Fint värdskap på Gastronauterna, Köpenhamn och nu bär det iväg till Rioja

Väldigt trevliga viner då Kaj Nilsson var värd för Gastronauterna

Det har varit en fin vecka här hemma i Helsingborg. Det har varit lite pyssel med mina båda Bordeaux-resor som jag kör om en månad. Några brasserier har stängt, några slott passar på att renovera eller bygga nya provningsrum varför jag har fått ändra lite i mitt ursprungsprogram. Men jag är väldigt nöjd med att ha kunnat hitta likvärdiga ersättare.
På måndag är det dags för tre resor på raken till Spanien: 2 X Rioja/San Sebastian samt Ribera del Duero/Madrid. Allting är krattat och klart och jag ser mycket fram emot att komma i väg igen.
På måndag landar vi i Bilbao och tar oss direkt ner till Rioja för en riktigt fin lunch på nyöppnade Viñedos de Paganos som drivs av familjen Eguren, som står bakom de stora vinerna Finca El Bosque, La Nieta samt Amancio. Vi bor under tre nätter i Logroño på Carlton hotell med fina besök på Roda, Rémirez de Ganuza, BaiGorri samt Ysios. Som vanligt varvar vi de fina besöken med goda måltider där jag lagt till lite uppgraderingar. En kväll på tapas-gatan Laurel längtar jag redan efter!
Efter en avslutande långlunch på torsdag lutar vi oss tillbaka i bussen för att åka upp till San Sebastian. Här väntar två nätter på fina Hotel Londres. Denna underbara stad har ett helt fantastiskt utbud av bra restauranger med tonvikt på tapas i gamla stan. Men några har bokat bord på trestjärniga ARZAK vid vår lediga kväll på torsdag. På fredag knyter vi ihop säcken med favoriten trestjärniga Martin Berasategui i byn Lasarte-Oria. Här blir mina gäster serverade en fjorton rätters meny med passande viner därtill. Resan avslutas på lördag lunch och jag flyger vidare till Madrid.
I tisdags gästade smörrebrödstestarpanelen Köpenhamn. Det blev ett kärt återbesök på Amalie Café som levererade läckerheter av högsta klass. Jag är lite trist och brukar hålla mig till samma favoriter som currysill, spättafilé med remoulad, varm leverpastej och så delade vi på en rostbiff. Måste ge tummen upp för Amalie Café som placerar sig i den översta toppen efter detta besök. Höga smaker på samtliga anrättningar och lagom stora portioner samt en mycket gemytlig service. Väl värt ett besök!
I veckan var Kaj Nilsson värd på Gastronauterna. Känner man Kaj, vet man att det inte läggs så stor energi på vita viner och starten på kvällen var något blek. Men som förväntat skulle det komma mer och stegringen var total med en odyssé av Bordeaux-viner i utmärkta 2005-årgången.
Vinerna serverades blint och först kom Chateau Pontet Canet från Pauillac. Vinet hade mycket power och kraft. Imponerande stort, men ett vin som visade sig vara yngst denna kväll. Chateau Pichon-Baron från Pauillac är nästan amerikansk i sin stil under denna varma årgång. Väldigt bra och behöver också lite mer tid. Det skulle sedan serveras två viner som hade kommit längre i utvecklingen och var alldeles ljuvliga. Chateau Figeac från Saint-Emilion var som vanligt svår att spika då vinet har en druvsammansättning som mer liknar en Medoc med 30/30/30 relation mellan Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc samt Merlot. Men för mig var Chateau Lascombes från Margaux kvällens vin. Så oerhört elegant med hela registret av cigarrlåda och ceder. Jag minns för säkert tjugo år sedan när jag besökte Chateau Margaux där regissören Paul Pontailler rådde mig att hålla ett extra öga på just Chateau Lascombes som har en 2 Cru-status. Och min vän hade verkligen rätt. Det är extra kul att jag lagt till ett besök på just detta slott vid årets båda Bordeaux-resor. Som extra vin serverades Chateau Brane-Cantenac som bjöd på stor elegans. Det känns att man så smått kan öppna vissa 2005:or. Kvällen avslutades på bästa sätt med den helt underbara 1994 Quinta do Vesuvio Vintage Port. Deras bästa årgång sedan starten 1989. Tack Kaj för en storstilad kväll där Kalle på Trädgården på Skäret återigen slagit knut på sig själv i komponerandet av meny.
Igår kväll (torsdag) gjorde jag en comeback på Hotellet & Co. där jag kåserade om Rhonedalen, vilket resulterade i nya bokningar på nästa års resor.
Det är i skrivande stund, fredag och jag har precis tagit en bastu med härligt dopp i Sundet. En bättre uppladdning kan man inte önska sig då det bjuds på fint 60-årskalas hela dagen i Mölle. Det är Mette Wahlström som bjudit in till långlunch nere i hamnen följt av aktiviteter? Och ikväll en fin middag på Grand Hotell. Vi blir strax under 50 gäster och det blir en fantastisk laguppställning.
Jag vill önska er alla en fin vecka och till nästa helg återkommer jag med en laddad rapport från Madrid
Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.