En utsökt butelj i fredags och på onsdag bär det iväg till Bordeaux

En utsökt butelj 1990 Chateau Cheval Blanc avnjöts i fredags

I fredags var jag och Lis hembjudna till Ann & Magnus Alqvist. Jag hjälpte Magnus att köpa på sig lite Bordeaux primeur av årgång 1990, när priserna släpptes ut i maj 1991. På den tiden hade man råd att köpa ”de stora drakarna” innan priserna på högklassig Bordeaux skulle skena iväg. Magnus kom ihåg att han betalt 285:- sek. för Chateau Cheval Blanc. Efter 32 år har vinet stigit i pris till ca. 15.000:- sek. buteljen. Ett pris som självfallet inte är försvarbart, men så otroligt gott och ett fulländat vin.

Jag har sedan starten av mitt vinintresse för fyrtio år sedan alltid kommit tillbaka till en klassisk Bordeaux från en stor årgång när jag får välja ut en favorit.

Chateau Cheval Blanc ligger i St.-Emilion – Cote, med en grusblandad jordmån likt den som finns i Medoc. Därför är druvsammansättningen annorlunda i jämförelse med övriga slott i St.-Emilion och granndistriktet Pomerol där Merlot är en viktig aktör med sin dominans. Här rör det sig om en 30/30/30 fördelning mellan Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon och Merlot. Vinet kan därför jämföras med de stora 1 Cru-slotten i Medoc och Haut-Brion från Graves. På grund av sin betydligt mindre produktion är Cheval Blanc alltid lite dyrare.

För mig är 1990 ett av de största årgångarna enligt min mening, efter att ha följt vinerna under trettio år. Något ovanligt för Bordeaux så har samtliga 1990:or smakat förträffligt redan direkt efter buteljering, även om de nått sin topp idag.
Fortfarande ligger jag själv på några godbitar och mina 1989 har jag inte börjat röra än, då dessa behöver lite mer tid.
På onsdag drar vårens resor igång och jag har fått ett uppdrag av ett företag att anordna en resa onsdag – söndag. Vi flyger ner på onsdag eftermiddag och bor under fyra nätter centralt i Bordeaux på Hotel Majestic ****.

På torsdag besöker vi de båda Grand Cru-slotten i Graves/Pessac-Léognan: Chateau Pape-Clement och Domaine de Chevalier. Dessa båda slotten tillhör den absoluta toppen för vit Bordeaux och deras röda har samma goda anseende, men med betydligt större konkurrens.
På fredag blir det en heldag i Medoc med ett inledande besök på Chateau Margaux som klassades högst 1855 som 1 Cru. Vi fortsätter norrut till St.-Estephe och de båda 2-Cru slotten Chateau Montrose samt Chateau Cos d´Estournel. På kvällen blir det tvåstjärnig middag på Le Pressoir d´Argent – Gordon Ramsay.

På lördag blir det tidig uppstigning för att hinna med så mycket som möjligt. Först åker vi ner till Sauternes och Chateau Suduiraut för att sena på förmiddagen åka norrut och över Gironde-floden till Chateau Beauregard i Pomerol samt Chateau Aguilhe i St.-Emilion. På kvällarna blir det trevliga middagar på olika brasserier.

På söndag kommer jag hem igen och lämnar en ny rapport.
Bästa hälsningar
Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.