En oförglömlig kväll med Gastronauterna och nu väntar Champagne & Paris

En trevlig burk på 1,2 kilo Oscietra kaviar på Gastronauterna

Det var med viss ångest jag vaknade upp i torsdags morse. Det var dagen efter vår Gastronaut-kväll där Anders Bergendorff stod som värd på Trädgården på Skäret. Ångesten berodde på att jag står som värd vid nästa träff om två månader och hur skall jag kunna matcha denna kväll som utropades som den bästa kvällen någonsin i föreningens 15 åriga historia.

Vi välkomnades med en pyramid av champagneglas där Per Dahlberg hällde upp en Palmér Brut från toppen och de övriga glasen fylldes efter hand då det rann över. På disken fanns en 1,2 kilos burk av Oscietra-kaviar och Kalle i köket serverade oss ett koppel av kreationer med kaviar som huvudnummer. Det serverades två olika Champagne. Först en mogen, brödig gyllene Substance Brut från Jacques Selosse där man kunde utläsa på baksidesetiketten att buteljen var degorcerad 2005. Som motståndare Grand Siècle Laurent Perrier där vi inte kunde utläsa åldern, men Anders berättade att buteljen köpts in för många år sedan och just denna prestige cuvée är ingen Vintage utan en blandning av olika årgångar från Grand Cru fält.

Vi satte oss till bords och det serverades fler rätter med temat på kaviar. Det kom in två nya glas Champagne. Först ett av kvällens största viner som gjorde mig extra lycklig då vinet verkligen nådde upp till sitt helt enorma rykte. En 2000 Krug Vintage Brut som bjöd på den största elegans en Champagne kan uppnå. Därefter 2002 Rare från Piper-Heidsieck som var väldigt god, men mer slimmad och som inte hade en lätt uppgift att komma efter en Krug Vintage.

Kalle är en fena på att baka anklever och det kom in en terrinmed tillbehör samt ett bärnstensfärgat vin med tydliga ålderstecken och nyanser av Sauternes. Det var en Chateau d´Yquem från Anders födelseår 1960. Knäckig, svagt oxiderad men full av storstilad elegans. 62 år gammalt och i full vigör.

Därefter serverades en stor, grillad dansk hummer och till detta tre friska viner där man tydligt kunde känna ett ”Riesling stuk”. Först en ungdomlig, smått spritsig Pichler Grüner Veltliner 2019 Ried Kellerberg Smaragd från Wachau i Österrike. Vidare en tydlig Riesling med en aningens svag sötma 2012 ”Abts E” från Keller i Rheinhessen. Som sista glas i denna flight en mycket tydlig, knastertorr Alsace med bra tyngd. 2003 Clos Ste.-Hune från Trimbach, som många gånger utropats till världens bästa torra Riesling. Väldigt god med något lägre syra än normalt då vinet kom från en extremt varm årgång.

Kalle hade sedan gjort en saltinbakad seabass som serverades med sparris och här fick vi mer tyngd i glasen och man kände chardonnay i två av dessa och någonting udda i mitten. Första vinet bjöd på en hårt rostad ekighet med brända toner i kombination med en väldigt fin koncentration och tydliga toner av Grand Cru från Bourgogne. Det visade sig vara en 2019 Bienvenues-Batard Montrachet från Maison Faiveley i Nuits-Saint-Georges. Så vansinnigt god! I mitten kände jag tydliga toner av Marsanne med viss ålder och vinet var en helt enorm 2010 Hermitage Blanc från Jean-Louis Chave. För mig ett av världens största vita viner. Längst till väster var alla på det klara med att vi var i Kalifornien och det gissades hej vilt på olika gårdar. Det var en 2015 Kongsgaard från Napa Valley och någon tog till så stora ord som att det kunde vara deras toppvin ”The Judge”. Tre helt fantastiska viner.

Det serverades därefter två fina Bresse-kycklingar med goda svampar. Första glaset var det enda vinet denna kväll som föll ur ramen. En 2016 Barolo ”Unoperuno” från Altare. Vinet kändes knasigt och vi var samtliga förbryllade över karaktären från denna annars så stabila producent. Man fick en naturvinskänsla som gjorde oss besvikna. Mittenglaset var en solklar klassisk Bordeaux med ålder och en känsla av en riktigt stor årgång från ett bra slott. 1990 Chateau Cos d´Estournel 2 Cru Classé från Saint-Éstephe som var helt sanslöst god. Från Keller i Tyskland dök det upp ännu ett imponerande vin och denna gång på Spätburgunder från Frauenberg i Rheinhessen.

Till kalven som en extra huvudrätt kom det in tre väldigt fina viner. Först en balanserad, lite svårplacerad Chateauneuf-du-Pape från Chateau La Nerthe av årgång 2007. Mittenglaset var helt fantastiskt, men vi var helt ute och cyklade då de flesta med mig kände vissa fatiga cabernet toner. Men vinet var en helt fantastisk 2009 Cote-Rotie ”La Landonne» från Guigal. Som avslutning var vi samtliga överens om att det sista glaset bjöd på en koncentrerad syrah med påtaglig druvsötma. Sine Qua Non 2013. Oj så gott!!

För att knyta ihop säcken kom det in två bitar hårdost och inte helt överraskande ett glas Port. Jag trodde det var en Colheita. Det vill säga en årgångs-port som legat länge på fat likt en Tawny. Men det skulle visa sig att vara en Taylor´s Vintage Port 1960. En väldigt fin årgång som verkligen är på sin topp. Som avslutning en Tokaji 5 puttonyos från den gamla tiden… vilket inte är värt att kommentera.

Nu kanske ni följare förstår min ångest inför mitt kommande värdskap.

På måndag åker jag ut på min andra resa denna vår. Champagne står på programmet och jag har inbokade besök på Philipponat, Ruinart, Bollinger, Pommery, Deutz och Taittinger. Många trevliga måltider är självklart också inbokade i både Reims och Epernay. Själv har jag kryddat lite under lediga måltider med lite stjärnglans i form av L´Assiette de Champenoise i Reims ***, La Tour d´Argent i Paris * samt Guy Savoy i Paris ***. Om en vecka återkommer jag med en rapport från Champagne & Paris. Det kan säkert handla om klimatförändringar som oroar många producenter då deras kloner av Chardonnay inte är anpassade för högre temperaturer.

Vill ni gå på en trevlig WineMakersDinner så är det nu klart med Casa Silva från Chile tisdagen den 12 april på restaurang Nabo här i Helsingborg. Det är min vän Stephen Ludlam som kommer på besök och presenterar ett koppel av sina viner till en fyra-rätters meny signerad ”Bella”, som äger Nabo.

På Valborgsmässoafton gästar jag Grand Hotel i Mölle där man slår på stort med tema Möllekräftor. Jag kommer att presentera och kåsera kring vinerna. Man erbjuder även övernattning till hyggliga priser.

Jag är så oerhört glad att vara i gång för fullt med mina resor och andra aktiviteter. På de två närmast kommande resorna till Alsace/Bourgogne samt Provence har jag fått något avhopp. Är du sugen på att följa med så återkom till mig och jag skickar ett uppdaterat trevligt program.

Jag får önska er alla en trevlig helg och en fin vecka!
Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.