En lägesrapport och gammal Rioja håller

En riktigt gammal Rioja-klassiker med nästan fyrtio år på nacken

Det har varit en mycket lugn vecka här hemma på Rosenvägen. Inga provningar eller andra uppdrag. Men det trillar in bekräftelser på många av mina bokningar på vingårdar och restauranger inför vin-resorna 2022. Hatten av för samtliga inblandade i Toscana, där man är extremt snabba på att återkoppla och alla svarade positivt på mina förfrågningar samma dag som man mottog mitt mail.

Annars cirkulerar det mycket tankar om det nya viruset som upptäcktes i Sydafrika. Det ser inte så ljust ut, men det gäller bara att avvakta. Det kan luta åt att familjens resa över jul & nyår får ställas in, medan jag känner ett visst hopp inför de kommande resorna i februari. Jag har daglig kontakt med min guide Richard Hilton och han är övertygad om att det löser sig. Men det är inte lönt att spekulera. När det i veckan varit ruggigt och kallt är det inte utan att man längtar ner till Camps Bay och The Bay Hotel, vingården Hartenberg i Stellenbosch eller Cape Milner i Cape Town som vi bokat in oss på om två veckor.

Mina tankar går främst till vännerna i Sydafrika, där jag i veckan sms:ade med min kompis Thulani som jobbar i baren på Hotel Cape Milner i Cape Town. Han meddelade att man fått en del avbokningar, men samtidigt många som checkar in. Jag har två fulla resväskor till min vän med begagnade fotbollsskor och match-dressar då han på fritiden tränar ungdomar i kåkstaden där han bor. Jag vet att dessa prylar kommer att uppskattas mycket. Det inte Thulani vet är att hans stora idol Stuart Baxter som tränar Kaiser Chiefs skänker Thulani en signerad landslagströja.

Nyligen släpptes den nya upplagan i Sydafrika av guiden John Platter över Sydafrikas bästa viner. Om ett vin får över 93 poäng premieras man med 5 stjärnor. För tjugo år sedan brukade 10-15 viner få denna högsta utmärkelse. Men mycket har hänt och vinerna har blivit väldigt mycket bättre. Vid den senaste utgåvan kan 212 viner stoltsera med denna högsta ranking. Min vän Alex Dale från The Winery of Good Hope har fått två viner med fem stjärnor och Bruwer Raats har fått hela fem viner med fem stjärnor.

Vinet Éxzito 2019 säljer bra på Systembolaget och i dagsläget finns vinet på hyllan i fem systembolag p.g.a en bra försäljning och efterfrågan.

På måndag kommer Patrik ”Bjärred” Andersson på besök och det blir en trevlig middag hemma hos mig, då Andersson stannar över natten hos mig & Lis. Det är även två julbord inbokade. På onsdag är vi fyra par som gästar Sofiero Slottsrestaurang. Här intar man det absolut bästa julbordet i vår region. Samtidigt kommer sonen Markus och hans Sofia hem från Stockholm för att fira en tidig jul, då de båda under julhelgen flyr från kylan till värmen i Mexico. Det blir en trevlig familjemiddag på fredag och på lördag intar vi vårt andra julbord på Sofiero med Sofia´s familj.

På fredag håller jag årets sista vinprovning och detta för Föreningen Möllan som håller till nere på Hittarp´s hamnplan. Temat är viner till en ”Nobel-meny”.

Den trevligaste vinupplevelsen den gångna veckan var när jag öppnade upp en gammal klassiker från Rioja. När mitt vinintresse startade så åkte jag ofta över sundet till Helsingör. Där kunde man fynda, då kursen var gynnsam för oss svenskar och det var ofta då jag kom hem med gamla, mogna Riojaviner. Ett vinhus som jag direkt fastnade för var C.V.N.E med de båda vinerna Imperial och Viña Real. Förutom en påtaglig ekighet så hade vinerna en fruktdriven stil som balanserade upp vinerna. I helgen då Lis önskat sig en schnitzel efter en avslutad konsert med Helsingborgs Kammarkör grävde jag lite djupare i mitt vinlager och hittade en nästa fyrtio år gammal Imperial från 1982. Den var så ljuvlig och full av liv. Stalligheten var njutbart påtaglig och tankarna förde mig faktiskt till Bordeaux. Att detta hundrakronorsvin utvecklats så positivt gjorde mig oerhört glad. Vinet var ytterligare ett bevis på att vin verkligen vinner på lagring.

Jag får passa på och önska er alla en fin vecka!
Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.