Oerhört vackert och välsmakande på Villa Madie ***

Oerhört vackert och välsmakande på Villa Madie ***

Efter bedrövelsen hos Troisgros förra söndagen skulle det bättra sig i måndags. Då begav vi oss från Ouches-Roanne ner till kusten och staden Cassis. Här ligger en av Frankrikes två nya trestjärniga restauranger. Villa Madie fick sin andra stjärna 2014 då Dimitri Droisneau drev krogen själv. Han hade en gedigen bakgrund från några av de främsta köken som Hotel Bristol, Lucas-Carton och La Tour d´Argent i Paris. På vägen träffade han sin hustru Marielle då de tjänstgjorde tillsammans på Réserve de Beaulieu nere på Cote d´Azur i Beaulieu-Sur-Mer. Marielle hade också en imponerande bakgrund hos Michel Bras i Laguiole, Michel Guérard i Eugenie-Les-Bains, Marc Veyrat i Annecy och min favorit Martin Berasategui utanför San Sebastian.

I år tillkännagavs deras tredje stjärna vid en ceremoni i Cognac och nu vallfärdar många gourmander till detta vackra ställe med vidunderlig utsikt ut över medelhavet. Modernt, vitt och stilrent inrett och det andades spänning och kvalitet på samma gång. Vi valde den stora menyn med åtta rätter där merparten kom från havet. Det var bara kaninen till huvudrätt som skilde sig från havets läckerheter. Rätterna var oerhört vackra, välsmakande och man fick en liten förnimmelse av Frantzén där allting är så gott. Här fanns inga dalar i menyn utan vi satt och klappade händerna av förtjusning.

Vi valde en Béreche Champagne som drink och man arbetar inte med någon av de större husen i Champagne. Vi skulle egentligen tagit något från Provence, men blev sugna på en 2015 Meursault-Charmes 1 Cru från Michel Bouzereau och därefter en 2008 Morey-Saint-Denis ”Les Chaffots” från Hubert Lignier. Denna kväll rankar jag som en av mina bästa restaurang-upplevelser och en av mina toppar bland treor. Menyn kostade hälften i jämförelse med Paris trestjärniga restauranger. Vi promenerade hem till vårt hotell beläget i hamnen och somnade mycket gott med våra fina upplevelser.

I tisdags sammanstrålade vi med sonen Markus och hans Sofia. Vi har hyrt ett hus i Antibes under de sex nästkommande nätterna. Först ett riktigt stort inköp då vi fyllde kylarna med godsaker eftersom vi lagade all mat tillsammans hemma om kvällarna. På dagarna har vi sökt oss ner till havet och vi har unnat och att ligga på två olika beach klubbar.

La Baiee D´Orée ligger ute på Cap d´Antibes med fantastiskt vatten i denna badvik. Maten är ok där, men vi unnade oss ett par luncher på Plage Keller med ett betydligt större utbud både vad det gäller mat och vinlista. Den andra beach klubben ligger i Cagnes-Sur-Mer och heter La Spiaggia. Väldigt trevligt beläget vid strandkanten och god mat.

Vi har hållit oss uteslutande till viner från Cotes-de-Provence. Måste erkänna att rosévinerna är väldigt lika i stilen och man blir aldrig besviken. Finns Whispering Angel från Chateau d´Esclans så har vi beställt den. På kvällarna har det varit mycket rött till lite grillat. Här har vinerna varit stabila, goda men lyfter aldrig till några högre höjder. De passar utmärkt här på plats och ställe. Någon kväll uppgraderade vi vinerna med Rhone-vin från Saint-Joseph och direkt hände det lite i glasen. Jean-Luc Colombo var ett av vinerna och det andra var samarbetet mellan Gaillard/Villard/Cuilleron.

En kväll gick vi på krogen och det fick bli den legendariska, kändistäta krogen Mamo-Michelangelo nere vid Port Vauban. Här är det italienskt som gäller och vi njöt av husets specialiteter där jag själv beställde in en Osso Bucco. Man kunde beställa en Masseto för 55.000:-, Latour, Petrus och Mouton för 35-55.000:-…. men det hoppade vi över. Det blev husets Champagne från Perrier-Jouët, Pinot-Grigio från Alto Adige samt en Querciabella Chianti Classico… som gick att lösa

I skrivande stund är det söndag kväll. Vi har en sista kväll i huset med lite kylskåps-rensning. Imorgon checkar vi ut och ungdomarna tar vår bil och fortsätter till Saint-Tropez. Jag och Lis blir avsläppta på vägen i Cannes där vi bor fram till lördag. Jag älskar Cannes och jag besökte denna ort första gången 1978 som tågluffare. Sen blev det 19!! år på raken och jag har koll på prisvärda ställen kan jag lova. Det behöver inte bli så dyrt bara för att man är i Cannes på Franska Rivieran. Vi kommer att ligga på Le Benetier under dagarna och på kvällarna blir det lite trevliga, gemytliga krogar. Vi kommer b.l.a att träffa vännerna Monica & Leif Cameras, som bokat in lite trevligt.

På lördag vänder vi blad på denna resa och hämtar upp Camilla & Mats Nihlén på flygplatsen i Nice. Vi kommer då att stanna ett dygn i Menton alldeles öster om Monaco. På lördag har vi ett bokat bord på trestjärniga Mirazur som för något år sedan rankades som Etta i världen. Jag återkommer nästa söndag med en rapport innan resan fortsätter in i Italien

Bästa hälsningar
Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.