Nu skall det firas Jul

Så var det dags att summera ett väldigt fint år. Ni som har följt mig vet att det varit väldigt mycket resor. Jag får ofta frågan hur många resor eller resdagar det blir på ett år? Och i ärlighetens namn har jag ingen koll på det. Så här på morgonen dagen före julafton sitter jag på kontoret när övriga i familjen ligger och sover. Jag tänkte kolla efter i min veckokalender och summera året. Då kommer jag fram till totalt 143 resdagar utomlands och då har jag räknat in semesterresor också. Jag har besökt under året Singapore/Australien/Nya Zeeland, Sydafrika, Jumilla/Alicante, Champagne/Paris, Verona, Palma, Ribera del Duero/Madrid, Malaga, Paris/Bordeaux, Skiathos, Positano/Capri/Amalfi, Cannes, Dourodalen/Porto, Palma, Toscana, Rhonedalen, Piemonte, Bordeaux, Paris, Valladolid/Madrid samt London. Detta blir 21 resor totalt och man får nypa sig i armen över att få vara med om så oerhört många upplevelser. Och 2018 lär det inte bli mindre.

Nu är det avkoppling som gäller. Familjen är samlad och det blir en jul- och nyårshelg utan stress. Jag kommer att göra comeback med mitt Padelspel. Det får bära eller brista. Blir det värre så får jag rehabilitera min axel under den kommande resan till Australien och Nya Zeeland. Jag har tagit hjälp på olika håll: Kinesisk akupunktur, naprapat, axel-fysiolog samt sjukgymnast på lasarettet med ultraljud. Det har blivit bättre med vila men inte helt bra.

Vinet Éxzito har kommit hem från Ribera del Duero. Jag får många positiva tillrop från de som testat 2015. Ett imponerande vin med en ljuvlig karaktär. Men jag har höjt ett varningens finger om att vinet är nybuteljerat och en aning oroligt för tillfället. Man märker redan på 2014 att ett år i källaren på flaska betyder väldigt mycket. Jag spår att vinet har en livslängd på säkert 15 år och vinet blir bara bättre med tiden. Jag märker på viner i liknande stil, typ vinet Aalto att deras 2005 och 2009 smakar förträffligt idag. Så en uppmaning till er som köpt ett fat av vinet. Ha is i magen och håll tassarna borta från Éxzito 2015 en tid framöver.

2016 är redan slutsåld och nu ligger 60 fat och vilar nere på bodegan Pico Cuadro i Ribera del Duero. Införsäljningen av 2017 har börjat så smått. Efter ett väldigt varmt år så blir produktionen betydligt mindre. Vid besöket nere i Ribera del Duero för ett par veckor sedan kunde jag räkna till 28 fat totalt. Priset kommer att gå upp från 4.200 euro till 4.600 euro för en tunna + moms, alkoholskatt samt transport till önskad plats. Min kvalitén är fantastiskt och 2017 kommer att bli väldigt bra. Under den gångna veckan har 10 fat förbokats som Primeur.

Idag väntar ett gott bastubad på Pålsjöbaden. Imorgon på julafton hoppar jag över bastun liksom på nyårsafton. Då är det ”amatörerna” som bastar. Folk som aldrig annars njuter av en bastu skall plötsligt samtidigt trängas i bastun under kaosartade former. Detta i kombination med massor med starköl innanför västen. Nej.. då håller jag mig borta från mitt ”vattenhål”.

Nu önskar jag er alla en riktigt fröjdefull jul!

Håkan

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.