konsert, vertikalprovning samt uppladdning inför Vinexpo

Veckan har inte alls varit rolig för mig…. I måndags vaknade jag med en känning av halsont och dum som jag var så spelade jag ändå en tvåtimmars padelmatch. Och som ett brev på posten blev jag sjuk och liggande hemma i soffan i tre dygn. Som tur var vad det inget viktigt jag behövde ställa in. Efter studentfirande igår så är det annars en väldigt lugn helg.

I veckan som kommer är det först konsert på Sofiero slott med Bryan Ferry. Det blir en sittning hos oss innan med lite god mat och dryck med lite trevliga vänner.

På onsdag håller jag i en vertikalprovning på vinet Chateau Montus ”Cuvée Prestige” från Madiran 1995-2012. Det är min vän Per Mattsson som samlat på detta vin baserat på Tannatdruvan. Det blir 12 årgångar totalt och jag stöttar med den äldsta årgången som blev väldigt upphaussad vid en blindprovning i Paris av samtliga 60 Grand Cru Classé från Bordeaux där vinet placerade sig som tvåa efter Chateau Pichon-Baron. Provningen äger rum på Restaurang Gastro och det serveras en trerätters meny i mellanportionsstorlek.

På torsdag håller jag i en provning på Villa Thalassa här i Helsingborg för ett företag och på fredag är det lite Afterwork hemma hos Rolle & Lena Johansson.

På lördag blir det ett tidigt fakirplan till Paris där jag möter upp min vapendragare Ulf Wagner som flyger från Landvetter. Vi skall tillbringa helgen i Paris innan vi fortsätter ner till Bordeaux för mässan Vinexpo. Vi har bokat in två väldigt trevliga restaurangbesök. Först lunch på Restaurant La Tour d´Argent . Caneton Tour d´Argent eller Canard à la Presse är rätten som gastronomer vallfärdat hit för.Ankan växer upp på krogens egen farm. Slaktas genom strypning (för att vara så saftig som möjligt)och skickas sedan på isblock till restaurangen där en Canardiär tar han om fågeln, som serveras i två serveringar.Som gäst får man ett vykort med ett nummer som visar vilken anka i ordningen man satt i sig.Krogen som påstås vara äldst i Paris startades upp så tidigt som 1582. Vackert belägen med utsikt mot baksidan på Notre Dame.Familjen Terrail är legendarisk. Först var det pappan Claude Terrail som tog över efter sin far 1947. Fram till 1996 hade restaurangen tre stjärnor, men man tappade då den ena. Några påstod att man inte förnyade menyn utan körde på ett gammalt spår, vilket blev bestraffningen med endast två stjärnor i Guide Michelin. 2006, samma år som Claude gick bort tappade man ännu en stjärna och sedan dess med sonen André vid rodret han man varit en-stjärnig.Ett besök på La Tour d´Argent är som att komma till en institution.Kyparna bär svalstjärt och det är en mycket uppsträckt stämning. För mig som stor vinälskare är ett besök på La Tour d´Argent som en plats i himmelriket!Vinlistan innefattar 400 sidor med 15.000 olika artiklar och källaren inrymmer 450.000 buteljer som är värderade till 220 miljoner kronor. Ulf har sagt att han väljer det vita vinet och jag det röda. Vi har sagt att här satsar vi på vinet och inte maten.

För på kvällen skall vi stegra oss rejält med ett besök på nyöppnade trestjärniga Guy Savoy. Har är det inga låga priser.. så det får bli en budgetvariant vad det gäller vinvalet.

Till nästa helg kommer en rapport om dessa båda besök och om vad som händer på Vinexpo i Bordeaix.

Ha en fin vecka!

Håkan

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.