Härlig upplevelse med hockey samt release för Vintage Port 2017 på Systembolaget

Jag brukar vanligtvis uppdatera min vin-blogg under helgen. Men idag fredag kan jag inte hålla mig eftersom det är en stor lanseringsdag på Systembolaget för Vintage Port av årgång 2017.

Jag har tidigare nämnt att man inte brukar lansera Vintage Port två år på raken. Detta är ingen lag utan mer en uråldrig tradition och går man tillbaka i tiden så lanserade Graham´s en ”Vintage” 1991 och därför kom man inte ut med en 1992, som skulle visa sig vara legendarisk för husen Fonseca och Taylor´s.

Efter lanseringen av utsökta 2016 var där ingen som förväntade sig att 2017 skulle komma ut. Men när källarmästarna hos de olika vinhusen smakade på detta vin från fat kunde man inte låta bli. Och under denna höst har dessa viner släppts ut med en efterfrågan man aldrig tidigare skådat. Man jämför 2017 med legendariska 1945 och man får gå tillbaka till 1723 för att uppleva två årgångar i rad.

Idag klockan 10:00 gick det bra att börja beställa eftersom få av dessa rariteter ligger på hyllorna. Enligt min mening är där några viner som ni främst skall satsa på. Taylor´s & Fonseca som tillhör samma grupp har gjort två helt makalösa viner där den förstnämnda även kommit ut med halvbuteljer. Från familjen Symington blev jag förälskad i deras Graham´s som man själv håller som unik i sin kvalitet. Även Dow´s var strålande, men är betydligt mer robust. Quinta do Noval är ett annat väldigt bra köp. Och superfyndet i hela släppet bör vara Niepoort där Dirk Niepoort fått 99-100 poäng av Robert Parker vilket gör att säkert priset skjuter i höjden då den lilla produktionen tagit slut.

2017 Vintage Port är en dryck som är oerhört god redan som ung och med en livslängd på upp till 50 år. När jag lovordade Vintage Port 2011 och uppmanade mina följare att köpa Dow´s for 600:-/buteljen var där ingen som lyssnade… Men när vinet blev ”Wine of the Year” i WineSpectator och priset gick upp till 3.500:-/buteljen var där många som hörde av sig och undrade om jag hade några buteljer över för 600:-/flaskan!? Så för mig är detta också en bra investering.

Jag hade i veckan besök av Bruwer Raats från Stellenbosch. Denna gång tog han med sin oerhört trevliga 21-åriga son Daneel som skall gå i sin pappas fotspår fast med inriktning på Brandy. Vi hade en fin vinkväll ombord på Forsea där gästerna kunde njuta av främst Raats Chenin Blanc samt Cabernet Franc. Men även det högst poängsatta röda vinet någonsin i Sydafrika: MR de Compostela samt en god vit Blend och en ljuvlig Pinotage. Vi hade lite trevliga eftersittningar där jag bjöd på viner enligt Bruwer´s önskemål. Det blev Aalto PS 2010 & 2011 samt Cuesta de los Liebres från Pago de Carraovejas. Samtliga från Ribera del Duero innan jag öppnade den utsökta Sine Qua Non Grenache 2012 från Santa Barbara. Det är oerhört kul att kunna öppna lite rariteter för dessa goda vänner och speciellt viner Bruwer bara sett på bild och är omöjliga att finna i Sydafrika.

Igårkväll tog jag med dessa båda sportintresserade till Catena Arena i Ängelholm för att se matchen mellan Rögle-Färjestad. De båda rusade in i souvenirbutiken och storhandlade i sällskap med legenden Kenny Jönsson. Vi hade en loge som vännen Kenneth Andersson generöst ställde upp med. Kenny berättade om sin fina karriär med 9 år i New York Islanders samt två år i Toronto Maple Leafs. Inte att förglömma VM-guldet då Kenny blev utsedd till ”världens bästa back”. Det blev gåsmiddag och goda viner som tröst när de grönvita giganterna föll med 3-4.

I veckan som kommer blir det vinkurs på Jacob Hansens hus på tisdag. Pelle Wahlström står som värd för Gastronauterna på onsdag och det blir garanterat helt magiskt. På torsdag gästar jag Hotellet & Co. i Höganäs för sista gången detta år och temat blir Ribera del Duero. På fredag blir det gås i Mölle med vänner samt övernattning och på lördag blir det middag hemma hos grannarna Bergh´s.

Ha nu en fin vecka och glöm inte att inhandla någon god Port

Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.