Mycket om Sydafrika på gång

Ett fyndvin från Hemel-En-Aarde Valley i Stdafrika

Jag har nu varit hemma i en vecka efter en hel månad i Sydafrika. Allt i tillvaron har fortsatt att handla om just Sydafrika. Först och främst har jag besvarat alla meddelande från överlyckliga resenärer som hyllat sin resa och alla nya vänner. Jag hade även en Sydafrika-kväll på restaurang Culise här i Helsingborg i torsdags. Inför 60 gäster kåserade jag, presenterade sju viner till en fyrarätters meny och stämningen var på topp.

Jag hade ett möte i tisdags med Andreas, som är ansvarig för dryckerna ombord på båtarna mellan Helsingborg-Helsingör. Vi var som bekant tillsammans i Sydafrika för några år sedan och köpte in lite godsaker i olika prisklasser. För varje butelj som säljs från Sydafrika ombord så öronmärker man en liten slant som går till en skola i en kåkstad utanför Cape Town.

Som sig bör är det de lite billigare vinerna som Doorkeeper från Hartenberg samt Alex Dale´s viner från The Winery of Good Hope som snurrar på bäst. Tre av dyrgriparna har man valt att sänka priset på, då de stått still försäljningsmässigt.

Jag och två vänner tog färjan och köpte på oss lite utav dessa tre godbitar: Radford Dale Renaissance Chenin Blanc 2017 för 199:- (299:-), 2016 The Megan Hartenberg 295:- (495:-) samt 2015 The Stork Shiraz Hartenberg 375:- (575:-). Men det finns gott om dessa viner i lager, så ingen panik och det finns massor av annat gott förutom dessa tre viner.

Man har nu även släppt biljetterna på nästa års flygresor till Sydafrika och jag räknar med att min web-kille Jonas Linné lagt upp resorna på min hemsida under helgen. Jag har 50 personer som visat intresse och de som valt att flyga lite bättre i Business Class har redan fått sina biljetter. Det är otroligt tryck efter dessa finare sittplatser, att några får flyga ner dagen innan, då det redan är fullt den 7 februari 2025 med Qatar Airways, som är flygbolaget jag anlitar vid mina båda resor.

Qatar Airways blev nyligen utnämnd som ”världens bästa flygbolag”. Även om flygresan är något längre har jag valt Qatar. Bekvämligheten och prislappen är avgörande samt att de som väljer Business Class kommer ner i pris 20.000:- i jämförelse med typ Lufthansa.

Båda resorna är identiska och jag har höjt priset med 2.000:- i jämförelse med i år. Detta beror på att jag bytt ut boendet de sista sex nätterna till det lyxigare och dyrare Le Franschhoek, då Spier Village i Stellenbosch har stängt p.g.a renovering.

Veckans bild är på fyra lådor av ett vansinnigt gott vin som jag hämtade ut på Systembolaget nu i torsdags. Vinet kommer från vingården Boekenhoutskloof i Franschhoek och denna 2020 är premiär-årgången av det nya vinet Cape Maritime från det lite svalare Hemel-En-Aarde Valley borta vid Hermanus. Gillar man en högklassig vit Bourgogne? då är detta vin något för dig. En läcker Chardonnay med fina toner av citrus, mineraler och en väl integrerad ekfatskaraktär. Ett alldeles ljuvligt vin (annars hade jag inte köpt den själv) som kostar strax under 400:-/buteljen.

I veckan som kommer är det ganska lugnt. Men som frilansande vinkonsult är där alltid någonting på gång. Det blir en liten vinkväll på Nabo på onsdag. På fredag skall jag ut till ”Mat-Tina” på Spritan i Ödåkra, där hon håller till i sitt kök och Tina vill ha lite hjälp med sitt pluggande till Sommelier. Jag arbetade som bekant för hennes föräldrar Gudrun & Björn på Ramlösa Wärdshus som kypare mellan 1978-1986, så vi känner varandra väldigt väl. Tina upptäcktes förresten i TV4:as morgonsoffa för många år sedan, då vi medverkade tillsammans. Som alla vet gjorde Tina ett starkt intryck i TV-rutan och sen har karriären gått spikrakt för Tina.

Ikväll blir det middag med sex vänner och det kommer att bli uteslutande viner från Sydafrika.
Bästa hälsningar
Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.