Lyckad WinemakersDinner och på fredag väntar en spännande inköpsresa till Sydafrika

I veckan gästades jag och Gastro av utmärkta vinmakaren Dewaldt Heyns från Saronsberg i Tulbagh. Importören Björn Persson bjöd på detta vin som är första årgången som Dewaldt producerade ett vin för Cape Winemakers Guild. Väldigt gott!

I torsdags arrangerade jag i samarbete med Restaurang Gastro en vinmiddag med Dewaldt Heyns från Saronsberg i Sydafrika. Detta var årets första event för min del på Gastro. Jag har inte fått ihop det p.g.a allt resande och att datum inte passat för tillfrågade vinmakare från världens alla hörn.

Denna idé med att bjuda in en nyckelperson från en vingård och presentera 7-8 viner till en tre-rätters meny startade för närmare tjugo år sedan. Jag blev trött på att alltid behöva tacka nej till alla trevliga inbjudningar till Stockholm, där allting hände. Jag gjorde slag i saken och började fråga vinvänner som passerade gränsen från Danmark om de inte kunde stanna till i Helsingborg där både vinkunnandet och intresset är stort. Och tittar jag nu i backspegeln så är vi uppe i närmare 100 olika kvällar. Nästa kväll är inbokad med 3 Cru-slottet Boyd-Cantenac från Margaux i Bordeaux lördagen den 25 maj på Gastro. Det finns platser kvar till denna unika kväll då slottsägaren själv är på plats.

Dewaldt Heyns är en trygg, lågmäld och extremt kunnig vinmakare i Tulbagh beläget ca. en timme från Stellenbosch. I distriktet finns endast ett tiotal vingårdar och den mest kända förutom Saronsberg är Rijks. Kvällen handlade mycket om hans prisade röda viner på Shiraz och ”Bordeaux style blends”. Inga viner är listade på systembolaget men går att beställa.

Igårkväll tog jag och Lis hand om honom hemma hos oss. Det var uppdukat en härlig skaldjursbuffé och till detta tre riktigt goda vita viner som Condrieu ”Breze” från Louis Cheze i Rhonedalen, Valandraud Blanc från Saint-Emilion samt favoriten 2011 Puligny-Montrachet 1 Cru ”Champ-Gain” från Jean-Marc Boillot i Bourgogne. En sådan kväll får man reda på mycket om vad som sker i Sydafrika. Han berättade att lönerna för vingårdsarbetarna är väldigt låga med en timlön på 18 Rand (1 Rand=0,65 sek.). Detta innebär en månadslön på ca. 3.600 Rand vilket inte är mycket… men det finns inga som uträttar så lite på jobbet, vilket gör att man får ha fem personer istället för En duktig för att få någonting uträttat.

Ikväll lördag är det Sillen & Makrillens sommarfest. Det är femte året i rad som jag håller i trådarna och presenterar vinerna. Det blir en fin meny med väldigt exklusiva viner och samtliga 150 platser såldes slut på tre timmar efter utskick via Facebook.

Annars inleder jag veckan med HIF-Djurgården på måndagskväll. Efter en stark inledning av ”di röe” mot både Norrköping och Hammarby trodde jag på Allsvenskt guld. Men efter insatserna mot Häcken, Göteborg och Östersund är jag glad bara om vi lyckas hålla oss kvar i högsta serien. Det ser skakigt ut när många nyckelspelare med ”Granen” i spetsen är skadade. Men jag håller tummarna på måndag!

Det är vinkurs på tisdag med tema vit Bourgogne på Jacob Hansens Hus. På onsdag är Köpenhamn inplanerat för ”smörrebrödstestarpanelen” och vi fyller på med erfarenheter till vår kommande lilla trycksak som skall fungera som guide med våra högst personliga omdömen.

På torsdag gästar jag återigen Hotellet & Co. i Höganäs med Libanon och Beirut som tema. Jörgen och hans syster i köket har som vanligt vässat knivarna och skapat en spännande meny till kvällens tema.

Och på fredag är det dags för ett mycket trevligt uppdrag för färjeförbindelsen ForSea mellan Helsingborg och Helsingör som min uppdragsgivare. Efter flera möten, tankar och idéer är det nu bestämt att man ombord på båtarna skall göra en sydafrikansk satsning och fylla vinlistan i restaurangerna samt shopen med goda sydafrikanska viner. Tanken är att få tillbaka ”tura-kulturen” med intressanta viner till ett bra pris som ett dragplåster. En del av överskottet kommer att skänkas till ett öronmärkt välgörande ändamål i Sydafrika på en skola för väldigt utsatta barn.

Vi flyger med Turkish Airlines via Istanbul till Cape Town där vi landar på lördag lunch. Vi bor under fyra nätter uppe i Stellenbosch och det är många uppbokade vinbesök med ägare och nyckelpersoner. Följande besök är inbokade: Buitenverwachting, Hartenberg, Delaire, Raats, Idiom, Radford/Dale, Hilton Vineyards, Klein Constantia, Waterford, Quoin Rock samt Chamonix. En rapport från resan kommer i nästa veckas veckobrev på Vinbloggen.

Annars har det kommit in bra med bokningar av fat från vinet Éxzito 2018 från Ribera del Duero, där man köper ett helt fat med 300 buteljer som Primeur. Detta innebär att man får sina viner i slutet av november nästa år. Det har även kommit in ännu en bokning på den exklusiva upplevelseresan till Australien & Nya Zeeland den 4 januari 2020. Nu är vi 28 bokade på de 30 platserna. Riktigt kul!

Något som gjort mig på riktigt gott humör är att det nu är bestämt att man skall gå in i mitt vänsterknä och klippa till menisken. Det är inga större broskbildningar eller nämnvärt med artros vilket gör att ingreppet känns som en bagatell. I veckan har jag lirat 2X2 timmar padel med ett knäskydd och det har känts riktigt bra.

Ha en riktigt bra vecka

Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.