Trevligt att jämföra samma typ av viner och upptäcka skillnaderna

Ett trevligt minne från Restaurant La Tour d´Argent i Paris i våras. Krogen är stängd för renovering fram till mars 2023 och vi har fått hitta två bra alternativ vid vår kompis-resa i september

Det är semestertider och vi har umgåtts mycket med vänner den gångna veckan. Det har blivit en del intressanta jämförelser vad det gäller viner som konsumerats och det händer att man även blir rejält överraskad.

Vi var några vänner som avnjöt en trevlig middag på Nabo och där jämförde vi två vita Rhoneviner från appellationerna Saint-Peray och Saint-Joseph. När jag besöker bättre restauranger så brukar jag ofta leta efter den typen av vita viner. Först och främst är Marsanne en mycket intressant druva med många ansikten. Den passar utmärkt till gastronomi från olika kök och dessutom är dessa viner väldigt prisvärda oavsett producent.

Vidare jämförde vi två riktigt trevliga viner från Piemonte. Larigi från Elio Altare, vilken är gjord på Barbera druvan och som motpol en Barolo Lazzarito 2010 från Ettore Germano. Även om Barolo har ett skyhögt högre anseende så föredrog 11 av 12 personer Barberan med sin mer fruktdrivna och eleganta stil.

Det var även intressant att se hur Rust En Vrede Cabernet Sauvignon ”single vineyard” stod sig mot den tre gånger dyrare 2013 Beringer ”Private Reserve” Cabernet Sauvignon från Napa Valley. Här var alla överens om att det var jämt skägg mellan dessa båda stora viner med en kombination av kraft och elegans i bästa ”nya världen stil”.

Vid en middag hos mig och Lis i fredags inledde vi med en magnum Aalto PS Ribera Del Duero från 2014. Ett makalöst populärt vin som producerats sedan 1999. Alltid full av kraft och en rejäl portion rostad ek. Mot detta vin ställde jag deras standard Aalto fast från 2009. Ett minde pompöst vin där det visade sig att de ytterligare fem åren i källaren hade gjort susen. Ett alldeles underbart vin som slog storebror på fingrarna. För tillfället njuter en hel värld av deras nylanserade viner av årgång 2019. Fullständigt horribelt när man vet vad som händer med vinet i buteljen om det får lite mer tid. Det är som att plocka ett äpple ett par veckor innan det är moget, och konstatera att äpplet är surt!?

Samma sak säger jag till mina kunder som de senaste veckorna hämtat upp sina Éxzito 2020. Det är bara att glömma vinet i minst två år. Jag kommer inte att röra mina buteljer förrän tidigast 2025. Då kommer vinet att visa sin storhet då alla komponenter integrerats i vinet på ett bra sätt. Jag drack strax före midsommar Éxzito i årgång 2018. Jag har inte rört detta vin på två år och vilken skillnad och så positivt vinet utvecklats på dessa år.

Jag har även hunnit med att testa 2013 Moët & Chandon Grand Vintage. Ett riktigt trevligt vin i en light version av Dom Perignon med sin generösa druvighet. Patz & Hall Chardonnay 2016 från Napa Valley är en annan godbit, om man föredrar ett vin med lite mer generös fatkaraktär. Hacienda Monasterio 2016 från Ribera del Duero på magnum är ett annat vin där jag fortfarande kan känna eftersmaken.

Nu går vi in i en ny vecka. Min vän Jonas Linné som sköter min hemsida har precis lagt upp en del resor inför 2023. Det är mycket möjligt att ett par resor kommer att tillkomma, då jag inte riktigt bestämt mig. Klart är att det blir samma resor 2023 som 2022 på hösten då samtliga resor är fullbokade denna höst.

Denna söndag har jag precis tittat klart på finalen i Wimbledon och i veckan startar ”herr-veckan” i Båstad. Jag inledde min karriär som kypare 1978 på Hotel Skansen (Sand) och sedan dess har jag bevittnat denna turnering på plats nästan varje år. Detta år känns det extra intressant då startfältet är bättre än på länge. Det blir garanterat 3 – 4 dagar i Båstad denna vecka. Sonen Markus är hemma från Stockholm och imorgon måndag skall vi se HIF-Djurgården på Olympia, med en god pizza på Regio innan med kamraterna Bosse & Jarl.

På tisdag gästar jag Kullabergs vingård och leder en provning på fyra röda favoriter och jag tänkte presentera Quinta do Crasto Touriga Nacional från Douro, Éxzito från Ribera del Duero, Gravel Hill Syrah från Hartenberg i Stellenbosch samt Brunello di Montalcino Casanova di Neri ”Tenuta Nuova” från Toscana. På onsdag är det konsert på Sofiero Gård med vänner då Eric Gadd uppträder. På torsdag skall vi ha klassträff med utgångsklassen på Fredriksdalsskolan som gick grundskolan tillsammans. Vi skall gästa Pålsjö krog denna kväll.

Sen laddar jag inför bilsemester i Frankrike & Italien.
Vi hörs av till nästa helg med nya upptåg
Bästa hälsningar
Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.