En fin vecka i Rhonedalen… nu väntar en vecka hemma.

Ute bland Grenache-stockar i Chateauneuf-du-Pape med fält täckta av galette-stenar

Då var den tredje resan denna höst avklarad och jag är nu hemma i en hel vecka för att ladda batterierna inför tre veckor på raken till Rioja & San Sebastian, Ribera del Duero & Madrid samt Rioja & San Sebastian i repris. Jag kommer att pendla mellan Bilbao och Madrid mellan resorna.

Rhonedalen var en fullträff och vi inledde efter ankomst till Marseille med en tur upp till vingården Chateau Vignelaure. Även om denna gård tillhör Provence så är det en perfekt start när Sigvard Johnsson välkomnade oss med en fin provning på deras terrass på slottet. Vi provade rosé, vitt och rött, där vi gick ner till 2011 på magnum. Den välsmakande buffén och påfyllning i glasen gjorde att mina 30 gäster var på bästa humör.

Vi bodde under de inledande två nätterna i Avignon. Jag tröttnade något på trafiken in och ut ur stan och till nästa år byter jag stad och hotell mot Orange, som är mindre och mer lättillgängligt när man skall besöka Chateauneuf-du-Pape. Vi hade tre fina besök i olika stilar. Domaine de la Janasse är mest imponerande och deras 2019 Vieilles Vignes på gamla stockar var helt fantastisk. Toppvinerna Clos de Beauvenir och Cuvée Cadettes var ljuvliga på Chateau La Nerthe medan Sverige-bekantingen Mont-Redon producerar viner i en mindre intressant stil, även om vi gick ner till 2010 vid provningen.

Resan fortsatte norrut mot Tain L´Hermitage. Min vän Adrien hade fixat ett besök hos Yann Chave i Crozes-Hermitage. En förtjusande kille som presenterade hela sitt batteri där hans vingårdsbetecknade Crozes-Hermitage var helt ljuvlig. Vidare till Chapoutier där jag beställt en exklusiv provning med 10 olika viner från diverse appellationer. Hans vita 2012 Ermitage De L´Orée var helt fantastisk…. Men den kostar också.

Adrien hade sedan dukat upp lite charkuterier, ostar, patéer och småplock på sin lilla vin-bistro. Här serverades åtta olika viner från norr till söder från mindre kända producenter. Hos hans far ”greken” har jag lärt mig oerhört mycket och fått av tips på nya producenter. Vi bodde högklassigt i Tournon på ett mycket fint design-hotell och kvällen var fri.

Bistro Marius som tillhör Chapoutier är nyöppnad och jag fick med mig några i sällskapet, för att testa lite unika viner tillsammans. Några hade bord på trestjärniga Pic i Valence, men att få prova lite rariteter lockade mig mycket. Vi inledde med Gangloff Condrieu 2018 och jag har aldrig stött på en större producent av Viognier. Oerhört koncentrerat, fullmatat och imponerande vin som är ganska svårfunnet. Jag skulle sedan få prova ett av mitt livs absolut största vinupplevelser: Den vita 2010 Ermitage ”Le Meal” från Chapoutier. Vilket vin!!!! Sådan elegans och balans var det längesedan jag provade. Vi jämförde även två andra vingårdsbetecknade viner från Hermitage-berget: 2006 Ermitage ”Le Meal” samt 2012 Ermitage ”Les Greffieux”.. himmelskt goda för att till osten avsluta med en 2017 Hermitage från Yann Chave. Det är bland det roligaste jag vet under mina resor att dela några riktigt unika buteljer med likasinnade.

I torsdags besökte vi Delas i deras nya faciliteter. Francisco som kommer från Quinta de Aveleda i Dourodalen är ny chef och vi fann varandra direkt med många gemensamma vänner. Här har inte Roussou-familjen som även äger Louis Roederer, Deutz, Domaine Ott, Ramos Pinto samt Chateau Pichon-Lalande sparat på krutet. Vilken källare och byggnad. Bruno höll i den exklusiva provningen jag beställt av deras toppviner. Allt från Condrieu till Cote-Rotie ”La Landonne” och därefter en välsmakande lunch i deras representationsvåning. Nöjda åkte vi upp till Vienne och hotellet La Pyramide för att checka in. På kvällen åt vi en god middag i deras bistro och mina gäster tyckte det var skönt att inte lämna hotellet.

Det blev fokus på Saint-Joseph, Condrieu och Cote-Rotie i fredags då vi vid första besöket besökte Yves Cuilleron i Chavanay. Ett koppel av goda viner där samtliga överraskades över att man även producerar en söt, botrytis-angripen Condrieu. Många 50 cl. buteljer av detta vin följde med hem i gästernas bagage. Lunchen vid floden på Beau Rivage i Condrieu var välsmakande och pärlhönan till en röd Saint-Joseph satt som en smäck. Adrien hade även hjälpt till med att få hem Pierre Jean Villa från vinfälten, mitt i skörden för att leda en provning. Hans hus är det sista i appellationen Condrieu och på baksidan av huset började Saint-Joseph. Med en lång karriär som inleddes på Clos de Tart i Bourgogne bestämde han sig för att satsa fullt ut i Rhone och succén har inte låtit att vänta på sig. OjOj vilka viner! Samtliga var lyriska över Condrieu, Saint-Joseph på Roussanne, Crozes Hermitage och avslutningsvis en Cote-Rotie från gamla stockar i Cote Brune.

Kvällen och resan avslutades med en stor avsmakningsmiddag hos Patrick Henriroux på La Pyramide med sina två stjärnor. Här fick jag för första gången prova en 100%-ig Bourboulenc, en druva som är en av tretton druvor i Chateauneuf-du-Pape där jag alltid förundrats över vad dessa okända druvor bidrar med? Vinet var välgjort, gott, men ganska neutralt och inte alls i klass med Marsanne eller Roussanne. Maten var väldigt vällagad med perfekt precision. Kanske saknar kokkonsten lite spänning och har en väg till att gå för att uppnå målet med tre stjärnor. Men som sagt mycket gott. Enda negativa var storleken på portionerna, som var väldigt stora.

Vi har blivit uppdaterande under resan flera gånger om årgång 2021 som just nu håller på att bärgas in och det är en väldigt problematisk årgång. Under våren drabbades man både av frost och hagel. Det kommer att bli en liten skörd och man lutar sig tillbaka med väldigt lyckade årgångar i bagaget.

Nu väntar en vecka hemma och jag längtar främst till en bastu imorgon söndag på Pålsjöbaden. På måndag har jag en Champagne-provning på vinkursen i Malmö, som blev pausad förra hösten. På tisdags ryktas det om smörrebröd i Köpenhamn med kompisarna i ”smörrebrödstestarpanelen”. På onsdag är Kaj Nilsson värd för Gastronauterna och han har bjudit in till Kalle på Trädgården på Skäret för en helkväll. På torsdag gör jag comeback på Hotellet & Co. i Höganäs med en kväll med mat & dryck i kombination med tema Rhonedalen. På fredag blir det stort kalas på Grand Hotell i Mölle då vi skall fira Mette Wahlström som fyller 60 år.

Det är mycket planering och bekräftelser nu och i veckan skall jag även hinna med en hel del padel.

Jag hoppas att ni får en fin vecka

Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.