Många fantastiska viner den senaste veckan

Mitt senaste inlägg på denna sida kom in redan förra fredagen då jag uppmanade alla mina följare att köpa på sig några buteljer Vintage Port 2017. Sedan dess har jag haft möjlighet att få prova några av mina verkliga favoriter under den senaste veckan.

Redan på fredagen var jag och Lis hembjudna till Jesper & ”Smulan”. Förutom enastående mat så bjöd man på verkligt goda viner där jag främst vill lyfta fram en magnum av 2007 Ornellaia från Bolgheri i Toscana. Detta är utan tvekan ett av Italiens största viner och varje gång jag får tillfälle att testa detta vin är det ett stort ögonblick för mig. Tyvärr konsumeras denna raritet oftast allt för tidigt. På krogar runt om i världen dricker i dagsläget många gäster detta vin av årgång 2016 och den senaste lanseringen 2017. Detta tycker jag är oerhört synd då vinet behöver minst tio år på sig för att visa sin storhet. Jag har själv haft möjlighet att följa detta vin och vid två tillfällen har jag arrangerat vertikalprovningar med tolv årgångar av Ornellaia både här i Helsingborg samt i Malmö på Atmosfär.

I lördags skulle denna upplevelse få en rejäl utmaning hemma hos Mia & Johan. Här hade man sparat ett vin till det tillfälle då jag kommer på besök, vilket fick mig att känna mig enormt hedrad då en Chateau Petrus 1999 från Pomerol presenterades. Detta är världens främsta Merlot och utan tvekan Bordeauxdistriktets högst prissatta vin. Jag har säker provat detta vin i tjugo årgångar och för 10-15 år sedan hände det någon gång per år att jag fick möjlighet att smaka på Petrus med en total produktion på 40.000 buteljer under en god årgång. Då också på systembolagets decemberlanseringar på den ”gamla goda tiden” då Chateau Petrus lanserades på systembolaget som en julklapp till alla svenska vinsamlare. Johan hade förvärvat denna butelj på en flygplats 2004 och betalade då 17.000:- för denna flaska och idag har priset dubblerats. När jag får frågan om ”mitt bästa vinminne” så återkommer jag alltid till den enorma 1961-provningen på vinkällaren Le Bastion i Helsingborg 1990 då vi provade de 20 största vinerna från Bordeaux från den legendariska årgången 1961. Vid denna blindprovning placerade sig Chateau Petrus som 1:a. Denna 1999a var mogen och helt ljuvlig. Kan även nämnas av viner från Conseillante, Mouton-Rothschild och Cos d´Estournel också serverades denna fantastiskt trevliga kväll. Undrar när jag kommer i närheten av en Chateau Petrus igen?

I onsdags skulle den totala vinupplevelsen stegras ytterligare då Pelle Wahlström stod som värd för Gastronauterna hemma i Hofterup. Han hade tagit hjälp i köket av ”Bella” från restaurang Nabo och hon gjorde underverk denna kväll med helt sanslöst goda kreationer. Vi inledde med en 2008 Diebolt-Vallois ”Fleur du Passion” från Champagne. Till den utsökta piggvaren kom tre chardonnay från USA: Hudson, Calera samt Bergström ”Sigrid”. Samtliga ljuvliga även om Hudson blev min favorit. Pelle älskar ”mellanviner” och det serverades två rariteter från Languedoc med Domaine de la Grange des Péres 2004 som största vin. Till tortellinin med tryffel kom det in tre Italienare: 2006 Sassicaia från Bolgheri, 2007 Barbaresco ”Asili” från Bruno Giacosa samt 2007 Brunello di Montalcino från Poggio di Sotto och hans Riserva. För mig tog det sistnämnda vinet priset. Ytterligare två galna extraviner som fått 100 poäng kom in före huvudrätten: 2006 Shafer ”Hillside Select från Napa Valley samt enligt många kvällens vin 2009 Chateau L´Angelus från Saint-Emilion. Hur skulle detta sluta….? Till rådjuret serverades tre röda Australiensare: 2003 Torbreck ”Run Rig” Shiraz från Barossa Valley, Noon Winery Reserve samt helt makalösa 2006 Penfolds Grange. Man blev helt matt…. Ännu ett extravin med 100 poäng som bedömning av Parker kom in: 2007 Clos Des Papes från Chateauneuf-du-Papes i Rhonedalen. Vi förflyttade oss ner i vinkällaren och åt ost tillsammans med 2016 Graham´s Vintage Port och som avslutning till desserten fantastiska 2010 Chateau Rieussec från Sauternes. Ett stort tack Pelle!! och nästa värd om två månader får det inte lätt….

I veckan som kommer är det ett allt lugnare tempo. På måndag skall jag hålla i en liten vinutbildning med servispersonalen på Grand Hotell – Kitchen & Table här i Helsingborg, då jag satt ihop vinerna till deras nyårsmeny. På tisdag är det vinkurs på Jacob Hansens hus. På torsdag kör jag en vinkväll på Gastro med tio vänner.

Till helgen är det familjen för hela slanten med stor middag på fredag kväll hemma hos mig och Lis på Rosenvägen. På lördag skall vi äta julbord på Sofiero med Markus & Frida och med deras respektive.

I skrivande stund är det sen lördag eftermiddag och ikväll skall vi in till grannarna Bergh´s på en trevlig middag.

Ha en fin vecka!

Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.