Väldigt mycket bra från USA i veckan som gick….

En helt fantastisk frisparksmur vid provningen i torsdags då Pelle Wahlström stod som värd

När man aldrig slutar att förvånas över Donald Trump´s dårskap så har USA en stor ljusglimt över att producera några av världens största viner. Jag säger ofta att om jag skulle utöka min källare med något så är det högklassig Cabernet Sauvignon från Kalifornien. Gud så gott men ack så dyrt.

I veckan som gick fick jag verkligen min passion för amerikanska viner tillgodosedd. I onsdags var Clas Håkansson värd för vår kväll på Sofiero Slott med sällskapet Gastronauterna. Som vanligt hade vi ingen aning om vad som skulle bjudas. Det enda vi vet är att budgeten för vin är väldigt bra tilltagen. Clas hade snackat ihop sig med krögaren Marcus Nemrin som ligger på en fin skatt i källaren av högklassiga ”jänkeviner” med en viss ålder. Och som vi njöt! Här kommer listan av viner som serverades till menyn bestående av primörer med ostronskum, havskräftor, råka, oxfilé samt god dessert:

2008 Pol Roger Champagne, Diebolt-Vallois ”Fleur du Passion” Champagne fungerade som drink. Därefter serverades:

2008 Chateau Boswell Jacquelynn Cuvée Blanc

2008 Gary Farrell Westside Farma Chardonnay Russian River

2008 Freestone Chardonnay Joseph Phelps Sonoma Coast

2007 Patz & Hall Hyde Vineyard Chardonnay Napa

2008 Brewer Clifton Sta. Rita Hills Pinot Noir

2006 Patz & Hall Pisoni Vineyard Pinot Noir

2005 Robert Mondavi Winery Stags Leap District Napa

2006 Bacio Divino Cellars Napa

2006 Janzen beckstoff Cabernet Sauvignon Napa

2006 Caymus Vineyards Cabernet Sauvignon Napa

2006 Insignia Joseph Phelps

För att avsluta med två söta sydafrikaner till desserten: Boekenhoutskloof samt Vin de Constance

Vinmässigt skulle denna fantastiska kväll överträffas då Pelle Wahlström bjudit in mig och två andra vänner till en sittning på Drottninggatan 35. Temat på provningen kallades för ”Ten years after…” och 2007 rankas som en av de främsta årgångarna i historien i USA. Pelle hade med hjälp av sin kofot bräckt upp fem lådor med riktiga rariteter där merparten fått 100 poäng av vinjournalisten Robert Parker. Och vilka viner som radades upp!

2007 Peter Michael ”Les Pavots”

2007 Blankiet Estate

2007 Colgin IX Estate

2007 ”Poetry” Cliff Ledde

2007 Insignia Joseph Phelps

 

Man skall veta att dessa buteljer kostar ca. 5.000:-/styck som unga och då kan ni bara tänka er vilket pris dessa ikonviner betingar efter 10 år och en extremt upphaussad årgång. Vilket vin var bäst? – Väldigt svårt att säga eftersom vinerna ändrades i positiv riktning i glasen beroende på vilken rätt som serverades. Men skulle jag med kniven mot strupen vara tvungen att välja hade nog valet fallit på Colgin.

Annars har det varit väldigt mycket Padeltennis. Jag har lirat 2 timmar om dagen fem dagar i streck med olika konstellationer och jag känner mig i väldigt fin form.

I veckan som kommer inleds det med lite trevliga middagar både måndag och tisdag. På onsdag kör jag en vinkväll på Pålsjö krog då jag grävt djupt i källaren efter något riktigt gott till en fyrarätters meny.

På torsdag gästar jag ICA-butiken i Perstorp som drivs av mina vänner Jette och Ingemar Larsson. Där skall jag hålla i en ost- och vinprovning.

På fredag är det studentfirande här i Helsingborg och vi kommer att gratulera min systerdotter Rebecka samt Dahlberg´s son Svante.

Ha en fin vecka

Håkan

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.