En nyinsatt resa samt lite annat smått och gott

Följ med mig, Poseidon Cruises och Star Clipper till södra Italien i maj

Det är söndagsmorgon i skrivande stund. Igår gästade jag Munskänks-sektionen på Öckerö/Hanö utanför Göteborg. Det var 77 glada entusiaster samlade när jag kåserade ett par timmar om Douro-dalen och dess bordsviner samt Portvin. Det är alltid bra att komma ut till grupper, där jag är helt okänd och få visa upp mig på styva linan. Efteråt kom många fram och tackade samt var väldigt intresserade av att följa med på någon av mina kommande resor. Väldigt kul!

Beträffande vin-resor så har jag i veckan lagt ut en ny resa på min hemsida. Jag har genom åren arrangerat ett antal kanalbåts-resor i samarbete med Lars Linderot på Poseidon Cruises. Dessa resor har gått under namnet ”På kanelen på kanalen”. Detta har varit resor där man tar sig genom ett femtiotal slussar under en vecka och man agerar själv kapten och ”hopp i land Kalle”. Alltså en resa där man varit hyfsat aktiv själv.

Lars & Annette på Poseidon kläckte idén om en betydligt lyxigare resa med segelfartyget Star Clipper. Rederiet har ett koppel av olika resor med lockande destinationer. Vi har fastnat för en route mellan den 3 – 11 maj detta år. Vi flyger till Rom, tar oss ut till kusten för en övernattning och vinprovning av Frascati-viner. Sen seglar vi ner till Messina på Sicilien med besök på vingårdar vid foten av Etna. På tillbakavägen är det stopp på fantastiska och historiskt viktiga öar som Lipari och Capri. Vi seglar upp längs Amalfi-kusten. Ombord på båten serverar jag goda viner i samband med måltiderna och berättar om allt jag vet vad som serveras i glasen. Men gå in på denna hemsida och läs det fullmatade programmet, där en lunch med Kristina Kappelin på Villa San Michele i Anacapri blir en intressant höjdpunkt. Som sagt så hittar ni all information om resan på min hemsida.

Jag får löpande press-releaser från olika vinhus om höga poäng och utmärkelser. I veckan fick jag ett väldigt glädjande meddelande från vännerna på Quinta Do Crasto i Dourodalem. Man äger den ikon-stämplade vinodlingen Vinha Maria Teresa med sina 120 år gamla vinstockar i sin ”fields blend” d.v.s att man har planterat ett sextiotal vinrankor en gång i tiden då man inte var så nogräknad om vad man satte ner för druvsort i myllan. Detta vin har jag följt under många år och det är vid varje provnings-tillfälle ett stort ögonblick att få smaka detta ljuvliga vin. Förra lördagen avnjöt jag en 2013 på magnum, som var magiskt bra. Nu är man det första vin från Portugal som förärats maximala 20 poäng för sin årgång 2019 av den erkända skriften Vinho Grandes Escolhas. Nästa besök på Crasto blir den fjärde september med min nästa grupp.

Ni som följer mig på sociala medier såg att jag var på uppdrag i tisdags med ”smörrebrödstestarpanelen i Danmark. Denna gång hoppade vi av tåget två stationer tidigare än vanligt för att gästa förorten Hellerup och krogen Sankt Peder som själv kallar sig för ”Hellerups hyggelige smörhul”. En vanlig tisdag var det smockfullt och det var tur att vi hade en reservation. Här serverades alla klassiker med briljans. Måste ranka rätterna mycket högt på den danska smörrebröds-himmelen. Spättfilén med remoulad var något att minnas med en underbar stekyta på fisken att minnas.

Nu väntar en ny vecka med nedräkning till fredag. Jag längtar något så ofantligt mycket att få komma iväg igen och ner till värmen i Sydafrika. På fredag flyger jag och mina trettio gäster med Air France och ett dags flyg till Cape Town. Vi landar samma kväll 22:30. Sen väntar fem dagar med äventyr i Cape Town innan vi fortsätter upp till Stellenbosch för vin-besök i sex dagar. Vidare upp till safarin på Tshukudu Game Reserve under två nätter. Fredagen den 16e flyger mina gäster via Johannesburg och hem medan jag flyger direkt ner till Cape Town för en fri kväll. Lördagen den 17e landar 30 nya gäster 11:15 med Qatar och två nya veckor väntar. Jag är alltså borta i en hel månad och få guida 60 underbara gäster tillsammans med Richard Hilton.

Mina nästkommande inlägg på denna hemsida kommer nästan uteslutande att handla om Sydafrika. Denna resa har blivit enormt populär och till årets resa har jag 50!!! på kö. Gäster som valt att följa med 2025 om det inte dyker upp något avhopp. Till nästa år ändrar jag lite i programmet då Spier Village i Stellenbosch kommer att genomgå omfattande renoveringar och håller stängt under ett år. Därför väljer jag det fina hotellet Le Franschhoek till resan 2025, med lite andra krogar och vingårdar som ligger närmare Franschhoek.

Men innan jag reser iväg har jag Gastronauterna hemma hos mig på onsdag. Då är det ”hela havet stormar” där varje medlem tar med sig en utvald, god flaska som serveras blint. Det vet bara om de skall ta med Champagne, vitt, rött eller Portvin. Jag serverar något till Champagne samt till de röda vinerna och Kalle Bengtsson tar med en finare förrätt till de vita vinerna.

Jag vill passa på och önska er en fin vecka
Bästa hälsningar
Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.