Nu har Tour de France startat med besök hos Troisgros

Ett stopp i byn Puligny-Montrachet för ett gott glas

I lördags lämnade jag och Lis Helsingborg för en ny Tour de France likt förra årets resa. Denna gång kommer vi att avsluta med Verona och operan Turandot om ett par veckor.

Det var lite köer runt Lübeck och Hamburg vilket gjorde att det tog fjorton timmar innan vi anlände till Kaysersberg och Mme. Keller på Hotel Remparts. Det blev lite sniglar och en efterlängtad choucroute med efterföljande Munster-ost och en Riesling från Domaine Weinbach. Vi fortsatte söderut med ett stopp i byn Puligny-Montrachet, där vi tog ett glas premier cru i solen i deras Caveau. Vi unnade oss en bättre lunch på enstjärniga Le Montrachet som presterade betydligt bättre än föregående år. Här var vi lite otrogna mot byns vin Puligny-Montrachet då man hade en 2018 Chablis 1 Cru ”Montee de Tonnerre” från favoriten Raveneau till ett mycket bra pris. Vidare körde vi på mindre vägar i ett par timmar för att komma fram till byn Ouches utanför Roanne.

Här ligger ett gastronomiskt tempel som firade 50 år som trestjärnig restaurang 2018. Troisgros!! Allt började 1930 då paret Jean-Baptiste & Marie Troisgros sålde sin coffee shop i Chalon-sur-Saone för att flytta till Roanne där de öppnade Hotel Moderne. Deras båda söner blev upplärda i Paris på de berömda krogarna Maxims och Lucas-Carton samt på La Pyramide i Vienne där de arbetade tillsammans med Paul Bocuse, som blev en av deras bästa vänner. I början av 1950-talet började Jean & Pierre att arbeta för familjen. Framgångarna lät inte vänta på sig och 1956 fick man sin första stjärna, 1965 den andra stjärnan och 1968 sin tredje stjärna.

Tågstationen i Roanne där krogen låg blev vida berömd och ansågs vara världens mest berömda tågstation. Michel som är den tredje generationen anslöt till familjen tillsammans med sin hustru Marie-Pierre 1983. Restaurangen bytte namn till Central och man provade sina vingar med projekt i b.l.a Tokyo. Det var sedan dags för den fjärde generationen där äldste sonen César visat framfötterna efter studier i både Kalifornien som Katalonien i Spanien. 2014 förvärvade man den stora gården i Ouches utanför Roanne och öppningen till detta gastronomiska tempel ägde rum 2017.

Hur var då besöket? Hela detta place är helt makalöst, oerhört stilfullt och med en helt fenomenal personal vid varje position. Rummet var smakfullt inrett i modern stil och vi kopplade av ett par timmar vid den fina poloen innan vi gjorde oss redo för middagen.

Källarmästaren välkomnade oss och tog oss via vinrummet in i köket där Michel Troisgros själv tog emot. Vi pratade länge och väl om Stockholm och vad jag pysslade med i min yrkesroll. Michel hade varit på Frantzén när krogen var tvåstjärnig och låg i gamla stan. Han lät väldigt imponerad. Ute i trädgården tog vi ett glas Champagne då vi samtidigt beställde kvällens avsmakningsmeny. Förväntningarna var skyhöga och vi förväntade oss en oförglömlig kväll. Jag beställde en butelj 2018 Chassagne-Montrachet 1 Cru ”Les Ruchottes” från Ramonet samt en 2009 Cornas från Auguste Clape.

Rätterna hade ett väldigt ”rött inslag”… hallon, jordgubbar, rödbetor, vattenmelon etc..och efter ett par rätter tittade vi på varandra undrande – tycker du att detta är bra?… Nej! Och så fortsatte hela måltiden, med inte en enda rätt som skulle platsa på en enstjärnig krog och Troisgros har tre. Men lammsadeln måste väl vara helt utsökt!? Nej inte den rätten heller då lammet var torrt och överkört. Ost-vagnen var höjdpunkten tillsammans med en marängdessert annars var hela måltiden en stor besvikelse. Servicen var helt underbar och kämpade på.

Som det kan bli. Utan tvekan ett av mitt livs största, gastronomiska besvikelser.

Idag bär det iväg vidare ner till kusten och staden Cassis alldeles öster om Marseille. Här ligger en av årets nya trestjärniga tillskott i Frankrike. Villa Madie är krogen och den andra ligger i Paris och heter Plénitude. På tisdag åker vi till Anibes där vi hyrt ett hus med sonen Markus och hans Sofia. Det blir mycket matlagning hemma i huset och avkoppling på Cap d´Antibes under dagarna. Nästa helg återkommer jag med rapport från Villa Madie samt vad som är på gång veckan därpå.

Njut och ha det så underbart!
Bästa hälsningar
Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.