Helt magiskt bra på Korsika och så oupptäckt

Semestern här på Korsika börjar lida mot sitt slut och på måndag flyger jag och Lis hem från flygplatsen i Figari med mellanlandning i Nice för att fortsätta till Kastrup. Jag vill inte vara tjatig men jag måste nästan utropa detta semesterparadis som det bästa jag upplevt i Europa. Efter elva dagar här på den södra delen av Korsika har vi inte hört en enda svensk. Här är det bara franska och italienska som pratas och det gäller även menyerna där engelskan lyser med sin frånvaro.

Ni får inte missförstå mig. Jag älskar att träffa svenskar när jag är ute och reser. Men Mallorca som jag älskar känns inte lika exotiskt längre och man stöter på halva Helsingborg när man besöker underbara Palma och deras närliggande stränder. Det som förvånar mig är att Korsika, denna pärla är så fullständigt oupptäckt.

Det är oerhört lätt att ta sig runt med sin hyrbil. Inga köer och väldigt bra skyltat. Helt enorma badvikar med det bästa badvatten jag upplevt som är i klass med Maldiverna. Sen är det smidigt att ta sig hit och då förvånar det mig ännu mer varför ingen väljer att åka hit. Som 58-åring imorgon den 14 juli skäms jag nästan att jag inte besökt ön tidigare.

Vi bytte det fina boendet i Bonifacio mot betydligt enklare vid stranden i Santa-Giulia. Det hotellet håller jag som max tvåstjärnigt, men här betalar man för läget. Granne till vår lilla lya fanns en enstjärnig krog som besöktes i veckan. Dessvärre inga direkta hejarop utan maten var väldigt mossig där det kändes att köksmästaren borde pensionera sig trots försök att vara lite kreativ. Jag fick en känsla av att kvällens inbokade tvåstjärniga krog skulle hålla samma stil vilket gjorde att vi avbokade kvällens gastronomiska äventyr. Vi gick från krogen med en ny kunskap om öns viner och vi imponerades stort av ett vitt vin.

Jag har valt att ha semester och inte besöka några vingårdar här på Korsika även om de är välkomnande med inbjudningar till provsmakning och inköp. Vi har druckit massor av god rosé som håller högsta klass. På den röda sidan kör man väldigt mycket BIO och jag har flera gånger funnit att man anammat ”naturvinsköret” , vilket jag avskyr. Vinerna känns inte riktigt färdiga i processen utan lever sina egna liv. Detta gör att jag kommer hem från Korsika med vidgade vyer, men inga buteljer i bagaget.

Vi har hittat en favoritstrand i Palombaggia strax söder om Porto-Vecchio där vi njuter i fulla drag. Det nya boendet de tre sista nätterna här i Porto-Vecchio är ett lyft. Idag körde vi upp i bergen på slingriga vägar och jag fick en ”Nya Zeeland känsla”. Hisnande bergsknallar och dalar med fantastiskt vegetation. Längs vägen strosade vilda getter och en familj med två kor och två kalvar låg och vilade alldeles vid vägkanten. Vem ägde dessa? Efter ett par timmars klättring kom vi ut till kusten och fann ännu en pärla. Pinarello är säkert bara ännu en strand i mängden. Men vi älskade den.

Imorgon den 14 juli är det som ni vet Frankrikes nationaldag och av en händelse fyller jag 58 år. Det blir inget direkt firande utan det sparar vi till när vi ses med våra ungdomar. Min vän Jonas Linné som sköter min websida är i full gång med att uppdatera och lägga ut alla nya resor för 2020. I dagarna kommer säkert allt vara klart och jag är oerhört tacksam för Jonas fina hjälp.

Många går och väntar på att Forsea, den batteridrivna färjelinjen som går mellan Helsingborg & Helsingör kommer att lansera alla Sydafrikanska viner som köptes in för ett par månader sedan. Så fort jag har prislistan kommer jag att publicera den. Men det sägs att försäljningen tar fart nu på måndag den 15e. Då vet jag att det blir rusning och många som vill göra prisvärda inköp från några av mina favoritproducenter.

Väl hemma i Helsingborg så är det ledighet framöver och i veckan kommer jag att som vanligt besöka tennis-veckan i Båstad. Tyvärr är inte startfältet så värst lockande och riktiga dragplåster saknas av årets upplaga. Mitt första arbete efter avslutad restaurangskola var just i Båstad på Hotell Skansen sommaren 1978. Den sommaren minns jag att jag gick back och fick låna pengar av min mor. Det starkaste minnet den sommaren var självklart att Björn Borg vann turneringen. Det blir även lite goda middagar som är inbokade längre fram i veckan med goda vänner.

Nu skall jag var hemma… och det skall bli så skönt!!

Ha en bra vecka

Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.