Ett av de godaste vinerna på länge.. Nu åker jag till Rhonedalen med en ny grupp

Ett av de godaste vinerna jag provat på länge.. 100 poäng av Parker och på magnum

Det är dagen efter en mycket lyckad WineMakersDinner med Dan de Polo från Darioush i Napa Valley på Gastro. Det var fullt sedan länge med 73 gäster där många kände varandra sedan tidigare genom mina vinresor. Det är alltid ett litet pusslande om vilka som måste sitta vid samma bord. Och det kändes rätt med placeringen även denna gång vad jag kunde utläsa av allt snackande och många skratt.

Dan de Polo var här på gästspel för 12 år sedan och det var ett kärt återseende. Han berättade historien om Darioush Kaledy som flydde från Iran till Los Angeles. Där satte han upp en liten livsmedelsaffär som sedan skulle knoppa av sig och slutligen blev det drygt 40 butiker med över 3.000 anställda. Han hade ett stort intresse för vin och en förkärlek till Bordeaux. Därför var druvvalet enkelt när han byggde upp det helt magiska vineriet i Persisk stil i hjärtat av Napa Valley. Till den fina menyn fick vi dricka Viognier, Chardonnay, Pinot Noir, Syrah, Cabernet Sauvignon, prestigevinet Dariush II samt deras söta, Sauternes liknande variant. Kvällen blev en succé och idag avslutade jag och Lis med att invitera Dan och hans hustru Julie till Pålsjöbaden och ett svalkande dopp i Öresund. Dom uppskattade detta inslag väldigt mycket. Nästa gång vi ses är på vingården i April 2018 då jag arrangerar en resa dit i kombination med San Francisco.

I veckan som gick drack jag ännu ett storslaget vin då Gastronauterna sammanstrålade på BaraVara med Jesper Liljegren som värd. Han hade verkligen tänkt till denna kväll med inledande kluriga viner från Èmporda Costa Brava i norra Katalonien. 3 intressant vita som lurade oss alla. Och kvällens vin var det på bilden: 2002 Shafer Hillside Select på magnum och vinet som är mycket svårfunnet i denna årgång fick 100 poäng av Robert Parker. Men det bjöds på mycket annat gott som Lafite-Rothschild, MR de Compostella, Vintage Port från Taylors & Warre´s m.m

Ikväll (läs söndag) kommer min barndomsvän Thomas Raber hit för en god middag och övernattning. Själv får jag ta det lugnt eftersom jag skall stiga upp 03:30 och köra till Kastrup för att flyga via Paris till Marseille. Därifrån utgår min Rhoneresa och vi inleder på måndag med en lunch på Chateau Vignelaure i Coteaux- d´Aix-en-Provence. Min vän Sigge som är vinmakare på gården i byn Rians leder en provning samt serverar en lättsam lunch. Vi fortsätter sedan upp till Chateauneuf-du-Pape och ett besök på Chateau Mont-Redon. Vi bor under två nätter i Avignon och gör två ytterligare vinbesök på tisdag hos Chateau La Nerthe och Domaine de la Janasse.

På onsdag åker gruppen norrut till Tain l´Hermitage. Här möter vännerna Georges och Adrien Lelektsoglou upp och tar oss till vingården Domaine Combier för en provning innan vi återvänder till deras butik/bistro för mer goda viner och lunch. ”Greken” som Georges allmänt kallas har varit en värdefull kompis genom åren då jag jagat rariteter i Rhone och fått vara med om nya upptäckter och spännande producenter. Vi bor i byn rakt över floden: Tournon -Sur-Rhone.

På torsdag blir det ett fint besök hos Bruno på DELAS. Provning av ett koppel viner med efterföljande god lunch på gården. Här toppar vi alltid med deras ljuvliga Hermitage. På eftermiddagen tar vi oss norrut till staden Vienne och fashionabla Hotel La Pyramide. I detta legendariska kök basade en gång i tiden mästaren Fernand Point. I köket hette lärjungarna Bocuse, Chapel, Blanc, Troigros, Outhier. När dessa kockar blev flygfärdiga fick samtliga tre stjänor på sina nyöppnade krogar. Idag är det Patrick Henriroux som för traditionen vidare och man har idag två stjärnor i Guide Michelin. På kvällen äter vi en god måltid i deras bistro. Och jag brukar alltid beställa ett glas från deras unika samling av gamla årgångar Grön Chartreuse.. Ja ni läste rätt! Grön Chartreuse med ålder är vansinnigt bra.

På fredag blir det först ett besök hos Stepháne Ogier i Ampuis med provning av hans fenomenala viner från Condrieu och Cote-Rotie innan vi äter lunch på trevliga Beau Rivage i Condrieu. På eftermiddagen blir det ett ytterligare vinbesök hos Pierre Gaillard. På kvällen avslutar vi med stor middag på La Pyramide **. Här har vi tillsammans satt ihop en meny på 6-7 rätter med passande viner därtill.

Jag flyger hem med ett ”fakirplan” 06:00 på lördagsmorgon. Ett par timmar före övriga gäster. Denna tidiga väckning beror på att jag måste vara hemma vid lunchtid på lördag eftersom jag skall på bröllop då Caroline och Tobbe Holst skall bli ett äkta par. Tyvärr är inte Lis med då hon har en konsert med Helsingborgs Kammarkör i Paris den kommande helgen..

Nu skall det bli riktigt kul att möta ett nytt taggat gäng i södra Frankrike

Ha en fin vecka!

Håkan

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.