Nu bär det iväg till England för en studieresa

Årets första sparris med tre underbara Grand Cru Riesling från Alsace

Nu är sparrissäsongen igång och i veckan fick jag fem kilo tysk sparris av en god vän i grönsaksbranschen. Premiären för min del var på Restaurang Nabo i onsdags då vi matchade sparrisen med tre olika Grand Cru´s på Riesling. Jag tycker att just Riesling eller en torr Muscat från Alsace är den perfekta kombinationen.

Sedan 1986 har jag och vännerna Per Dahlberg, Magnus Alqvist och Thomas Raber gjort en studieresa under vecka 12. Vanligtvis utforskar vi en ny vin-regionen, där vi besöker ett antal producenter samt passar på att njuta av områdets gastronomi.

Det var tänkt att årets resa skulle gå till Österrike då Per´s mor kom därifrån och att han besökt landet många gånger och då i synnerhet Wien. Nu visar det sig att vår vän Per har en annan resa som krockar och vi har bytt riktning till England, där Thomas bor i London.

Min kunskap om engelska viner är lika med noll. Men jag har provat ett 10-15 tal olika mousserande viner, som jag imponerats av. Därför går årets resa till södra England. Vi har tagit hjälp av ett koppel nyckelpersoner och vårt program ser verkligen gediget ut.

Jag och Magnus flyger över tidigt på torsdagsmorgon. Vi har bokat en läcker lunch i Soho på Kiln, men vi kommer att ta det ganska nätt, då vi har bord 18:00 på trestjärniga Gordon Ramsay i Chelsea.

På fredag morgon blir det tidig uppstigning och Thomas hämtar upp oss med sin bil 08:00. Två timmar söder om London ligger Danbury Ridge Estate, som enligt Thomas gör ett vin som kan jämföras med en storstilad Meursault från Bourgogne. Vi fortsätter till en bättre lunch tillsammans med John Atkinson, som är Master of Wine (MW). Vi bor under två nätter i Canterbury och under dessa kvällar skall vi besöka de två enstjärniga restaurangerna The Fordwich Arms samt Bridge Arms.

På lördag besöker vi Simpson´s Wine Estate samt West Wines. Detta är besök som är inbokade och John Atkinson kommer säkert att fylla våra luckor med något intressant. En rapport från resan kommer nästa söndag.

Annars närmast på programmet ligger en WineMakersDinner nu på onsdag på Sillen & Makrillen. Det är vinmakaren på Bodegas BaiGorri i Rioja som kommer på besök. Det är nästan åttio gäster bokade och jag ser själv verkligen fram emot kvällen då ett koppel av goda viner presenteras till en fyrarätters meny.

I skrivande stund är det tidig lördagskväll. Rögle har precis slagit Timrå och har nu avancerat till slutspel, som drar igång på torsdag. Men dagen började desto tyngre då jag tog farväl av min gamle barndomsvän Peter Hopff som inte klarade kampen mot cancern. Det blev en fin begravning i Maria kyrkan med minnesstund efteråt, då vi var en del gamla kompisar som samlats och pratade minnen.

Ta väl hand om er!
Bästa hälsningar
Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.