Rapport från Toscana… och på lördag får jag besök från Napa Valley

Toscana´s mest unika Vin Santo avnjöts på lunchen hos Avignonesi i Montepulciano

Då har man kommit hem från en fin resa i Toscana med 30 gäster. Allt har gått riktigt bra och det blir nog så att jag även kör denna resa nästa år. Med de ingångar jag har på vingårdarna och på det sätt man bjuder till på är detta utan tvekan en av mina bästa resor. Men det är gruppen som gör resan och denna gång har det varit hysteriskt roligt där vi blandat skämt med seriös information.

När vi kom ner var det ganska dåligt väder med moln och ösregn. Detta gjorde vinmakarna väldigt glada eftersom man inte haft ett riktigt regn sedan november 2016 och inte en droppe har kommit ner från himmelen på säkert tre månader detta år. 2017 blir en årgång i Toscana som ger 50 % av normal skörd p.g.a allt för torrt och varmt väder. Man kommer inte att göra någon Vin Santo på Avignonesi i Montepulciano för att bara nämna ett vin som drabbats.

Vi inledde med ett besök hos familjen Mazzei och Castello di Fonterutoli, där vi åt en lunch med efterföljande provning. Besöket toppades med deras vin Siepi. Det blev taxiresa in till Siena centrum och Piazza Il Campo på kvällen då vi åt en väldigt god middag på Osteria Le Logge. Min gäster tyckte att jag satt ribban, men det skulle bli bättre.

I tisdags tillbringade vi hela dagen en timmes bussfärd söderut från Siena i Montalcino. Först Casanova di Neri där ägaren Giacomo di Neri tog emot oss. Deras viner har blivit väldigt prisade med höga poäng och jag förstår varför. Jag fick en magnum i present av deras nysläppta Tenuta Nuova 2012. Priserna har ökat rejält sedan jag besökte vingården senast och det har ju sin förklaring efter alla superlativ från en enig Press. Därefter åkte vi ner till det sydligaste hörnet av Montalcino till Col d´Orcia. Greven Francesco Morone Cinzano stod vid porten och välkomnade mig med en bamsekram. Först en fatprovning av Brunello di Montalcino från både 2015 och 2016 innan vi slog oss ner och fick en presentation samt provning på 10 ytterligare viner. Francesco bjöd på fin lunch och alla var lyriska. Allting som serverades kom från deras trädgård. Även rådjuret som servades som en gryta. På kvällen blev det en stor meny på Taverna San Giuseppe. Som vanligt lysande kokkonst men alldeles för stora portioner. Jag har sagt till dem flera gånger att det inte har med priset att göra utan vi orkar inte fyra olika antipasta, två varianter på pasta, två kötträtter samt dessert.

Vädret skulle svänga om rejält i onsdags och från en klarblå himmel lyste solen. Vi hade ett väldigt fint besök på Fattoria Félsina där man lägger ner lika stor energi på sin olivolja som sina ljuvliga viner. Här fick vi efter den sedvanliga rundvandringen en god ”husmors-lunch” till vinerna. Allt från Chardonnay, Chianti Classico, Rancia, Fontalloro, Vin Santo och Grappa. I slutet av besöket dök även ägaren Guiseppe Mazzocolin upp. Han glömmer aldrig då han besökte mig i Helsingborg och jag öppnade hans favoritvin: Chateau-Haut-Brion 1990.
På kvällen var det ledigt och vi var några vinsugna som besökte Enoteca Tertzi. Här blev det ett koppel av storstilade viner till en pasta. 100 poängaren Brunello di Montalcino Il Maroneto ”Madonna della Grazie”, 2012 Ornellaia från Bolgheri samt Galatrona 2007 från Petrolo. Detta sistnämnda Merlotvin blev det två buteljer av innan källarmästaren bjöd oss på en ”oxiderad” 2001 Barolo från Bruno Giacosa. Snällt men inte speciellt gott. Vi gick vidare till Pomodorino för att äta en god ugnsbakad pizza och lite mer Chianti Classico och Vino Nobile di Montepulciano innan sängen kallade.

I torsdags var det lika fint väder när vi besökte Montepulciano. Först ett besök hos Poliziano där skörden var på sluttampen. Deras viner är goda men alltid alldeles för unga vid provningen. Har man haft möjligheten att prova Asinone och Le Stanze vet man att dessa stora viner behöver tid i källaren. Lunchen på Avignonesi är alltid resans höjdpunkt. Först en väldigt fin och uttömmande presentation och de förändringar som skett ute på vinfälten sedan Belgiskan Virginie Savyers tog över för tio år sedan. Man arbetar bio och organiskt idag. Vi lade fokus på deras källare där Vin Santo Occhie de Pernice får lagras i små förseglade fat innan de lanseras. Detta sirapsliknande vin fick vi till vår dessert och mina gäster blev tårögda. Men innan dess skulle vi få njuta av deras Grandi Annati samt 50/50 till den vällagade lunchen på deras terrass. På kvällen var det fritt och jag vilade upp mig lite.

Vi skulle knyta ihop säcken med ett besök hos Poderi del Paradaiso i San Gimignano. Väldigt familjärt anordnat med provning ute i deras trädgård där man serverade lite goda tilltugg till deras underbara och prisvärda viner. Många utropade detta besök som resans bästa…. Men man glömmer så lätt. Kvällen avslutades på Bagoga med klassisk Toscansk mat och återigen alldeles för mycket mat.

Nu väntar en vecka med vinkurser och temat blir inte helt oväntat Toscana. På onsdag är Jesper Liljegren värd för Gastronauterna. Vi skall hålla till i källaren på hans krog BaraVara där det garanterat kommer att serveras riktigt god mat och spännande viner.

På torsdag återvänder jag till vännerna Jette & Ingemar Larsson i Perstorp i deras ICA-affär där jag skall kåsera om världens vingårdar tillsammans med en ostmästare som är fullständigt briljant.

Dan de Polo från Darioush i Napa Valley kommer till mig på lördag och gästar Gastro med höstens första WineMakersDinner. Helt knökfullt och ”lapp på luckan” när vi tillsammans presenterar deras storstilade viner.

Men först skall jag undersöka min onda axel på måndag, som gjort att jag inte kunnat spela padel på fyra veckor med litet undantag för turneringen på Palma de Mallorca.

Ha en fin vecka
Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.