Nu är jag inne på min andra vecka i Sydafrika .. och det väntar vinbesök samt safari

Sortering av druvor på Hartenberg

Vi har nu kommit till halvtid på min resa här nere i Sydafrika och vi befinner oss i underbara Franschhoek. Det är inget fel på vädret.. igår hade vi 38 grader och det har varit så fint under hela vår vistelse. Tur man inte litar på väderleksprognosen som lovade storm under hela vår första vecka och det har aldrig varit så vindstilla i Camps Bay, där man vanligtvis kan bli helt sandblästrad.

Gruppen som jag har med mig är helt underbar, med som vanligt olika karaktärer som bidrar med sina personligheter. I Cape Town gjorde vi allt som skall besökas.. Table Mountain, Robben Island, Cape Point, Boulder´s Beach etc..

Dagen I Constantia var mycket fin med två trevliga vingårdsbesök hos Klein Constantia samt Buitenverwachting. Den fina lunchen på prisade La Colombe kommer man att minnas länge. Som vanligt har gastronomin imponerat på mina gäster och jag har som vanligt försökt att variera mig i valet av krogar och alla har sina egna favoriter efter den gångna veckan där vi åt på Den Anker, The Bungalow, Black Marlin, Haiku, La Colombe, Col Caccia, Paranga X 2, Baia Seafood, Azure at Twelve Apostles, The Werf at Boschendal, Hartenberg samt Pierneef at La Motte.

Idag är det söndag och vi har en ledig dag. Några skall spela golf och en del skall gå in till Franschhoek. Själv har jag avbokat en lunch med Sydafrikanska vänner för att bara njuta och slappa vid poolen.

Denna andra vecka handlar mycket om vin. Vi inledde redan igår med ett VIP-besök på Hartenberg i Stellenbosch. Hela deras styrka med nyckelpersoner ställde upp och gjorde dagen oförglömlig för mig och mina gäster. Carl Schultz höll i taktpinnen och vi inledde med en tur uppe på ett släp efter en traktor ute i vinfälten. Vi gjorde stopp och provade deras Riesling samt två Chardonnay. Vidare in i deras underjordiska källare för att testa deras röda Cabernet Sauvignon samt tre Shiraz med två årgångar av prestigevinet Gravel Hill från årgångarna 2007 och 2011. Gästerna beställde hem viner som galningar efter den avslutande lunchen med både Sauvignon Blanc, Merlot samt Botrytis Late Harvest.

Vi kommer i dagarna att besöka några av mina favoriter som Rustenberg, Delaire, Foliage, Boekenhoutskloof, La Petite Ferme samt Tokara. På den sistnämnda gården kommer vår guide Richard Hilton att plocka med sina härliga viner på Viognier och Shiraz.

På onsdag morgon lämnar vi Winelands bakom oss och vi flyger då upp till Hoedspruit från Cape Town med ett direktflyg för att avsluta med två dygns safari. Gruppen är väldigt förväntansfull på denna avslutning med vilda djur och att leva ute i bushen.

På fredag kväll flyger vi hemåt via Johannesburg och Frankfurt till Sverige och jag landar på förmiddagen på lördag solbränd och fin.

Denna resa är helt fantastisk och är oerhört prisvärd. Jag får ofta kommentaren från mina gäster att alla dessa besök med ingångar hade man inte kunnat fixa själv. Jag är fullt medveten om att det är lätt att åka runt på egen hand i Sydafrika. Men att få vägledning av Richard & mig samt att allt är bokat och klart på några av de bästa krogarna samt vinbesök med nyckelpersoner är oerhört avkopplande.. och att slippa köra efter en god måltid.

Nu blir det inget resande för egen del fram till april och nu skall jag ta hand om min kropp, min kära hustru samt vår lilla kattunge som hämtades i förrgår av vår dotter Frida.

Ha en fin vecka!
Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.