Efter Alsace fortsatte resan till Bourgogne

I söndags lämnade jag av Lis på Basel flygplats efter fina och intressanta dagar i Alsace. I Alsace fick jag möjlighet att återknyta kontakten med gamla vänner samt en hel del nya bekantskaper inför kommande resor. Ut från terminalen i Basel steg min gamle vapendragare Magnus Alqvist och vi fortsatte vår resa ner till Bourgogne. Min första resa till Bourgogne 1982 gjorde jag just med denna Magnus och vi har varit varandra trogna sedan dess. Det är viktigt att ha någon att dela intrycken med och Magnus är skräddarsydd för uppgiften.

När vi kom fram vid 13-tiden stod temperaturen på 32!! grader. Det skulle visa sig att det skulle bli varmare dagen därpå då man mätte den hetaste dagen under september månad i Bourgogne´s historia med 37 grader. Vi styrde kosan mot Puligny-Montrachet eftersom man kan sitta ute på Le Montrachet. Man har genom åren både fått och blivit av med sin stjärna och idag är man utan. Stället är snyggt och servicen perfekt, men maten höll ingen stjärnstatus. Vi körde runt bland Grand Cru-lägena innan vi stannade till på La Cave som drivs av familjen Vallerand. Vi provade ett par goda viner glasvis. Bl.a annat en vit Corton Grand Cru som kommer från rödvinsodlingarna på Corton-Renards i Aloxe-Corton. Vi checkade in på Hotel Belle Epoque där vi skall kampera under tre nätter.

En söndag kväll i Beaune är mycket stängt och vi bokade ett bord på krogen intill vårt hotell på Rue de la Bretonniere. Le Benaton drivs av den japanske kocken Keishi Sugumura och man har en stjärna i guide Michelin. När vi anländer så kan man inte ha fått en stjärna för sin inredning. Väldigt enkelt och typiskt Bourgogne. Till vår glädje denna varma kväll hade man en bakgård som man kallade för terrass. När jag slår upp vinlistan blir jag helt vild då jag finner en Chablis 1er Cru ”Butteaux” 2016 från Raveneau för 90 euro buteljen. Om man hittar detta vin i en butik under 150 euro så köper man den. Vinet passade utsökt till två varianter på tonfisk. Till huvudrätt blev det kockens tolkning på duva som landade helt perfekt till en Morey-Saint-Denis 1 Cru från Hubert Lignier. Kvällen var trevlig och vi fick en fin start på fina dagar tillsammans.

I måndags körde vi norrut genom Cote de Nuits. Vi knackade dörr hos ett par producenter där man avvisade oss pga Covid 19 och gav oss tips på vinkällare där vi möjligtvis kunde hitta deras viner. På eftermiddagen i Chassagne-Montrachet kunde vi handla, men ingen provning alls i dessa tider där man verkligen respekterar munskydd och att hålla avstånd. Jag tänkte för mig själv hur det skulle gått om jag kört en resa hit med 25 gäster. Området är folktomt och man beklagar sig ideligen över situationen.

Maison Lameloise har i alla tider varit det gastronomiska templet i Bourgogne. Man har alltid haft trestjärnor med något undantag för 15 år sedan. Jag vill påstå att efter säkert 15 besök på krogen har man aldrig varit bättre. Vi hade ett bokat bord på lunchen och jag måste säga att det är ytterst prisvärt för 6 aptitretare, laxforell, sniglar & bläckfisk i kombination, hummer (som extrarätt för att gulla med oss), Bresse-kyckling samt två desserter för 85 euro!!. För mig är detta rena fyndet och det som kostar är som vanligt vinerna. Det blev en vit 2016 Chassagne-Montrachet 1 Cru ”La Maltroie” från Bernard Moreau samt en röd Morey-Saint-Denis ! Cru 2015 ”La Riotte” från Hubert Lignier. En helt makalös kombination till vår meny och vår sommelier gav och värdefulla tips om var vi kunde hitta vissa viner från unika producenter.

