Även den andra veckan i Dourodalen fungerade perfekt och nu väntar Rhonedalen

Jag har precis kommit hem på hotellet efter en tidig morgon, då vi var 13 tappra i gruppen som åkte 07:00 till världens längsta gångbro: Arouca 516. Om några timmar blir vi upphämtade av vår chaufför João som tar oss med bussen till flygplatsen och jag är på väg hem efter två fina veckor i Portugal med två härliga grupper.

Förra lördagen checkade jag in på Yeatman Hotel i Vilanova de Gaia rakt över Porto. Dessa två avkopplande dygn var väldigt härliga och jag laddade batterierna fullt ut. Hotellet är något av det bästa jag bott på. Underbara rum, en vidunderlig utsikt och en fantastisk frukost. Hit kommer jag gärna igen.

I lördags kväll hämtade Miguel Roquette från Quinta do Crasto upp mig på kvällen för en middag hemma hos hans fina familj. Det blev mycket gott snack och hans hustru hade lagat en god anka. Jag skulle få prova kanske det bästa röda vinet som jag någonsin provat från Portugal. En Quinta do Crasto 2000 från Vinha da Ponte. Detta limiterade vin var deras andra årgång och vinet hade efter 21 år fått en härlig mognad. Till ostarna bjöds jag på två olika gamla Tawny Port´s: HONORE som är en mycket gammal Tawny som tagits fram för att fira Crasto´s 400 års jubileum. Sen en gammal Calem, där man inte kunde utläsa på etiketten åldern på vinet. Men gissningsvis + 60 år. Två helt fantastiska viner som jag fick vara med om.

I söndags tog jag en Uber till stranden Paria da Luz, där jag tillbringade hela dagen med sol och bad. I måndags mötte jag upp gruppen på flygplatsen och vi körde en ”favorit i repris” från föregående vecka. Maten som varit tveksam på Vintage House vid premiärkvällen var alldeles utmärkt efter att jag påtalat att deras kock var urusel. Detta helt underbara hotell har jag redan bokat upp för både 2022 och 2023.

Vid den fria kvällen i tisdags fick jag med mig sex vänner upp på slänten till Casa Dos Ecos där Pedro Lemos själv tog emot. Vansinnigt god mat igen och bläckfisken höll samtliga med om att den var den bästa i historien. Vi drack lite extra gott: Chryseia 2018 samt 2015. Detta är ett samarbete mellan Bruno Prats som tidigare ägde Chateau Cos d´Estournel i Bordeaux och familjen Symington. Ett storslaget rött vin i högsta internationella klass.

I onsdags gjorde vi återigen en tur på floden med en Barcos Rabelos bort till Quinta do Crasto. Miguel Roquette tog själv emot och efter en tur på vingården och en apéretif vid poolen skulle det bli en rejäl uppgradering av vinerna från föregående vecka. Vi började med 2018 Reserva Vinhas Velhas, där just denna årgång kanske är den bästa man producerat någonsin. Vidare en dubbelmagnum av 2010 Touriga Nacional följt av Vinha da Ponte från premiäråret 1998. Unika viner som följes upp av 1999 Vintage Port samt en gammal Tawny Constantinos, som säkert var +60 år gammal. På kvällen blev det middag på DOC.

Men gruppen har tyckt att luncherna varit bäst och jag kan bara hålla med. I torsdags levererade Restaurante Habitat vidunderligt god mat och mina gäster blev på extra gott humör. På kvällen var vi fem personer som återigen gästade Pedro Lemos på hans enstjärniga restaurang. Alldeles makalöst bra med i stort sett samma viner som föregående vecka med något byte som årgången av Redoma Blanco från 2012 till fräschare 2017. Det röda Chryseia från 2015 samt min favorit av samtliga Vintage Port 2017: Dow´s.

Besöken i Vilanova de Gaia på Taylor´s och Graham´s var riktigt fina. På Graham´s dök min vän Euan Mackay upp och ledder Tawny-provningen. Jahg höll igen lite på lunchen då jag var inbjuden till Euan på en padel-match senare på eftermiddag. Kvällen avslutades med goda skaldjur på O Gaveto i Matosinhos.

På måndag beger jag mig i väg igen och nu väntar Rhonedalen med 30 nya gäster. Vi flyger till Marseille och inleder med en lunch och provning i Ríans norr om Aix-en-Provence på vingården Chateau Vignelaure. Vidare upp till Avignon för inkvartering de nästkommande två nätterna. Här blir det besök i Chateauneuf-du-Pape på Chateau La Nerthe, Domaine de la Janasse samt Domaine Mont-Redon. Resan fortsätter norrut för provningar hos Chapoutier, Delas och hos min vän Georges Lekteslogolou ”Greken”. Vi bor en natt i Touron på andra sidan bron från Tain l´Hermitage innan färden går vidare norrut. Vi checkar in på fashionabla La Pyramide i Vienne för två nätter på deras Relais & Chateaux. Första kvällen middag i deras Bistro och på fredag en stor avsmakningsmeny i deras tvåstjärniga restaurang. Det blir besök i både Condrieu och Ampuis hos Yves Cuilleron och Gilles Barge.

På lördag flyger vi hem från Lyon och sen väntar en vecka på hemmaplan.

Bästa hälsningar

Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.