Härligt Portvin till jul

Julafton är avklarad och det var en sällsynt fin dag och kväll tillsammans med dottern Frida hemma hos mig och Lis på Rosenvägen. Markus och hans Sofia har flytt kylan för underbara Mexiko där dom bor på stranden i Tulum. Vi har haft kontakt på Face-Time ett par gånger och dom har det helt underbart med mexikansk gastronomi i sällskap med cocktails.

Jag hade ett uppdrag på julafton, då jag var tomte hos familjen Malmvall i Hittarp. Julen är ju barnens högtid och det var helt fantastiskt att se de tindrande ögonen på Elsa och Nicolas då de inte trodde att tomten skulle dyka upp i corona-tider. Jag berättade att tomte-nissen varit där på natten och ätit upp den goda gröten och att jag fått ta hjälp av stadsbuss nummer 8 för att komma hem till dom, då släden och renarna fick stanna hemma, då vi saknar snö i Skåne.

De goda dryckerna har en viktig position för mig under julen. Jag har hjälpt till att tömma hyllorna på Systembolaget av den eminenta Blossa Trestjärnig Silver, där vitt vin på druvsorterna Moscatelle & Mistela samspelar med både ljus- och mörk rom i den balanserade kryddningen.

Annars passar jag på att njuta av Portvin i stora klunkar och jag unnar mig gärna en Vintage Port. På lille julafton testade jag en ny bekantskap. 2012 blev jag oerhört stolt då jag blev dubbad till riddare (Cavaleiro) i Portvinsorden ”Confraria do Vinho do Porto” i staden Porto.

En utmärkelse jag fick för att jag alltid promotat regionen och dess viner på bästa sätt och där jag årligen tar med mig gäster från Sverige på mina återkommande resor till Dourodalen & Porto. För en månad sedan fick jag ett lockande brev från ”Confraria” om att man lanserar 300 buteljer Vintage Port från det olika årgångarna 2000, 2003, 2007 och 2011 till sina riddare. Jag grävde djupt i kakburken och bestämde mig för att beställa sex buteljer av varje av mina favoritårgångar 2000 och 2011. I onsdags öppnade jag en butelj 2000…. Som mina familjemedlemmar utropade som det godaste portvinet de någonsin testat och jag kan verkligen hålla med om att vinet var ljuvligt.

Jul- och nyårshelgen är lång och det lär bli några buteljer som skall öppnas då vi för en gång skull inte är i Sydafrika, utan valt att stanna hemma för att fira. I dessa tider har vi många vänner som är väldigt försiktiga med att träffas och det har vi stor förståelse för. Men jag som lider av sjukdomen ”sällskapssjuka” skulle inte klara av en lång helg utan att få träffa lite goda vänner. Det blir några trevliga sittningar med max sex personer åt gången och alla symptomfria eller har haft covid.

Det blir lite padel-tennis för att hålla formen och för att kunna njuta av allt gott. Våra kommunala bastuanläggningar är stängda och då har jag blivit medlem i Höganäs bastuklubb som är privat. I onsdags hyrde jag bastun i två timmar och vi var åtta grabbar som njöt i fulla drag av bastubad med en kall pilsner som avslutning. Jag kommer att boka upp bastun under flera tillfällen framöver, då vi blev mäkta imponerade av kvalitén på detta badhus. Helt fantastiskt!

Jag har fått många oroande mail, sms och telefonsamtal hur min status är efter att jag tappat all doft och smak. Glädjande nog så blir det bättre och bättre dag för dag och i skrivande stund vill jag nästan påstå att jag fått tillbaka alla mina arbetsredskap.

Nu väntar en lång promenad innan man sätter sig till bords igen. Jag vill passa på att önska er alla ett Gott nytt år och att ni håller er friska.

Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.