En sista kväll i Bordeaux och imorgon flyger jag hem

Botrytis-angripna druvor på Chateau Coutet i Barsac-Sauternes

I skrivande stund är det tidig fredag kväll här i Bordeaux. Vi har idag besökt Chateau Léoville-Poyferré i St.-Julien och haft en avslutande provning. Nu är det avslutningsmiddag om knappt en timme på Brasserie Bordelaise och denna kväll sätter punkt på en minst sagt hektisk höst med åtta vin-resor på tio veckor. Jag minna när jag den 30 augusti sa till Lis att vi ses den 6e november och det är den dagen imorgon och jag beräknas att vara hemma strax innan nitton tiden. Då väntas det älgfärsbiffar och jag har med mig en burk caviar med hem från Bordeaux för att fira.

Hela denna höst har gått som på räls utan några som helst missöden och mycket beror på de 240 oerhört trevliga resenärer som bidragit med att göra varje resa så lyckad. När jag nu tittar framåt i min kalender så är det mesta fullbokat till nästa år, men jag kommer inte att dubblera någon mer resa framöver. Det är för slitsamt.
Denna vecka har varit lika bra som den förra. Vädret har varit sämre med mer regn och svalare temperaturer, men de restauranger jag var missnöjd med har bytts ut mot krogar som har gjort mig mycket nöjd.

I måndags var det helgdag här i Frankrike och Domaine de Chevalier i Pessac-Léognan var stängt, då jag fick ersätta med likvärdiga Chateau Smith Haut-Lafitte. Jag fick svänga om i programmet i tisdags då familjen Rothschild sent beslutade sig för en större familjetillställning och besöket blev flyttat från fredag till i tisdags. Besöket på Chateau Mouton-Rothschild är så oerhört viktigt för denna resa och att då ställa in i sista sekund går inte. Gruppen blev delad i två och när ena gruppen besökte Mouton var de övriga femton på 4 Cru slottet Chateau Lafon-Rochet i St.-Estephe och när den andra gruppen på eftermiddagen besökte Mouton var grupp två på 5 Cru Chateau Lynch-Bages.
I onsdags var vi i Sauternes på både Chateau Coutet och Chateau Guiraud och här bytte vi krog till L´Entree de Jardin i byn Cadillac, vilket skulle visa sig vara ett lyckodrag. Fantastisk mat och service vilket gör att krogen får nytt förtroende till nästa år.
Bästa krogen under resan har varit Le Tertre i St.-Emilion och det nya krögarparet håller fanan lika högst som den tidigare krögaren Jean-Claude Kocher. Besöken på den högra stranden på Chateau Beauregard och Chateau Canon-La-Gaffelière var även denna vecka helt lysande.
Att avsluta med tre stora årgångar: 2015, 2010 samt 2005 på Léoville-Poyferré idag kändes helt naturligt då dessa viner var på högsta nivå.

När jag nu kommer hem så skall jag in i hetluften direkt då mina vänner Diego Alvarez Gorosito & Oscar Garrote kommer till Helsingborg på söndag för två WineMakersDinner´s. Först på Grand Hotell i Mölle på söndag och sedan Drottninggatan 35 på tisdag. Jag kommer att ta väl hand om mina kamrater med b.l.a bastubad på Pålsjöbaden samt en bättre middag hemma hos mig på måndag. Vi kommer att presentera samtliga årgångar från starten 2014 till 2019 av vinet Éxzito som produceras på Bodegas Pico Cuadro i Ribera del Duero. Jag fick reda på att detta vin i årgång 2019 som finns på systembolaget är det femte mest sålda röda vinet på systembolaget över 300:-. Och vinet finns nu på hyllar i några butiker. Kul!

På onsdag gästar jag Restaurang Tegel i Rydebäck strax söder om Helsingborg. Detta nyrenoverade ställe har genomgått en helt fantastisk ansiktslyftning, där Micke Ruthenberg står bakom spakarna. Det lär vara ”lapp på luckan” med femtio gäster. På torsdag är det gåsmiddag på Hotellet & Co. i Höganäs och jag kommer att kåsera om Bourgogne då jag satt passande viner till menyn.
Sen på fredag kommer jag att gästa föreningen Möllan i Hittarp och hålla en provning på eftermiddagen.

Igår tog jag och Gabriela på Tur & Retur det gemensamma beslutet att ställa in resan till Argentina & Chile i januari månad. Argentina är öppet och fint, men det är värre med Chile där man har många restriktioner med b.l.a strikta karantänsregler, vilket gör det ohållbart att arrangera en resa dit. Vi jobbar med att kunna köra resan i slutet av februari 2023.

Nu skall jag hoppa in i duschen och därefter ta en stänkare för att fira en lyckosam höst då jag hämtat igen mycket av det jag tappat i 1 ½ år.

Hoppas ni får en fin helg!
Håkan

One thought on “En sista kväll i Bordeaux och imorgon flyger jag hem

  1. Svårt att med ord beskriva vår upplevelse med Håkan. Helhetsintryck = Betyg 20 av 10 möjliga.
    – Otrolig kunskap
    – Bra organiserat
    – Gör allt för resenärerna
    – Humor

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.