Väldigt trevlig Toscanaprovning

En riktigt trevlig Toscanakväll med tretton utsökta viner av årgång 2006

I tisdags samlades tolv vinentusiaster på Restaurang Nabo för att prova tretton toppviner från Toscana av årgången 2006 samt avnjuta en bättre måltid signerad ”Bella”. Det har alltid varit en kamp mellan Toscana och Piemonte vilket distrikt som producerar Italiens största röda viner. Och jag är en riktig ”Toscana-kille” efter att ha lanserat boken ”Provsmakning i Toscana” 2009. Men jag vet att det finns andra som tycker annorlunda, vilket jag respekterar.

Det jag gillar med Toscana är deras mångfald och att man även bjuder in lite internationella druvsorter i en inblandning med Sangiovese. Min vän Pelle Wahlström som har en fin källare stod bakom dessa buteljer och jag endast kompletterade med en enda butelj. Eftersom det serverades en fyrarätters meny så hade jag delat upp vinerna i fyra flighter, vilket blev väldigt lyckat.

Vi inledde med tre Super Tuscan på 100 % Sangiovese. Jag kallar dessa Chianti Classico Super Tuscan eftersom det tidigare inte var tillåtet att göra en Chianti Classico på enbart Sangiovese. Vinerna var tvungna att ha en inblandning av Mammolo, Canaiolo eller Colorino. Sedan 2016 är det tillåtet med att Sangiovese uppträder ensam. Men dessa viner har valt att behålla klassningen IGT på sina etiketter.
Flaccianello Della Pieve, Le Pergole Torte samt Percarlo från San Giusto A Rentennano utgjorde denna trio. De båda förstnämnda lyste med en fantastisk elegans medan Percarlo var mer grovhuggen, vilket imponerade mest på deltagarna. Men som sagt tre otroligt trevliga viner som har mycket mer att ge.

Därefter fyra av de bästa producenterna som man kan uppbringa i Montalcino och vinet Brunello di Montalcino. Det finns idag strax under 250 producenter i området och följande fyra tillhör verkligen toppen: Salvioni ”La Cerbaiola”, Cerbaiona, Soldera samt Casanova di Neri ”Cerratalto”. Samtliga viner är rariteter som är högt prissatta där även denna gång de tre första stod för klassisk ”Sangiovese-elegans” och Cerratalto var betydligt tuffare i modern internationell stil, som även här imponerade mest på mina vänner. Men vinet Cerratalto är absolut inte urtypen för en Brunello, men vansinnigt gott och jag är glad för de buteljer jag lyckats att samla på mig genom åren som ligger i tryggt förvar i min källare.

Den tredje flighten var lite mer spretig med först prestigevinet av Isole e Olena i Chianti Classico sen Grattamacco från Bolgheri ute vid kusten, vilket är en Bordeauxblandning samt supervinet på Merlot: Galatrona. Tre underbara viner där min röst föll på Galatrona.

Avslutningen skulle bli lite av Top of the Top med Ornellaia, Sassicaia samt Masseto från Bolgheri. Här rör det sig om de tre viner som verkligen satt Super Tuscan på kartan över Italiens främsta viner. Samtliga oerhört imponerande, men Masseto tog priset med sin enorma koncentration i kombination med härlig druvsötma och ceder. Ett riktigt stort vin som för mig blev kvällens vinnare. Sen inte att förglömma att maten var lysande och framöver kommer jag att dyka upp på Nabo med ett par WineMakersDinners.

I torsdags var smörrebrödstestarpanelen på uppdrag i Köpenhamn och vi gjort ett kärt återbesök på Kanal Caféet som ännu en gång levererade på högsta nivå. Vi satt trångt men gemytligt. Jag körde mina klassiker som currysill, spättafilé med remoulad samt ljummen leverpastej även om jag smakade på både hönssallad samt rostbiffen. Efter att vi var mycket nöjda fortsatte vi till Kjaer & Sommerfeldt för att avnjuta någon god butelj från deras Skattkammare där kunder lämnat in buteljer för försäljning. MEN så hutlöst dyrt!!! Det var helt vansinniga priser och jag tror inte att jag kommer att sätta min fot mer på denna institution. Det enda positiva är att jag kan skruva upp värdet på min egen vin-samling.

Idag är det lördag och i eftermiddag är vi 115 gäster som skall fira Jesper Liljegren på Sillen & Makrillen då han firar 50 år. En av mina absolut bästa vänner som jag har haft så mycket kul med genom åren. Många gånger i skidbacken, på Gastronauterna, privata middagar tillsammans med hans fru ”Smulan” eller på flera av mina resor, senast i Ribera del Duero och Madrid. Jag kommer att hålla ett litet tal och visa filmen då jag och Jesper på ett hotellrum i Cervinia byter skjorta med varandra för att se vem som är tjockast…. Ett vansinnigt roligt klipp där vi båda anser oss vara trådsmala Ha-ha-ha.

I veckan som kommer så inleder jag med en vinprovning på Söderberg & Partners på måndag. På tisdag är det padel-turnering anordnad av fd. MFF-spelaren Tobbe Persson med eftersittning på O´Learys. På torsdag är vi tre par som åker upp till Kenneth & Malin i Sälen. Det blir skidåkning och trevliga måltider fram till söndag då jag och Lis flyger hemåt igen.

Ha en fin vecka!
Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.