Sista veckan med uppdrag innan jul och en kortresa till Paris

Jag går nu in i den sista veckan för detta år med lite uppdrag. På tisdag är det den sista kvällen på min vinkurs på Jacob Hansens hus här i Helsingborg. Mina trevliga deltagare har en önskan om riktigt goda viner från Kalifornien och inte mig emot. Jag älskar dessa viner och hade gärna önskat att få arrangera en resa dit igen likt förra våren till San Francisco & Napa Valley i kombination. Det som hindrar mig är delvis det tuffa dollar-läget och allt kontraktskrivande för att bara boka en lunch.

På fredag har jag ett uppdrag för min vän Jarl Cederholm som får gäster till Helsingborg från världens alla hörn och jag likt förra året kommer jag att hålla i en bättre provning i samband med en god middag.

Veckans bild kommer från en vinkväll som jag höll i på Gastro i torsdags. Till varmrätten provade vi några av mina favoriter från Bolgheri från den Toscanska västkusten. Två viner kom från favoriten Macchiole där man gjort sig kända genom sina tre endruvsviner på Cabernet Franc, Syrah samt Merlot.  Denna kväll avnjöt vi Scrio som är husets utsökta Syrah och för mig ett av världens största viner på Merlot: Messorio. Mot dessa viner den klart mest lysande stjärnan Ornellaia från årgång 2010. Strax utanför Bolgheri ligger den lilla byn Bibbona där vinet Biserno kommer från. Det var när Ludovico Antinori sökte nya utmaningar efter att hans vin Ornellaia fått alla utmärkelser man kan tänka sig. 100 poäng av Parker samt titeln ”Wine of the Year” av tidskriften WineSpectator. Ludovico hade fått nys om en befintlig odling med samma potential som odlingarna i Bolgheri. Han slog till och köpte vingården med sina fantastiska planteringar. Som vinmakare anställde han min vän svenskan Helena Lindberg som i samarbete med oenologen Michel Rolland skulle få hyfs på detta vin. Vid vår vinkväll drack vi 2007 som är premiär årgången. Ett helt magiskt vin!

För er information så var vi några som fortsatte bort till Bara Vara, där man har den senaste ”Wine of the Year” 2015 Sassicaia till ett ”bra pris”. Folk vallfärdar efter detta vin… vilket jag inte alls begriper. Självklart är det bra, men bäst i världen av 28.000 testade viner?

På onsdag och torsdag blir det ett litet knasigt upptåg. Vi är sex vänner från b.l.a smörrebrödstestarpanelen som flyger till Paris på onsdag morgon. Direkt efter landning tar vi oss till hotellet i Quartier Latin och checkar in. 12:30 har vi bort på legendariska Restaurant La Tour d´Argent. Denna krog som jag besökt så många gånger. Första gången för 35 år sedan då jag firade mamma Elvy på hennes 50-års dag. Sedan 1890 har man serverat sin Caneton La Tour d´Argent vilket är en unganka som är sex veckor gammal och som avlivats genom strypning och skickas på isblock till krogen. Denna anka är en klassiker, men det är gäddquenellerna som lockar mest. Vi kommer att ha en långlunch med många goda viner. En rapport följer till helgen.

På kvällen blir det brasseriet Grand Colbert med klassiker som ostron, sniglar, kalvbräss, kalvnjure osv. På torsdag innan vi flyger hem blir det ett trestjärnigt besök på L´Epicure på Hotel Bristol med ännu en välsmakande långlunch.

Det fortsätter att regna här i Helsingborg. Blåsigt, grått och trist väder och inte utan att man börjar längta till det södra halvklotet där idag på morgonen Kapstaden visade en temperatur på 27 grader.

Ha en fin vecka!

Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.