Fina dagar i Bordeaux och lite nytt på den franska kroghimmeln

Imponerande källare på Chateau Montrose 2 Cru Classé i St.-Estephé - Medoc i Bordeaux

Förutom mina klassiska gruppresor så får jag ibland uppdraget att skräddarsy en resa. Så har fallet varit denna vecka i Bordeaux. Vi flög ner till Bordeaux i onsdags och har bott på Hotel Majestic i centrala Bordeaux under fyra nätter. I torsdags fokuserade vi på de vita torra vinerna i Pessac-Léognan samt deras röda cabernet-baserade viner. Jag hade bokat in två fina besök på Chateau Pape-Clément och Domaine de Chevalier. Båda slotten har Grand Cru-status för både sina vita som röda viner. Två väldigt fina besök, men så olika.

Det är ett par veckor kvar till primeur-kampanjen på slotten, då de för första gången kan visa upp sina 2021:or. 2021 är en väldigt besvärlig årgång där man drabbades av frost vid ett par tillfällen samt hade extrema mängder regn under våren. Men trots att man tappat stora delar av produktionen så ser man positivt på årgången som till slut gav druvor av mycket god kvalitet. Nu är det upp till bedömarna att avgöra. En sak är säker och det är att Sauternes drabbades oerhört hårt, där man på dagens besök på Chateau Suduiraut berättade att man förlorade 90 % av skörden 2021 och i Barsac i norra Sauternes producerade man inte en enda droppe.

När jag leder en resa med en lite mindre grupp så har jag möjlighet att utnyttja lite andra slott som inte tar emot allt för stora grupper. Detta gäller även restaurangerna, där jag hittade ett nytt riktigt bra ställe som välkomnade mig och min grupp i oktober. På Chateau Margaux var man klar med sin renovering av provningsrummet, även om man fortfarande är restriktiv med besökare. Deras 2010 Pavillon Rouge du Chateau Margaux var alldeles förträfflig, men överglänstes som vanligt av första vinet från 2006. På denna resa upp genom Medoc fokuserade vi på St.-Estéphe och de båda 2 Cru-slotten Chateau Montrose och Chateau Cos d´Estounel. Väldigt pampiga och välmående slott där vinerna fått enorma poäng de senaste åren och stuckit i väg prismässigt. 2015 bjöd man på, vilket vi uppskattade mycket.

Vi har ätit väldigt bra och middagen igår kväll på tvåstjärniga Le Pressoir d´Argent var alldeles lysande. Smakerna satt helt perfekt och jag valde viner utanför Bordeaux denna kväll, då man kan hitta lite andra spännande viner till betydligt vettigare priser. Det blev rätter på ostron, sniglar, pilgrimsmusslor, ryggbiff, ostar samt en chokladdessert. Till detta inledde vi med en Champagne från Béreche, vidare med en vit 2016 Saint-Aubin 1 Cru från Hubert Lamy, sen vit Hermitage från Domaine de Colombier från både 2016 samt 2019. 2000 Chateau Pibarnon från Bandol och till osten 2017 röd Hermitage från Domaine de Colombier för att avsluta med en Vin Doux Naturel från Maury till chokladdesserten. En oerhört lyckad kväll där man verkligen håller ställningarna i Bordeaux när nu Pierre Gagnaire på Grand Maison slagit igen sin tvåstjärna. Gordon Ramsay regerar!

Idag lördag inledde vi med Sauternes och Chateau Suduiraut på morgonen. Deras torra vin var riktigt trevligt och det har blivit en allt större trend att producera vita torra viner, då många hävdar att det blivit en nedgång på söta viner. 2014, 2006 samt 2000 serverades av slottets Sauternes och vi i gruppen hade olika favoriter. Därefter åkte vi upp till Pomerol och Chateau Beauregard. Roxane med sin charm gör besöket till en höjdare och vinerna tillhör idag toppen av Pomerol sedan gruppen bakom Galerie Lafayette samt Cathiard från Chateau Smith-Haut Lafitte tagit över slottet med sina 13 hektar.

Ikväll är det avslutningsmiddag här i Bordeaux och imorgon flyger vi hem. Att röra på sig i gastronomiska vinkretsar gör att man håller sig uppdaterad. Senast nyheten är de två nya trestjärniga restaurangerna på den franska kroghimmeln. Restaurant Plénitude i Paris på Cheval Blanc är den ena med kökschefen Arnaud Donckele vid rodret. Lite mer spännande känns Villa Madie i Cassis nere vid Marseille. Marielle Droisneau har en gedigen bakgrund i köket hos storheter som Michel Bras i Laguiole, Michel Guérard i Eugenie-Les-Bains, Marc Veyrat i Annecy samt Martin Berasategui i Lasarte-Oria utanför San Sebastian. På Réserve de Beaulieu mötte hon maken Dimitri som verkat på Hotel Bristol i Paris, Lucas Carton, La Tour d´Argent samt Apicius i Paris. 2014 fick han två stjärnor på Villa Madie och nu har han erövrat den tredje stjärnan. Igår kväll efter nyheten så kastade jag mig över datorn och gjorde en bokning i slutet av juli.

I veckan hemma inleder jag med en provning för Söderberg & Partners på måndag. På tisdag är det VM-kval och då kanske det blir en sittning. På onsdag är Anders Bergendorff värd på Gastronauterna och vi skall hålla till på Trädgården på Skäret. På torsdag är det en Bordeauxkväll på Hotellet & Co. och till helgen blir det två trevliga middagar med goda vänner.

På lördag är det Allsvensk premiär för HIF och snart går Rögle in i slutspelet i SHL-hockeyn. Det är full fart nu!
Hej från Bordeaux!
Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.