket är ett oerhört gott betyg. Och jag måste återigen komma med det utslitna uttrycket ”jag är bortskämd med alltid så trevliga resenärer”

I veckan har det annars varit mycket fokus på vingårdar. Bruwer Raats var själv på plats och presenterade sina viner där mycket handlade om hans personligt utvalda druvor chenin blanc och cabernet franc. Här fick vi lära oss betydelsen av olika jordmåns-typer och varför man valt att hämta sin cabernet sauvignon från Simonsberg. Hyllningen till hans vän Mvemve var också stor, då de sedan 2009 gjort det utsökta vinet MR de Compostela tillsammans.

Gottfried Mocke som tidigare var på vingården Chamonix i Franschhoek har tagit en allt större roll som vinmakare på Boekenhoutskloof. Han presentation av vinerna Cap Maritime, sémillon, Chokolate Block, syrah och cabernet sauvignon från 2013 var väldigt uppskattad. På kvällen hade vi avslutningsmiddag på Glenelly, där deras Reserve 2015 var alldeles ljuvlig till vår springbok.

Efter en månad på bortaplan är det en hel del att sköta när jag kommer hem imorgon lördag. Först och främst få ordning på bokföringen och alla kvitton. Jag skall även välja ut viner med Felix på Restaurang Culise inför min Sydafrika-kväll på torsdag, där det är 70 gäster bokade. Om en dryg månad bär det iväg till Champagne och slutfakturering samt bekräftelser måste göras till restauranger och vinhus. Det blir även möte med Andreas Gumaborn som håller i vinerna ombord på färjorna mellan Helsingborg & Helsingör, då jag måste datera upp mig över deras Sydafrika-sortiment och ha koll på priserna. I maj kör jag den exklusiva kryssningen med Poseidon Cruises och det blir även ett möte med Annette & Lars för att gå igenom deltagarlistan.

Det närmar sig också vårens första WineMakersDinner den 20 mars på Sillen & Makrillen och vi måste fastställa menyn som skall serveras till de sju utvalda vinerna som skall presenteras av mig och bodegans vinmakare på Bodegas BaiGorri i Rioja.

Eftersom många redan bokat sig på de båda resorna nästa år till Sydafrika så måste jag komma ut med ett program. Spier som jag bott på under många år i Stellenbosch stänger om någon vecka för en omfattande renovering. Jag och min guide Richard Hilton hade häromdagen ett möte med delar av ledningen på hotellet. Dom har i planerna att öppna i december. Men man kan säkert räkna med förseningar med ombyggnationerna i 3-4 månader. Vi får inte glömma att det handlar om Afrika och där tar allt längre tid. Jag och Richard vågar inte att chansa.

Le Franschhoek Hotel har jag bott på tidigare och detta hotell älskade alla. Detta blir vårt hotell under nästa års båda resor, även om det är något dyrare. Det finns inga alternativ i Stellenbosch med samma bekvämligheter och prisnivå. Vi fick även titta på ett nyrenoverat rum på Spier och vi blev mäkta imponerade. Men det ryktas om en prisökning på 2.000/natt när man öppnar igen.

För er som är sugna på Sydafrika nästa år går resorna : Resa 1 7-22/2 & Resa 2 21/2-8/3

Bästa hälsningar vänner
Från
Håkan som även längtar hem till Padel och en bastu på Pålsjöbaden

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.