Lyckade middagar med Éxzito och nu är jag på Maldiverna

WineMakersDinner med Éxzito på Grand Hotel i Mölle. På bilden ser ni Peli, Jacob, Oscar, David, Eva & Diego

Ni kan inte tro att det är sant, men jag befinner mig faktiskt på Maldiverna. Efter en minst sagt hektisk höst så tänkte jag att vi skulle unna oss den finaste av avkoppling man kan tänka sig. Det är min tredje gång på Maldiverna och denna gång testar vi Sun Siyam Iru Veli. Jag och Lis landade på Male 07:30 i morse efter mellanlandning i Doha och därefter sjöflyg i fyrtio minuter ut till denna paradisö. Här blir det avkoppling för hela slanten med snorkling, utflykter och dykning för min del. Vi stannar här till söndag kväll och är åter hemma på måndag om en vecka.

I veckan som gick var det fullt drag med två vinmiddagar på Grand Hotel i Mölle och Restaurang Drottninggatan 35, då Oscar Garrote och Diego Gorosito från Bodegas Pico Cuadro och vinet Éxzito var på besök. Det blev två fina kvällar där gästerna hade olika favoriter bland årgångarna som testades mellan 2014 – 2019. Men en sak är säker och det är att Éxzito vinner med tiden.
Vi hade även en privat middag hemma hos mig i måndags då några återkommande ”fat-köpare” var på plats. Det blev ingen Éxzito denna kväll, men mycket annat gott och så hade jag trakterat köksmästare Kalle Bengtsson från Trädgården på Skäret. Oscar som är krögare i Valladolid med sin välbesökta restaurang Vino Tinto var i himmelen då han fick hjälpa till i köket.

Jag hade grävt djupt i mitt vinförråd och öppnade följande buteljer. Först körde jag en Champagne-provning på huset Laurent-Perrier med deras Ultra Brut, La Cuvée Brut, Vintage 2008 samt prestigevinet Grand Siècle. Till ankleverterrinen avnjöt vi en mogen Barsac-Sauternes 2001 Chateau Coutet som är 1er Grand Cru Classé. Till den underbara Mölle-kräftan öppnade jag en 3 liters 2011 Belondrade y Lurton från Rueda och vi ringde upp Didier Belondrade och snackade lite med honom. Till den spanska ryggbiffen kom det ett koppel av favoritviner som 1989 Chateau Talbot 3 Cru St.-Julien, Magnum 2010 Clos de la Truffière från Languedoc, 2011 Domaine de la Grange des Péres från Languedoc, 2016 Quinta do Crasto 2016 Touriga Nacional, 2005 The Jem från Waterford i Stellenbosch samt 2008 MR de Compostela från Mvemve/Raats i Stellenbosch. Det har aldrig någonsin serverats en middag i vårt hem utan lite goda ostar och till detta en magnum Quinta do Vallado magnum 20 years Tawny Port. Kvällen avrundades med ett glas 2011 Graacher Himmelreich Auslese från Joh. Jos. Prüm i Mosel.

Jesper Liljegren som b.l.a äger Sillen & Makrillen i Helsingborg bjöd in på en skaldjurslunch i tisdags för mig och mina två spanska vänner. Vi började med 2010 Dom Perignon , som var alldeles ljuvlig och inte långt efter 2008:an, men betydligt bättre än 2009:an. Jag hade plockat med två goda vita fransoser: 2018 Chassagne-Montrachet 1 Cru ”Les Vergers” från Marc Morey samt 2011 vit Domaine de la Grange des Pères.

I onsdags gästade jag Restaurang Tegel i Rydebäck och höll i en provning. Jag åt den bästa gåsen man kan tänka sig då jag höll i en Bourgogneprovning på Hotellet & Co. i Höganäs i torsdags.

Jag har även gjort ett stort utskick i dagarna till hela mitt nätverk med lite tips och nyheter. B.l.a kör jag en Gourmet-afton hos Kalle Bengtsson på Skäret den 26e november. Det blir en sju-rätters meny med mycket goda, passande drycker. Kalle ringde efter bara någon timme efter att vi lanserat nyheten att det var fullbokat på nolltid. Det är inte helt omöjligt att det blir en ny kväll i januari, då Kalle inte hinner innan jul.

När jag kommer hem från Maldiverna är det väldigt lugnt. Jag skall bara säkerställa lite bokningar för 2022 då bokningsläget är osannolikt bra med endast två platser lediga vardera på resorna till Sydafrika i februari samt resan i maj till Provence. I övrigt är allt annat fullbokat för hela 2022. Men många väljer att stå på kö och går det inte att fixa plats, kommer jag att köra resan 2023.

Jag tror inte det blir så mycket vin här på Iru Veli veckan och det är inga problem alls för min del då jag älskar drinkar.

Ha en fin vecka!
Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.