Nu i Johannesburg på väg hem efter en månad i Sydafrika

Ett trevligt möte med Giogio och George Dalla Cia på deras krog Pane e Vino i Stellenbosch

I söndags på vår lediga åt jag & Lis lunch med min gamle sommelier-vän Hans Åström och hans Petro på Joostenberg Wine Farm och deras restaurang Kraal. Det vimlar av restauranger som har öppet en söndag och det är en riktig utedag här i Sydafrika. Den höga kvalitén och prisvärdheten är slående. Vi blev serverade en tre-rätters meny för 380 Rand, vilket är ca. 200:- sek. och väljer man viner från gården så blir besöket riktigt billigt och vansinnigt gott.

Ägarinnan Susan serverade oss och vi mindes tillbaka till vårt första möte på Joostenberg, vilket var på nyårsafton 2002. Vi skrattade då vi tänkte tillbaka på den dråpliga tipsrundan där man skulle dyka ner till botten av deras pool för att få tag på en Tonic eller simma ut till mitten av deras damm för att få svaret på en fråga. Jag skickade ut sonen Markus som tappert simmade ut till den lilla ön ovetande om vad som fanns i dammen.

På lediga kvällar har många av mina gäster åkt in till Stellenbosch stad, där utbudet är stort över trevliga restauranger med väldigt hyggliga priser då staden inrymmer 15.000 studerande.
På Rustenberg var Murray Barlow i fin form, men lite stressad då det skulle komma in regn i slutet av denna vecka. På de fält där druvorna är mogna är det viktigt att skörda exakt i rätt tid och då gärna före regnen. Murray åkte runt bland olika block och smakade på druvorna. Rätt sockermängd, mogna skal och att fruktköttet släpper från skalet. Murray Barlow jobbar fortfarande med att om möjligt kunna leverera sina viner till Forsea. Något som väldigt många av mina vänner hoppas på.
Den efterföljande lunchen på Delaire Graff var mycket bra, stället är magiskt men långt ifrån den bästa måltiden på denna resa då också prisvärdheten spelar in.

Gottfried som är chefvinmakare i Marc Kent´s frånvaro gjorde vårt besök på Boekenhoutskloof mycket minnesvärt. Deras nya Chardonnay från Hemel-En-Aarde: Cap Maritime måste vara bland landets bästa. Ett vin jag måste få tag på. Deras Sémillon är ljuvlig och Sverige är deras största marknad för detta vin. De övriga vinerna med deras båda Cabernet Sauvignon´s från Stellenbosch & Franschhoek har under denna månad vid olika tillfällen visat sin storhet.
Tempot går ner ju längre bort man kommer från Cape Town och rekordet slås alltid i Franschhoek, även om lunch på La Petit Ferme var alldeles lysande….. men det tar tid.

Onsdagen inleddes med ett känslosamt besök hos min vän Bruwer Raats. Han höll ett brandtal till mig för allt vad jag gjort för många av vingårdarna i Sydafrika. Han och landet var speciellt tacksamma att jag genomfört två resor detta år trots 26 avhopp, i en tid då Covid drabbat landet oerhört hårt. Och jag kan intyga alla hemma att vi inte skänkt en tanke under denna månad här i Sydafrika på Omicron, då vi har njutit i fulla drag. Han berömde mig även för att ha gjort en resa på egen hand under tio dagar för att kontrollera att allt har varit precis som vanligt. Som jag alltid sagt – Jag kör absolut ingen resa och inte Sydafrika är som vanligt och det finns någon avrådan. Efter Rögle´s Champions-Leagueseger i ishockey var Bruwer dressad i Rögle tröja.. Bruwer höll sedan i en fin provning av sex viner och pratade mycket om ”terroir” där man skulle känna inslag av ”wet stone” i hans viner. Han är mästare på både Chenin Blanc och Cabernet Franc vilket han återigen bevisade.

Giorgio Dalla Cia har jag inte stött på sedan jag gjorde boken Provsmakning i Sydafrika för femton år sedan. Efter att han gått i pension som vinmakare på Meerlust fortsatte han med sin Grappa och senare även utsökta viner. Pane e Vino ligger i ett industriområde utanför centrum av Stellenbosch, där hans svärdotter driver denna italienska bistro. Min vän Stephen Ludlam bjöd dit mig och Lis på en lunch i onsdags. Vi välkomnades av sonen George med en variant av prosecco. Jag blev blixtförälskad i stället och undrade varför jag inte hittat hit tidigare? Maten var helt fantastisk med pasta med gorgonzolasås samt Osso Bucco. Till detta hans båda toppviner Teano och Giorgio. Som avslutning hans tio åriga fatlagrade Grappa. Giorgio öppnade upp en butelj Meerlust Rubicon från hans premiärårgång 1980. Ett vin som var mer intressant än en stor njutning. Jag kommer absolut att återvända till denna bistro vid mitt nästa besök i Sydafrika strax innan jul detta år.

På kvällen skulle vi knyta ihop säcken med en avslutningsmiddag på The Vine Bistro at Glenelly. Nicolas som är dotterson till legendariska Mme. Lencquesaing från Chateau Pichon-Lalande höll i middagen som var alldeles lysande med deras Chardonnay Réserve 2019 samt Lady May 2010. Under resan har vi upplevt många gastronomiska höjdpunkter, men som tidigare utropades denna middag som resans bästa.

I torsdags checkade vi ut från Spier Hotel och flög upp till Hoedspruit för två avslutande dygn med safari. Hettan på 38 grader slog emot oss och gruppen var enormt laddad inför 5 game drives. Vi har sett samtliga Big Five förutom leopard. Återigen stötte vi på en svart mamba i vår bil. Höjdaren var ändå vår sista drive i morse då vi kom väldigt nära tre lejon och samtliga fick fina bilder. N u sitter jag på Johannesburgs flygplats och väntar på att flyga hemåt via Frankfurt till Köpenhamn. Jag har redan bokat upp samtliga hotell och safari lodgen inför både 2023 och 2024.

I veckan räknar jag med mycket padel och bastu. På tisdag kväll håller jag och Per Wahlström i en mycket fin provning på Nabo Matbar. Det blir en exklusiv provning av det bästa från Toscana i årgång 2006. Tretton höjdarviner är inplanerade och till helgen får ni en rapport om något vin rådde på Masseto från Bolgheri. Det ryktas om en tur till Köpenhamn med ”smörrebrödstestarpalen” nu på onsdag. På fredag håller jag en provning för Möllan i Hittarp/Laröd och på lördag blir det stort kalas då Jesper Liljegren har 50 års kalas på Sillen & Makrillen.

Mycket kul har fallit på plats och nästa vecka räknar jag har klart med 6-7 riktigt trevliga vinmiddagar denna vår. Jag hoppas att ni får en fin vecka och vi håller kontakten

Håkan

One thought on “Nu i Johannesburg på väg hem efter en månad i Sydafrika

  1. Hej Håkan,

    Pensionärerna ser fram emot din återkomst.

    Kan man boka in sig på Naboprovningen?

    Peter

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.