Fin avkoppling på Maldiverna

Slående lik agent 007

Det är den sista dagen här på Maldiverna och ön Sun Aqua Iru Veli. Vi har nu varit här i en vecka och avkopplingen har varit total. Vi har njutit av sol, bad och snorkling. Och inte att förglömma den goda maten och drinkarna. På en All inklusive Resort finns det alltid en ”Buffé restaurang” där man varje kväll erbjuder ett tema typ Indian, Maldives, Thai etc. även denna gång åt vi den bästa maten där. Den stora mångfalden av rätter gör att här finns så mycket att välja bland att man alltid finner sina favoriter. Jag älskar curry!

Det hade spridit sig på ön att jag har en bakgrund som sommelier och har bra koll på vin. Blygsamt fick jag frågan om jag kunde tänka mig en genomgång/utbildning ett par timmar med personalen. Självklart ställde jag upp. Ett drygt tjugotal blyga killar dök upp. Förväntansfulla och med väldigt liten kunskap med sig i bagaget. Öns sortiment är väldigt begränsat med viner från det södra halvklotet av en ganska låg kvalitet. Man är väldigt stolta över att ha Chapoutier´s enklaste vita vin, en Cote-du-Rhone på vinlistan. Det enda exklusiva på vinlistan var dyr Champagne som Cristal 2008 samt Dom Perignon 1999 & 2003. Men jag har lovat att hjälpa till med att få fram lite prisvärda och intressanta viner som passar på öns olika kök, där man har speciella inriktningar på Roma och Grouper. Vi provade fyra sorter och gick igenom etiketter, lagstiftningar, tillverkningsmetoder, serveringstips och mycket annat. Skaran var extremt blygsam och det var endast två grabbar som förde talan. De båda var sommelierer med en sommelier-pin på bröstet, som innebar att de fick smaka på alkohol på jobbet. Övriga var troende och nyttjar inte alkohol alls.

Som tack för min insats blev jag & Lis bjudna på en fyra rätters meny med Wine pairing. Oerhört kul och inspirerande. Man är enormt ambitiösa och tar uppgiften på största allvar. Man dekanterar, doftar av korkarna och vinerar glasen före servering. Efter denna vecka har jag knutit starka band med dessa två härliga vinintresserade sommelierer från Sri Lanka. Vi kommer att hålla kontakten och jag kommer att hjälpa dessa båda vänner så gott jag kan. En resa till Sri Lanka ligger redan i planeringsstadiet.

För mig är Maldiverna mer öl och cocktails än vin. Man har en alkoholskatt på 200 % och med svåra inköpskanaler så blir vinerna hutlöst dyra. Tredjevinet La Difese från Sassicaia som skall kosta 15 dollar buteljen kostar 165 dollar på vinlistan, vilket gör att man väljer det som ingår i All inklusive. Och att betala 1.200 dollar för en Cristal är också otänkbart.

Servicen är helt fantastisk på Maldiverna. En oerhört vänlig personal som sprider en enorm tacksamhet att vi besöker deras ö. Man kan lita på alla och det finns inte ett uns av attityd. De flesta har ett kontrakt på 1 år med en månadslön på 250 dollar + dricks så kan man komma upp i 400-500 dollar. Man bor bra, äter gott och kan spara varenda dollar. Kommer man då från Indien, Nepal eller Indonesien så känner man sig smått förmögen. Man pratar gott om andra öar också och under resans gång har vi fått många nya tips.

Detta är tredje besöket på Maldiverna och vädret har varit bra, även om det har blåst ovanligt mycket. Temperaturen har legat på 28-30 grader med samma temperatur i vattnet. Kommer det en regnskur så har den varat i fem minuter för att solen kort därefter skall spricka upp igen.

Trots att vi är mycket nöjda och det skall bli skönt att komma hem så har vi redan börjat att fundera på nästa resa hit. Med hjälp av Tour Pacific , som arrangerar min Australien- Nya Zeeland resa så har vi verkligen hamnat rätt varje gång.

I veckan blir det rätt mycket kontorsarbete då jag skall gå igenom min bokföring och vilka som betalt in anmälningsavgiften på kommande resor 2022, som jag fakturerade i väg innan denna resa. På så sätt vet jag vilka som skall med. Någon har hoppat av sin resa och då gör jag några reserver glada.

På onsdag är min gamle vapendragare Torbjörn Lagmark värd för Gastronauterna och vi får se vad Tobbe bjuder på för trevligheter. På fredag gästar jag Trädgården på Skäret där jag tillsammans med Kalle Bengtsson kör en Gourmetafton för 20 gäster.

Om ett par timmar flyger vi med sjöflyget till Male och vid midnatt vidare mot Doha och sen imorgon bitti hem till Köpenhamn.
Ha en god vecka
Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.