Ribera del Duero & Madrid var underbart… nu väntar Rioja & San Sebastian igen

Hela gruppen samlad på Abadia Retuerta i Sardon del Duero

Den andra resan till Ribera del Duero är nu avslutad och jag befinner mig nu i Bilbao under helgen för att möta upp min tredje grupp imorgon. Men jag måste börja med en resumé över allt vi upplevt.

Jag och min vän Jesper Liljegren möttes upp på hotellet Room Mate Oscar i lördags för att göra lite gastronomiska utsvävningar, då Jesper är en väletablerad krögare i Helsingborg. På kvällen hade jag bokat tvåstjärniga Ramón Freixa och vi fick en väldigt god måltid tillsammans i en stilig, lyxig miljö. Dessvärre så var den sista fiskrätten och varmrätten på lamm inte det bästa vi ätit. Betyget blev ok., men inget man åker tillbaka till. Vi drack den något ekade Ossian Capitel utanför Segovia till inledningen av menyn och en ljuvlig 2014 La Nieta från Viñedos de Paganos i Rioja till varmrätten. På söndagen besökte vi två av mina favoriter i Madrid från ”TenConTen-gruppen”. Först lunch på El Paraguas där jag kan drömma om deras toppmurklor med gåsleversås. Här drack vi Bodegas Mauro Godello till förrätten och en fantastisk 2015 Hacienda Monasterio Reserva Especial från Ribera del Duero till varmrätten. På kvällen återvände vi till fashionabla Salamanca-distriktet och den häftiga krogen Amazonico. Detta är för mig Madrid´s häftigaste koncept med sagolika smaker i rätterna. Vi hade på nåder fått ett bord i sushi-baren. Till vår sushi drack vi 2012 Rémirez de Ganuza Blanco Reserva från Rioja och till köttbiten den enorma Alabaster från Toro i årgång 2018.

Efter att gruppen anlänt på flygplatsen i Madrid åkte vi med vår chartrade buss upp till Segovia för en bättre lunch hos José Maria, som är känd för sin spädgris. Mina gäster älskade denna start på min resa och drack krögarens eget vin Autor Pago de Carraovejas med stor förtjusning. En av gästerna fick traditionsenligt dela en av grisarna med hjälp av en tallrik som därefter skulle krossas på stengolvet. Vi åkte vidare norrut upp till Valladolid för inkvartering på Hotel Imperial för de kommande tre nätterna. Valladolid är känt för sin tapas-kultur och det var ett gäng som tog rygg på mig.

I tisdags besökte vi först Aalto. Denna bodega startades upp 1999 och har sedan starten varit omåttligt populär och många av mina vänner gör allt för att få tag på detta generösa vin. Skörden var i full gång och vi kunde följa hela processen via gravitation där man tar emot druvorna och sorterar dem på ett sorteringsbord för att de vidare avstjälkas, faller ner i jäsningstankarna och för att slutligen hamna på fat i källaren för att få sin karaktär. Vi fick prova tre viner från 2019. Först deras nya vita vin på Verdejo, där många hade väntat sig mer, då det står Aalto på etiketten. Deras båda röda, där standardvinet var något knutet, men med stor potential. PS som är deras flaggskepp imponerade som vanligt. Detta vin har lagrats under 21 månader på alldeles ny fransk ek. Jag träffade deras manager och han tackade mig för den support dom fått av mig genom åren, då man hittar vinet på många krogar hemma i Sverige. Man har precis kommit ut med 450 buteljer av ett vin kallat XX Aniversario för att fira sitt tjugoårs-jubileum. Han undrade om han fick ge mig en butelj av denna raritet där 1016, 2017 och 2018 samspelar i buteljen. Han behövde inte tjata alldeles för länge.

Vidare åkte vi till Pico Cuadro där vinet Éxzito produceras. Mina vänner Oscar & Diego tog emot och vi fick testa fat-prover på 2020 samt lite charkuterier till 2016. Eftersom många av mina gäster köpt vinet tidigare så var detta besök extra värdefullt och Éxzito behöver absolut inte skämmas för sig när det jämförs med andra viner. För er vetskap så går 2019 att beställa på Systembolaget för 339:- med artikelnummer 50591. Vinmakaren Felipe var i full gång med att bärga de nyinkomna druvorna och hade inte tid för min grupp denna gång. Vi åt en bättre lunch på klostret Abadia Retuerta som ägs av läkemedelsbolaget Novartis och där har man inte sparat på krutet. På kvällen blev det en riktigt trevlig middag på VinoTinto som ägs av Oscar. Stämningen var på topp och Oscar serverade sina välgjorda viner från Terra dÓuro i Toro.

