Rapport från Vinexpo och nu väntar semester….

Besök hos Álvaro Palacios under "Spanienkvällen" på Vinexpo med Hans Åström, Ulf Wagner och Stephen Ludlam

Då var årets Vinexpo avslutad nere i Bordeaux. Som vanligt kamperade jag ihop med min kompis Ulf Wagner, känd krögare på Sjömagasinet i Göteborg, deltagare i Kockarnas kamp, Stjärnorna på slottet och med en mängd utmärkelser i bagaget. Vi träffades för första gången 1986 på sommeliertävlingen Grand Prix Sopexa. Vid denna final grundade vi åtta finalister den Svenska sommelierföreningen och sedan dess har jag och Ulf umgåtts mycket och blivit bästa vänner. Det är lätt att dela rum med en likasinnad och Ulf påstår att det bara är elakt förtal när min kära hustru Lis påstår att jag snarkar.

Mässan har minskat betydligt i takt med stenhård konkurrens från mässor som Prowein i Düsseldorf och VinItaly i Verona. I år räknade man till 2350 utställare från 42 länder och ca. 45.000 besökare. Detta kan jämföras med siffrorna för tio år sedan med 12.000 utställare och 120.00 besökare. Värmen slog till och det har varit olidligt hett med 40 gracer under dessa dagar och många klagade även på att mässan ligger för sent och tätt inpå sommaren.

Skall jag lyfta fram några highlights så var Primeur provningen av Bordeaux 2016 på fat väldigt imponerande. Jag testade ungefär 70 viner och jag imponerades av samtliga slottsviner av Cru Classé kvalitet. Jag får gå tillbaka till 2010 för en liknande upplevelse och positiva noteringar. Jag har inte personligen köpt några Bordeauxviner som Primeur sedan årgång 2009. Jag imponerades främst av St.-Julien i Medoc, men som sagt alla viner var storstilade. Jag vill beskriva årgången som väldigt ”klassisk Bordeaux” med ett mycket generöst utspel redan idag. Många viner fick av mig mellan 94-98 poäng på 100-skalan. Direkt efter provningen blev det ett nedslag i montern hos negocianten Beyermann och det blev ett rejält inköp för egen konsumtion i framtiden. Jag satsade här på slotten i klassen från 2 – 5 Cru från några av mina favoritslott. Vinerna kommer aldrig att bli billigare.

För mig är Vinexpo en väldigt social mässa där jag träffar vänner från alla världens hörn som jag framöver kommer att besöka vid mina gruppresor. Viktigt att visa att ”man lever”.

En av de riktiga höjdpunkterna var i måndagskväll på Palais de la Bourse där man hade samlat de 110 bästa bodegorna i Spanien. Varje vinhus presenterade ett toppvin. På plats var favoriter som El Nido, Rafael Palacios, Pingus, Aalto, Vega Sicilia, Sanchomartin från Emilio Moro, Mariano Garcia från Mauro, Alto Moncayo, Alvaro Palacios, Torres, Mas Doix, Clos Mogador..” . Grytornas mästare” Ferran Adría från El Bulli stod för maten tillsammans med 12 andra spanska stjärnkockar som serverade smårätter i tapasformat.. Detta lär vara det största eventet arrangerat av spanske viner utanför Spaniens gräns. Spanien var även årets hedersland på Vinexpo.

Ferran Adría har jag haft förmånen att besöka vid tre tillfällen strax norr om Rosas längs Costa Bravakusten på hans krog El Bulli. Nu är krogen stängd. Han är utan tvekan en av de främsta matlagarna i historien. Han fick 3 stjärnor 1987. El Bulli blev utsedd till världens bästa restaurang 2002, 2006, 2007, 2008 samt 2009. 2010 blev Ferran Adría utsedd till decenniets främsta kock.

Jag har sedan lanseringen 2013 av Vintage Port väntat på en ny årgång och många har pratat positivt om årgång 2015. Jag gjorde ett besök i montern hos familjen Symington och träffade där Rupert Symington och Euan Mackay. Jag fick reda på att 2015 inte kommer att bli en klassisk ”Vintage årgång”. Själv deklarerar man fyra viner: Cockburn´s, Quinta do Vesuvio, Dow´s Quinta Senhora da Ribeira samt prestigevinet från Graham´s The Stone Terrace. Alltså ingen klassisk Graham´s, Dow´s eller Warres. Annars är det bara Quinta do Noval som kommer att deklarera en Vintage.

På grund av värmen så gjorde jag och Ulf ett klokt beslut i tisdags och skippade mässan. Istället tog vi tåget en timme söderut till kusten och Arcachon där vi njöt av skaldjur med fokus på ostron samt sjötinga Meuniére i kombination med sol och flera sköna bad. Denna lediga dag behövdes för att ladda batterierna inför kvällens avslutningsmåltid. Som ni kanske läst så gick jag och Ulf ut hårt i lördags med två fina besök i Paris. Nu hade vi bord på Bordeaux´s bästa krog La Pressoir d´Argent – Gordon Ramsay på Grand Hotel. Det var mitt andra besök på denna tvåstjärniga restaurang och kvällen blev helt fantastisk. Matkonst på trestjärnig nivå och jag är övertygad om att man strävar mot sin tredje stjärna. Efter all god Bordeaux så valde vi både vit Saint-Aubin från Lamy och som röd Bourgogne en Morey-Saint Denis 1 Cru till avsmakningsmenyn.

Efter avslutad måltid gick vi upp på takterrassen där Sascha Lichine för andra kvällen i rad hade ett cocktailparty för speciellt inbjudna. Sascha som är bästis med Wagner gör idag strålande roséer i världsklass. Väldigt goda men jag har lite svårt att betala över 100 euro för en flaska Garrus, även om den är imponerande god.

Det blev tre flaskor med hem i bagaget från Bordeaux. 1 butelj vit Cos d´Estournel som jag aldrig smakat samt två buteljer av rariteten från Languedoc-Roussillon: Chateau de la Negly -La Porte du Ciel som jag rankar som ett av världens största syrahviner

Nu inleder jag min långa välbehövliga semester med en veckas resa på lördag till Skiathos i Grekland. Bara ren avkoppling med Lis.

Ha en riktigt fin midsommarafton och vecka därpå!

Håkan

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.