På väg till Bordeaux med två resor framför mig

Chateau Léoville-Poyferré är ett av de slott vi besöker under mina två kommande resor

I veckan har jag varit på hemmaplan med fyra olika uppdrag på kvällarna. Det har blivit bastubad varje dag, då jag rensat kroppen efter 21 dagar i Spanien. Det har även blivit ett par goda middagar med start i fredags hos Maggan och Tomas i Malmö. Som vanligt bjöd man på högklassig kokkonst och man hade slagit knut på sig själv när det gäller vinvalet.

Vi blev b.l.a bjudna på en 1995 Chateau d´Yquem från Sauternes. Ett vin som det varje gång är ett stort tillfälle när det avnjuts. Lika briljant som vanligt med sin igenkännande saffransdoft. På slottet producerar man även ett torrt vitt vin under namnet Ygrec. Jag har testat vinet många gånger och det känns lätt igen då vinet har en förnimmelse av Sauternes i doften trots att vinet är torrt. Men man har ändrat stil totalt och ”Sauternes-tonerna” är borta. Numera smakar vinet mer som en klassisk, torr och god Graves. Vi njöt även av de båda Italienarna 2014 Ornellaia samt 2011 Tignanello, men priset tog en fullständigt lysande 1985 Chateau Beau-Sejour Becot från St.-Emilion. Att få dricka en gammal, god klassisk Bordeaux är bland det bästa jag kan tänka mig. Både jag och Tomas har fyllt 60 i år och med glödgad tång öppnade han en 1961 Krohn Vintage Port.

Jag och Lis hade en egen god middag igår (läs lördag). Denna kväll tog vi ut svängarna rejält. Vi startade med en 1992 Bollinger Grande Année. Nästan trettio år gammal och oerhört fräsch än idag. Jag har kommit över en riktig raritet från Jerez. Vina Corrales är en Fino Sherry som produceras av Peter Sisseck på Pingus i Ribera del Duero. Jag vet att torr sherry är mycket speciellt, men att tre av damerna inklusive Lis inte kunde få ner vinet förvånade mig. De dissade denna sherry totalt. De två återstående flaskorna får jag välja gäster med omsorg. 2001 Chateau Rieussec från Sauternes blev ”Wine of the Year” i tidskriften WineSpectator för en herrans massa år sedan och vinet var ljuvligt storstilat. Till Mölle-kräftorna blev det två klassiska vita från Bourgogne 2014 Saint-Véran C.C.P från mästaren Guffens-Heynen samt den lite udda 2018 Corton från Maillard. En vit Corton är extremt ovanlig. Jag öppnade sedan ett koppel röda viner med ett inledande vin med tydlig ålderston: 2003 Clos Erasmus från Priorat. Väldigt gott men efterföljande vin skulle ta priset: 1989 Chateau Latour 1 Cru från Pauillac. Så vansinnigt gott med källartoner, som faktiskt kan förväxlas med korkskada, vilket några av gästerna kände till en början. Men gästerna skulle utropa ett annat vin som kvällens största: 2010 Materium från Maybach i Napa Valley. Detta vin köptes på plats för 165 dollar och jag hade inte smakat vinet själv innan. Detta var ett tips från sommeliern i vinbutiken Dean & Luca i St.-Helena och det var helt fantastiskt. 1998 ”Thomson Family” från Best´s i Great Western norr om Melbourne är en raritet, men gästerna tyckte att denna Australiensare var något för syrlig? Vi rundade av med en fyrtio år gammal underbar Vintage Port: Warre´s 1980 som var sanslöst bra.

Denna söndag skall jag stryka och packa inför Bordeaux i två veckor med start imorgon. Detta är mina sista resor detta år och jag ser fram emot att få komma ner till Bordeaux och guida mina resenärer.

På programmet står besök på följande slott: Domaine de Chevalier, Lascombes, Léoville-Poyferré, Lynch-Bages, Gruaud-Larose, Coutet, Guiraud, Beauregard, Canon-La-Gaffeliére samt Mouton-Rothschild. Det finns ingen arrangör som besöker lika fina slott och det är inte konstigt att just denna resa är fulltecknad både 2022 och 2023.
Som vanligt varvar vi besöken med trevliga måltider.

Jag kan även nämna att nu finns Éxzito på hyllorna i två butiker, då vinet haft en stor efterfrågan. Artikelnumret är 50591 och denna 2019 kostar 339:-.

Jag vill önska er alla en fin vecka
Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.