Korsika.. en semester som slår det mesta. Och vi har en dryg vecka kvar i detta paradis.

När Sverige för tillfället upplever den kallaste starten på juli månad på över fyrtio år så har vi verkligen prickat rätt. Jag och Lis har de senaste åren valt att uppleva nya platser på vår sommarsemester. Det började med Skiathos i Grekland följt av Positano på Amalfi-kusten och förra året Kroatien med sina fantastiska öar. Under Båstad-tennisen förra året träffade jag min vän Anneli Johansson som nyss var hemkommen från en sagolik upplevelseresa till Korsika. Det tog ett tag.. sen damp det ner en mycket fullmatad reseberättelse i min mail. Vi fick ovärderliga tips och valde ut vissa delar som jag tror passar vår smak. Och än så länge är vi helt lyriska.

Korsika är märkligt nog inte så välbesökt av våra vänner. Många säger att de hört att här är fint, men inte själv varit här. Ön ligger 17 mil från fastlandet i Frankrike. 9 mil från Italien och endast en dryg mil från Sardinien som vi kan se från vårt hotell i toppen av byn Bonifacio. Vi startade vår resa i tisdags med flyg till Nice där vi stannade över natten på Hotel Beau Rivage mitt i smeten. Vi kom fram sent och det blev en rask promenad till La Pizza CreSci som är ett legendariskt pizzaställe som även finns i Cannes. I onsdags flög vi med Air Corsika en knapp timme till den sydligast belägna flygplatsen på Korsika: Figari.

Vi hämtade ut vår lilla hyrbil och körde en knapp kvart till den urvackra byn Bonifacio. Jag har sett mycket i mina dagar, men utsikten från Hotel Genovese ner mot hamnen var oerhört vacker och denna bild får bli veckans dragare. Här bor vi under fyra nätter och av en slump bor även Catta & Anders Axelsson på samma hotell. Vi har haft oerhört trevligt tillsammans fram till att de lämnade Bonifacio imorse.

Det har blivit båttur längs med kusten där skepparen lagade pasta med en halv hummer som sköljdes ner med underbart sval rosé. Vinerna på Korsika har ett ganska gott rykte och mellan 1960 – 1976 utökades odlingsarealen rejält. 1968 satte man verkligen Korsika på den franska vinkartan när området Patrimonio med den första appellationen. De vita vinerna av klass framställs mestadels av Vermentino. Annars rör det sig om för mig totalt okända druvsorter som Niellucio och Sciacarello som oftast blandas med Grenache eller Syrah.

Jag och Lis har valt den sydöstra delen av ön för att bilder på fantastiska badvatten lockade oss hit. Kristallklart vatten och mycket är naturstränder och man slipper att trängas med horder av turister. Allt är oerhört avslappnat och enkelt här. Beträffande gastronomin så handlar väldigt mycket om chark typ coppa och massvis med goda get- och fårostar. Inspirationen från Italien är slående och man hör väldigt mycket Italienska i gränderna här.

Vi fortsätter vår resa i morgon för fem nätter i Santa-Giuglia som lär ha väldigt fina avkopplande stränder innan vi avslutar med Porto-Vecchio de tre sista nätterna. Där lär även öns bästa krog ligga och på denna tvåstjärniga restaurang har vi bord på lördag. Jag återkommer till nästa helg med en uppföljning av denna helt makalösa resa. Har ni inte planerat in något längre fram i sommar eller till nästa år? Då kan jag varmt rekommendera Korsika även om man får slå itu sina spargrisar för prisläget är ganska högt här.

Ha en riktigt fin vecka

Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.