I onsdags inledde vi med nytillskottet Gármon som tillhör Mariano Garcia och hans familj. Matthew som är deras export manager gjorde en mycket trevlig presentation. Hans humor är bländande! Och vinerna Gármon, Mauro och San Román väldigt goda. Vidare till vingården Abadia Retuerta och en väldigt trevlig utbildande visning ute på fältet innan vi fick prova deras tre toppviner på Tempranillo, Syrah och Cabernet Sauvignon. Eftersom man ligger i Sardon del Duero så har man sitt eget regelverk med tillåten bevattning på fälten och fokus på internationella viner, där man hela tiden experimenterar med nya druvsorter. Lunchen intogs på Fuenta Ponte Aceña där det bjöds på dilamm och till detta en 9 liters Éxzito från 2016.

Kvällen var fri och många var mätta efter en lång dag. Vi var några som ville testa lite extra goda viner och Diego & Oscar anslöt också. Det blev 2008 La Grande Dame från Veuve Clicquot i Champagne, 2018 Ossian från Segovia, 2016 Flor de Pingus, 2010 Emilio Moro Malleolus de Sanchomartin, 2010 Vega Sicilia ”Unico” från Ribera del Duero samt 2015 Mauro Terreus.
Den avslutande dagen i Ribera del Duero avrundades med ett fint besök hos Emilio Moro där vi fick en mycket utbildande visning, där allt föll på plats och med en magisk provning på Malleolus, Malleolus Valderramiro samt Malleolus de Sanchomartin innan vi åt en enstjärnig lunch på Taller hos bodegas Arzuaga. Efter att ha ätit väldigt klassiskt, var detta något helt annat med väldigt fina kreationer. Vi åkte därefter till Madrid för två nätter på Hotel Room Mate Oscar.

På kvällen var vi några som bokat bord på tvåstjärniga Paco Roncero uppe på takterrassen på La Terrazza del Casino. Det skulle visa sig vara en fullständig fullträff med en väldigt trevlig avsmakningsmeny, vackert presenterad i en oslagbarbar miljö på denna terrass. Att vi sedan bjöds på stämningsfull musik med en saxofonist samt en vokalist gjorde inte saken sämre. Vi drack 2019 Belondrade Lurton från Rueda, Viña Sastre Pago de Santa Cruz samt en Mauro V.S 2015 innan avslutade med en god Sauternes: 2010 Chateau Rieussec. En magisk kväll och dit återvänder jag gärna.

I fredags hade jag bokat en sightseeing till fots under nästan fyra timmar. I den härliga sommarvärmen med 25 grader promenerade vi runt och njöt av alla berättelser innan vi åt en bättre lunch på TenConTen, som många utropade till resans bästa måltid. En del av oss rundade av resan med ett besök på Amazonico, igen.

Jag flög igår lördag från Madrid upp till Bilbao för att vila upp mig i två dagar. I gårkväll när jag var ensam tog jag chansen att besöka den nya stjärnan La barra de Mina, som ligger nere vid floden rakt över saluhallen La Ribera, där man hämtar sina råvaror. Jag fick en plats i baren med utsikt rakt in i köket. Jag valde deras stora meny med 14 viner samt deras vinpaket. Med facit i hand skulle jag frågat om vilka viner som ingick. Men det var spännande att följa deras tolkningar. Det blev väldigt mycket naturviner. Det lokala vinet Txakolina var antingen väldigt surt eller så var det oxiderat. Ett rött vin från Rías Baixas som återigen var väldigt syrligt och surt samt en helt ointressant Rioja från 2020. Varför skall man krångla till det? När man kan servera så goda viner, vilket jag gjort de senaste två veckorna och även nu under den kommande veckan. Men maten var väldigt bra i 12 av de 14 fallen. Likaså servisen var perfekt… synd bara att vinerna inte var i min smak.

Ikväll har jag bord på Nerua Guggenheim i Bilbao. En krog som i veckan hamnade på THE WORLD`S BEST RESTAURANTS som 53:a i världen. Skall bli spännande, även om jag är väldigt tveksam till deras lista.
Imorgon väntar 30 nya gäster och det blir besök på Viñedos de Paganos, Roda, BaiGorri, Rémirez de Ganuza & Señorio San Vicente samt många goda måltider. Vi avslutar med favoriten Martin Berasategui på fredag med en stor avsmakningsmeny i San Sebastian.
Sen blir det hemresa på lördag och jag längtar verkligen efter min familj.
Men har man chansen att ta igen en del av allt man missat i ett och ett halvt år…. Så gäller det att kavla upp armarna.

Jag vill passa på och önska er alla en trevlig vecka!
Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.