Man skall ha klart för sig att Bourgogne är oerhört dyrt och exklusivt. Under årens lopp har jag många gånger beklagat mig över att den röda Bourgogne-hyllan i min vinkällare gapar tom. För att det skall hända något i glaset måste man gå upp rejält i pris och snudda vid tusenlappen. Så är tyvärr den bistra verkligheten då det gäller röd Bourgogne. Jag brukar säga att det finns inget vinområde i världen där det produceras så många dåliga viner samtidigt som att man hittar några av marknadens främsta. Problemet är att varje växtplats är uppdelad mellan många producenter och produktionen är väldigt liten och svårfunnen där allokering gäller. Under vår sista kväll skulle min vän Romaric Chavy som själv är en ungdom berätta att vinerna aldrig varit bättre och detta främst de unga vinmakarna i åldern 25 – 35 år som har ett väldigt driv. Vi strosade runt i Beaune på eftermiddagen och laddade inför kvällen.

På kvällen promenerade jag och Magnus in till centrum av Beaune för att hitta något ställe att käka på. Likt söndagen var en hel del restauranger stängda och man kände tydligt att turisterna lyste med sin frånvaro. Valet blev Ma Cuisine som drivs av krögaren med det passande namnet Escoffier. Är man en riktig vinälskare är det detta ställe som gäller och vinlistan är gigantisk med allt det bästa. Jag åt 12 sniglar och Magnus en gåslever. Till huvudrätt enades vi om en perfekt stekt kalvbräss. Vi inledde med en 2016 Chassagne-Montrachet 1 Cru ”Chenevottes” från Pierre-Yves Colin-Morey som var strålande. Vidare en 2016 Domaine Dujac 1 Cru Vosne-Romanée ”Beau-Monts”. Till osten letade vi oss söderut till Saint-Joseph av årgång 2015 och producenten Jean-Louis Chave. För säkerhets skull blev det ett litet glas grön Chartreuse V.E.P buteljerad 2019 till kaffet, som krögaren bjöd på.

I tisdags körde vi runt i Cote de Nuits på förmiddagen och besökte Tapenot-Merme, Alain Michelot och Daniel Rion. Vi stannade till i byn Vosne-Romanée för att ta ett par bilder vid legendariska vinfältet Romanée Conti innan vi körde ner till Meursault för att för första gången besöka Restaurant Soufflot. Denna krog pratar alla om eftersom man erbjuder sina viner till nettopriser och man har en liten selektion längst bak där man bara får beställa EN butelj per bord. Restaurangen är för Bourgogne ganska modern och man serverar en ypperlig meny för 35 euro. Här testade vi en 2016 Puligny-Montrachet 1 Cru ”Combettes” från mästaren Etienne Sauzet för 106 euro. Detta vin hittar man inte i någon butik för detta pris. Vi fortsatte med en 2016 Volnay-Taillepeds 1er Cru från min vän Hubert de Montille. Denna krog skall jag garanterat besöka igen med min grupp när jag återigen anordnar en resa till underbara Bourgogne.

Vi avslutade vår vistelse med ett besök och efterföljande middag med Romaric Chavy i Meursault. Denna unika vinmakare har idag ett helt makalöst gott rykte i hela Bourgogne och övriga världen. Han har likt mig en far som söp ihjäl sig vid 56 års ålder och denna unga påg har förvaltat den 15 hektaren på ett utmärkt sätt. Vi språkade i flera timmar om ditten och datten i Bourgogne… om familjerelationer, nya framstående vinmakare, hur varje hektar är uppdelat i 24 delar där man kan räkna ut priset på marken, den helt sjuka prisbilden på en Grand Cru – mark och mycket annat. En sådant möte med väldigt mycket inside är ovärderligt för mig som föredragshållare och arrangör av vinresor. Romaric lovade att komma och hälsa på så fort pandemin lugnat ner sig, då han även har en flickvän bosatt i Stockholm.

I onsdags lämnade vi Bourgogne vid 8-tiden och körde hela vägen hem då det flöt på bra på vägarna och jag landade 14 1/2 timme senare på Rosenvägen. Jag är så oerhört lycklig att jag bestämde mig för att göra dessa två resor under en veckas tid då jag skall hålla mig hemma under resten av hösten.

I skrivande stund är det fredag och padel väntar. Vid lunch flyger jag och Lis upp till Stockholm för att besöka Markus. Han och Sofia har lagt upp ett bra schema till oss och vi kommer åter hem på söndag kväll.

I veckan som kommer är det vinkurs i Limhamn på måndag och på Jacob Hansens Hus på onsdag här i Helsingborg. På torsdag gästar jag återigen Hotellet & Co. i Höganäs där jag kåserar om Australien till en fyra-rätters meny med passande viner. Jag vill passa på att önska er alla en härlig helg och en fin vecka

Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.